Döntöttek a felesége meggyilkolásával vádolt lesothói miniszterelnök sorsáról

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

A lesothói kormány dél-afrikai közvetítőkkel és a helyi politikai pártokkal hétfőn megállapodott Thomas Thabane lesothói miniszterelnök “méltóságteljes visszavonulásáról”. A kormányfőt az első felesége, Lipolelo Thabane meggyilkolásával vádolják.

Az 58 éves Lipolelo Thabanét 2017 nyarán,

két nappal Thomas Thabane beiktatása előtt lőtték agyon Maseruban.

A gyilkosság miatt február elején a miniszterelnök mostani felesége, Maesaiah Thabane ellen már vádat emeltek. Őt azzal gyanúsítják, hogy nyolc bérgyilkost bízott meg a kormányfő volt feleségének meggyilkolásával. Az asszonyt óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Thomas Thabane, a lesothói miniszterelnök 2018-banForrás: AFP/Angela Weiss

A miniszterelnökre azután vetült a gyanú árnyéka, hogy kiderült, a bűntény helyszínén valaki használta a telefonját. Thomas és Maesaiah Thabane is tagadja a vádakat.

A Lesothói Királyság koalíciós kormánya elkötelezett a mélyen tisztelt miniszterelnök tisztelet- és méltóságteljes, illetve biztonságos keretek között történő visszavonulását foganatosítani”

– ez áll Jeff Radebe dél-afrikai közvetítő és Monyane Moleleki lesothói kormányfő-helyettes közös nyilatkozatában, amely szakértők szerint a politikai válság rendezésére irányuló erőfeszítések fokozását jelzi.

Forrás: AFP/Gianluigi Guercia

A 80 éves Thabane eredetileg – idős korára hivatkozva – július végén szándékozott lemondani, de Jeff Radebe az afrikai ország fővárosában, Maseruban újságíróknak pontos időpont említése nélkül már arról beszélt, hogy a miniszterelnök távozásával kapcsolatos ütemterv végrehajtását haladéktalanul megkezdik.

Dél-afrikai diplomaták vasárnap óta próbálnak közvetíteni a Dél-afrikai Köztársaság területébe ágyazva található Lesotho elmérgesedett belpolitikai vitájában. Thabane ugyanis szombaton katonákat és páncélozott járműveket vezényelt ki Maseru utcáira, hogy rendet tegyen “az állam irányítása alól kicsúszott elemek” között. A dél-afrikai delegáció megérkezését követően a katonák visszatértek a kaszárnyákba.

Thabane szóvivője, Relebohile Moyeye telefonon azt mondta, a kormányfő kedden közleményben reagál majd Jeff Radebe és Monyane Moleleki nyilatkozatára.