Dr. Jakab Ferenc szerint, ha valaki elkapja az új koronavírust, az rögtön utána valószínűleg nem kapja el újra

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Segíts a szerkesztőségnek! Nélküled nincs 444.

„Nem gondolnám azt, hogy aki elkapta, az néhány héten vagy néhány hónapon belül újrafertőződhetne” – mondta Dr. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusa, a koronavírus kutatócsoport vezetője a SARS-CoV-2 vírus újrafertőződési esélyeitől. A szakértő hangsúlyozta, hogy a kevés információ miatt ezt sem tudni biztosan, de az újrafertőződésekről szóló sajtóhíreket szerinte inkább tesztelési hibák generálták.

Jakab arról is beszélt, hogy az eddigi kutatások szerint azoknál, akiknél enyhe vagy tünetmentes a fertőzés, kevesebb antitestet mutatnak ki a vizsgálatok, de az alapján, amit a koronavírusokról tudunk, még náluk is valószínűsíthető, hogy a fertőzés után 1-3 évig valamiféle védettséget élveznek az újrafertőződéssel szemben.

A maszkhordásról a virológus kedden azt mondta, hogy bár korábban ők is azt tanácsolták, hogy az egészségeseknek nem kell maszkot hordaniuk, az új kutatások eredményei alapján már azt javasolják, mindenkinek érdemes maszkot hordania, méghozzá azért, mert a tünetmentes fertőzöttek is terjesztik a vírust, még ha egészségesnek is hiszik magukat. „A járvány terjedésének csökkentésére, akár megállítására is igen-igen hasznos lehet egy akár otthon elkészített maszk” – mondta.

A Jakabbal készült teljes interjút itt lehet megnézni:

Szlávik János, a a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője is adott interjút kedden, ő az RTL Klubnak. Ő azt mondta, Magyarországon egyelőre nem lehet megjósolni, mikor csendesedik le a járvány Magyarországon. A fertőzés kezelésére használható szerekről azt mondta, egy olyan van közülük, ami bizonyítottan hatásos, ez pedig a Remdesivir nevű készítmény. Ez a szer nemsokára Magyarországon is elérhetővé válik a súlyos tüneteket mutató fertőzöttek számára. Jakab ezekről a szerekről azt mondta, mindegyikről lehet jót és rosszat is olvasni a nemzetközi szakirodalomban, egyelőre semmi nem biztos.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.