Digitlis tlls, apr bakikkal Volkswagen Golf 1.5 eTSI DSG teszt

Digitlis tlls, apr bakikkal Volkswagen Golf 1.5 eTSI DSG teszt

Spread the love

Az j Golf kvlrl nagyon hasonlt eldjre, bell viszont olyan, mintha kt vtizeddel jabb lenne. Nhny ergonmiai s elektronikai bakit leszmtva nagyon ers csomagot alkot, ma is kiemelkedik az als kzpkategribl, ha nem is annyival, mint korbban.

A tesztaut 254 ezer forintba kerl limezld metlfnyezse lben mg jobban mutat, mint a kpeken. Nem csoda, hogy a gyri sajtfotkhoz is ezt vlasztottk. Kattintson a kpre, galria nylik!Fot: Szab Gbor – Origo

Senkinek sem kell bemutatni a Volkswagen hztermkt, a Golfot. 45 v alatt 35 milli vsrl nem tvedhet, ez a vilg legnagyobb darabszmban eladott tpusa. A 2012-ben bemutatott hetedik nemzedk Eurpban vek ta vezeti az eladsi toplistkat annak ellenre, hogy vannak nla olcsbb, tgasabb s sportosabb vetlytrsak is.

29 mm-rel hosszabb, 10 mm-rel szlesebb s 4 mm-rel magasabb, mint eldje, a hetedik nemzedkForrs: Gulys Pter

De a Golf olyan kellemes elegyet knl, amit mshol nem kapunk meg: pont annyira nagy, hogy mr knyelmes legyen, de mg vrosban se legyen gond a parkols, a belseje ignyesebb, mint nhny nagy prmiumaut, s a kezelszerveit, kapcsolit olyan logikusan helyeztk el, hogy abba lehetetlen legyen belektni, radsul gy szigeteli el a klvilg kellemetlen ingereitl az utasait, mintha azok egy zrt kapszulban lennnek. Mellesleg menetdinamikailag is ott van a szeren, annak ellenre, hogy nem a kzvetlen vezetsi lmnyre hangoltk, mint rk ellenfelt, a Ford Focust (arra ott van hzon bell a mediterrn vrmrsklet Seat Leon).

Maradtak az MQB alapok

Az 1974-es els Golf ta olyan jl bevlt a recept, hogy azta is csak finoman nylnak hozz, drasztikus fejlesztsi irnyvltsokra 45 v alatt nem kerlt sor, leszmtva az j, nyolcadik generci belsejt, de errl ksbb rszletesen rok. Hagyomny, hogy az j mszaki alapokat mindig a pratlan szm genercikkal vezetik be, a prosak az eld technikjra plnek, de tovbbfejlesztett vltozatban, ignyesebb belsvel s tbb szolgltatssal.

Br az MQB alapok megmaradtak, a karosszria merevsgn sikerlt javtani. Hromajts mr nincsForrs: Gulys Pter

gy van ez a nyolcas Golffal is, amely eldjhez hasonlan az MQB padllemezre pl, ezrt a mretei (hossz: 4284 mm/szl: 1789 mm/mag: 1491 mm) alig pr centit vltoztak, a 2,62 mteres tengelytvja mg annyit sem. Kvlrl tovbbra is az egyik legkisebb als-kzpkategris, de az gyes tervezsnek ksznheten bell knyelmesen elfr benne ngy felntt, a vltozatlanul 380 literes csomagtr sem ad okot panaszra.

Sok idt tlttt a szlcsatornban a nyolcadik nemzedk, aminek ksznheten az alaktnyezjt 0,3-rl 0,275-re sikerlt leszortaniForrs: Gulys Pter

A motorknlat nagyrszt a 7-es Golfban megismert erforrsokat tartalmazza, de az 1,6-os dzelt trltk a knlatbl, a ktlitereseket pedig tbbfle teljestmnnyel, 80 szzalkkal kisebb nitrogn-oxid kibocstst lehetv tev ketts SCR kataliztorral knljk. A legnpszerbb motor valsznleg az 1,5 literes, ngyhengeres benzines turb lesz, amelyet 130 s 150 lervel knlnak, utbbihoz lgy hibrid technolgia jr, ha DSG-vltval rendelik. Ilyen dolgozott a gazdagon felszerelt tesztautban is.

Hogy nz ki?

zls dolga a dizjn, van, akinek nem jn be az j, ngy kerek egysgbl ll LED-es fnyszrcsoport, szerintem jl mutat a korbbinl laposabb orron, plne, hogy a nappali fnyek LED cskjt sszekti a htmaszk fels, krmozott le. Profilbl nzve a hatrozottabban meghzott, kilincseket tszel lt leszmtva nem sok vltozott a hetes Golfhoz kpest, az S-alak, vaskos C-oszlopot termszetesen nem bntottk.

Alapron is LED fnyszrt kap. Szp a lkhrt als lgbemlje, az orra kicsit laposabb, mint korbbanForrs: Gulys Pter

Hagyomny a Golfnl, hogy a karosszriaelemek kztti illesztsi hzagok rendkvl szkek, ami igaz a nyolcadik genercira is (3,5 mm), s az is j rzs, hogy az ajtk megnyugtat puffanssal zrulnak. Ugyanakkor a sprols jegyeit is felfedezhetjk, s nem csak azon, hogy az egyszerbb gyrthatsg miatt eltrltk a hromajts karosszriavltozatot: a motorhztet bels oldalt mr nem fnyezik a kls sznre, s a finom, gzteleszkpos nyitsrl is lemondtak, csupn egy szomor aclplca tartja a gptett, amelyet neknk kell beakasztani.

Htul megkapta a T-Roc-on s az ID3-ason ltott lmpaformt, amitl egysges lett a mrkaarculatForrs: Gulys Pter

Mellbevg az IQ-nak nevezett adaptv fnyszr 654 ezer forintos felra (Style felszereltsggel 324 ezer Ft), viszont sokat is tud az okoslmpa: a mtrixban elrendezett didkbl gy alaktja a roppant ers s messzire vilgt tvolsgi fnyt, hogy a tbbi kzlekedt ne vaktsa el, mellesleg a kanyarba is bevilgt, s a fnykve alakjt a mindenkori sebessghez s idjrshoz is igaztja. Radsul az IQ Light csomaghoz szebb LED grafikj hts lmpk tartoznak (az alapmodell is LED-est kap, de egyszerbbet), s az irnyjelzk ell-htul dinamikus, futfnyesek, mint pr ve az Audikon.

Forradalmi beltr, taln tlsgosan is

A bels tr anyagai taln nem mindenhol olyan j minsgek, mint az eldben, de az sszeszerelsi minsg s az sszbenyoms mgis kivl. Elegns s optikailag szlesti a kabint a vzszintes osztsFot: Szab Gbor – Origo

Wolfsburgban a revolci helyett az mindig az evolci volt a jelsz, ha a Golf fejlesztsrl volt sz. Ezt az elvet azonban pros lbbal rgtk fel az j nemzedk bels ternl, ugyanis bevezettk az immr alapron adott digitlis mszerfalat (Innovision cockpit) a ktfle mret (8,3 vagy 10 colos) rintkperny mell, s a fizikai gombok szmt annyira lecskkentettk, hogy – a kormnyon lvket leszmtva – egy kezemen meg tudom szmolni ket: vszvillog, rgztfk, visszagurulsgtl, P lls s indt/lellt gomb. Utbbi az egyetlen, amelyet fmsznre fjnak, mgis az els belskor legalbb egy percig kerestem, hogy mivel kell beindtani a motort.

Fentrl lehzhat a gyorsmen, s oldalirnyban is lehet vltani a kpet, mint egy okostelefonnlFot: Szab Gbor – Origo

Ez volt az els pillanat, amikor megfogalmazdott bennem, hogy Eurpa legnagyobb darabszmban fogy autjnak nem biztos, hogy ennyire minimalista s digitlis mszerfalra van szksge, a msodik pedig az, amikor 17 v auts jsgri tapasztalatval a htam mgtt is csak negyed ra elteltvel talltam meg a fmen ikonjt, s a Bluetooth-csatlakoztats lehetsgt. Az sem gyztt meg a digitlis tlls sikerrl, hogy egyszer a navigci fagysa miatt kompletten jraindtotta magt a harmadik genercis MIB infotainment rendszer, mskor pedig (az egy ht alatt ktszer is) a rdi/mdia menpont lenyomsra „pillanatnyilat nem ll rendelkezsre ez a funkci” vlaszt kaptam egszen addig, amg jra nem indtottam az egsz autt.

Az els bels utn ez a kp fogadott. Aztn megjavult egy jraindtstlFot: Gulys Pter

Persze miutn az ember pr napig hasznlja a rendszert, szp lassan megtanulja a szksgtelenl tlbonyoltott menstruktra felptst, aztn elkezd azon morfondrozni, hogy mirt is kellett a rgebbi autkba annyi gomb s kapcsol? Azt azonban a tesztht vgre sem tudtam megszokni, hogy a klmaberendezst csak a menbl lehet lltani. Igaz, kt-kt kapacitv felletet elhelyeztek a kperny aljra, amelyekkel legalbb a hmrskletet (s a hangert) lehet odanzs nlkl lltani, de a befvs irnyt, erssgt, s a belsleveg-keringetst is a menben kell keresni. Ignyes, nagyauts megolds, hogy a jobbik Style felszereltsghez mr hromzns klma jr, a hmrskletet a htul lk is digitlis kijelzn llthatjk, s termszetesen lgbemlt is kaptak.

Olyan a vlt, mint a Porschban

Ilyen apr lett a DSG vlt elvlaszt karja. Elektromos jelad, nincs fizikai kapcsolata a vltvalForrs: Gulys Pter

Szembetn vltozs, hogy miniatr, elektromos elvlaszt kart kapott a htfokozat dupla kuplungos automata vlt, valsznleg azrt, hogy ezzel is hangslyozzk: ez a npaut ugyanannak a cgcsoportnak a termke, amelyik a Porsche 911-est is gyrtja (a sportaut tavaly bevezetett 992-es nemzedknek szintn a kismret vltkar volt az egyik jdonsga).

Ltvnyos infografikk segtenek megrteni a belltsokat, de a kezelhetsg ennek ellenre is kiss problms elsreFot: Szab Gbor – Origo

Aki pr ves telefont hasznl, mint n is, bosszantnak fogja tallni, hogy kizrlag USB-C portokkal rendelkezik az j Golf, de abbl legalbb ngy is van (kett ell, kett htul.) Alapron jr az indukcis tlts, de ha hasznljuk, akkor semmit sem ltunk a telefon kijelzjbl, viszont tlts nlkl el lehet gy helyezni gy, hogy knyelmesen naviglhatunk rla. gy megsprolhatjuk a 235 ezer forintos navigcis rendszert, ha pedig ksbb rjvnk, hogy mgis kell, akkor utlag is lehet aktivlni egy sor msik extrval egytt (pl adaptv tempomat, automata tvfny, okostelefon-integrls, wifi hotspot), pont gy, mint a Teslkban. Vagyis a kocsi mr gyrtsakor tartalmazza az ezekhez szksges hardvert, csak fel kell oldani benne a tiltst.

Kommunikl a tbbi autval

Egy sor j vezetstmogat rendszert knl a nyolcas Golf, elg csak a head up displayre, a dugban araszolstl 210 km/rig mkd 2-es szint nvezet rendszerre (Travel Assist), a sebessget a kanyarok erssghez igazt adaptv tempomatra (ha van navigci), a gyalogosok mellett a kerkprosokat is felismer vszfk-asszisztensre, vagy a keresztezds-asszisztensre gondolni, amely llra tudja fkezni az autt, ha balra kanyarods kzben szembl rkezik valaki. Fontos tudni, hogy a Golf az els Volkswagen, amely megkapta a Car2X technolgit, aminek ksznheten a kpes kommuniklni ms Car2X autkkal s a kzlekedsi infrastruktrval az ton leselked veszlyekrl, torldsokrl, tptsekrl.

A cikk nem rt vget. Kattintson a msodik oldalra, ha kvncsi, milyen vezetni a Golfot!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *