Donald Trump alrta a bevndorlst korltoz rendeletet

by Kevin | Last Updated: April 23, 2020

A szigor elrsok betartsnak fontossgra emlkeztette az amerikaiakat Donald Trump amerikai elnk a vilgjrvnyra vonatkoz intzkedseket sszehangol kormnyzati munkacsoport szoksos napi sajtkonferencijn a Fehr Hzban szerdn este. Egyben bejelentette, hogy alrta a bevndorlst korltoz rendeletet.

A sajtkonferencin ezttal Mike Pence alelnk mellett Robert Redfield, az orszgos Jrvnygyi s Betegsgmegelzsi Kzpont (CDC) igazgatja, Jerome Adams tisztiforvos, Anthony Fauci, az Allergolgiai s Fertz Betegsgek Orszgos Intzetnek igazgatja, valamint Deborah Birx, a munkacsoport msik orvos tagja vett rszt.

Bevezetben Robert Redfield pontostotta elz napi kijelentst. Kedden ugyanis azt mondta a The Washington Post cm lapnak, hogy sszel nehezebb lehet a helyzet, ha az influenza s a koronavrus-jrvny egytt jelentkezik. A lap ezt gy idzte, hogy az sszel rosszabb lesz a helyzet a koronavrus-jrvny visszatrte miatt. Donald Trump szerdn jelezte, hogy ez a megfogalmazs pontatlan volt, Redfieldet rosszul idztk, s az igazgat korriglni is fogja.

A CDC igazgatja a sajtkonferencin gy fogalmazott: “fontos kiemelni, mi az, amit nem mondtam. Nem azt mondtam, hogy rosszabb, hanem azt, hogy nehezebb s elkpzelheten sszetettebb lesz a helyzet, ha mindkt vrus egyidejleg jelentkezik”. S br nem vitatta a The Washington Postban idzetteket, a cikk cmt kifogsolta. A cmben ugyanis gy idztk, hogy sszel “visszatr a koronavrus-jrvny s a msodik hullm valsznleg mg puszttbb lesz, mint a mostani”.

Donald Trump a sajtkonferencin megkrdezte a mellette ll Birx doktorntl, hogy vajon lesz-e sszel jabb hullma a jrvnynak. Birx azt mondta: ha vissza is trne a jrvny, sokkal knnyebben kezelhet lenne. Trump erre kiemelte: lehet, lesznek egyes helyek, ahol regisztrlhatnak jabb fertzseket, de “az is meglehet, hogy ez a jrvny egyltaln nem tr vissza”.

Beteget visznek egy New Yorki krhzbaForrs: Brazil Photo Press via AFP/BRAZIL PHOTO PRESS/Vanessa Carvalho

Az elnk, mikzben emlkeztette az amerikaiakat a szigor elrsok betartsra, kztk a kzeli kontaktusok kerlsre, az arcmaszkok viselsre s gyakori kzmossra, kifejtette, hogy a legfontosabb az emberek egszsge. Bztatnak nevezte, hogy mintegy fltucatnyi tagllamban a gazdasg s a mindennapi let jraindtsra kszlnek, s megltsa szerint erre egyre tbb tagllam lesz kpes. Hozzfzte azonban, hogy a modellksrletek tansga szerint 11 olyan tagllam van, ahol jnius 8-a eltt egszsgbiztonsgi okokbl egyltaln nem lehet jraindtani a gazdasgot.

Megjegyezte, hogy “nagyon nem rt egyet” a republiknus Brian Kemp georgiai kormnyz dntsvel, aki mr engedlyezi a nem alapvet fontossg zletek – kztk a fodrszatok, zrt teke- s bowlingplyk, fitnesztermek, vagy mozik s ttermek – jranyitst.

“Megmondtam a kormnyznak nagyon egyszeren, hogy nem helyeslem a dntst” – fogalmazott Trump. Hozztette: az egyes tagllamok “jraindtsakor” a biztonsgnak kell az elsdleges szempontnak lennie.

Mikzben a sajtkonferencin Anthony Fauci vette t a szt, s szintn elvigyzatossgra, valamint a koronavrus esetleges visszatrsre figyelmeztetett sszel, Trump kiment a terembl. Amikor visszajtt, bejelentette, hogy alrta az elnki rendeletet a zld krtyt ignylk bevndorlsnak tmeneti felfggesztsrl. A korltozsrl szl dntst htfn jelentette be, rszleteit pedig a keddi sajtkonferencin trta a nyilvnossg el. Ezt kveten Trump megksznte a Harvard Egyetemnek, hogy mgsem veszi ignybe a 8,6 milli dollros klcsnt, amelyet a nehz helyzetben lv vllalatok megsegtsre megszavazott csomagtervbl finanszroznak. Az egyetem ugyanis sszesen mintegy 40 millird dollr rtk tmogatst kapott ms helyekrl. Trump ezt kedden rszletesen ismertette, s felszltotta az egyetemet a 8,6 milli dollr visszafizetsre.

A sajtkonferencin ksbb megkrdeztk Anthony Fauci vlemnyt arrl a szerda esti hrrl, hogy New Yorkban kt hzi macska koronavrusos lett. “Termszetesen az llatok is megfertzdhetnek” – mondta a jrvnygyi szakember, s utalt arra, hogy nemrgiben New York egyik llatkertjben nagymacskk, tigrisek s oroszlnok lettek fertzttek. Leszgezte azonban: arra nincs bizonytk, hogy a vrus hzillatrl emberre terjedne.