Csom a mellben? Ha bizonytalan, ellenriztesse!

by Kevin | Last Updated: April 16, 2020

A nk igen gyakran tapinthatnak gbket, csomkat a mellkben, amelyek tbbnyire teljesen rtalmatlanok. Azonban dr. Herndi Balzs, a Ngygyszati Kzpont szakorvosa szerint jobb flni, mint megijedni: az nvizsglat s gyans esetben a ngygyszati vizsglat elengedhetetlen.

A vltozst ellenriztetni kell

Szerencss esetben a hlgyek havonta legalbb egyszer ttapintjk s megtekintik az emljket. Amennyiben ilyenkor olyasmit tallnak, amit eddig nem rzkeltek, vagy egy korbban is meglv gb megvltozik, minden esetben rdemes szakemberhez fordulni, mg akr jelen helyzetben is, hiszen a kslekeds nlkli korai felismers akr letet menthet. A legtbb csom azonban jindulat elvltozsknt jelentkezik – ismerteti dr. Herndi Balzs, a Ngygyszati Kzpont szlsz-ngygysz szakorvosa.(https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/munkatarsak/szulesz-nogyogyasz/dr–hernadi-balazs)

A leggyakoribb lettani s jindulat jelensgek az emlben

Az emlben megjelen csomk, daganatok tbb nagy csoportra oszthatk: az elsbe tartoznak az lettani, a korral, hormonlis llapottal sszefgg elvltozsok. A msodik csoportot az eml valdi, de jindulat daganatai kpezik, a harmadik csoportba az eml rosszindulat daganatai tartoznak. Vgl lteznek gyulladsos, fertzs miatt kialakult elvltozsok.

Menstruci alatt jelentkez csomk

Teljesen termszetes, ha a menstruci alatt s esetleg kicsit eltte csomk jelentkeznek, mikzben maga a mell is megduzzad, rzkenny, esetleg fjdalmass vlik. Ez a jelensg ugyanis a ciklust ksr tnetek kz tartozhat. A jelensg gyakran mindkt emlnl megfigyelhet, de ha mgis csak az egyik oldalon tapasztaljuk, annak igen gyakori oka, hogy a kt mell a nk j rsznl nem egyenl mennyisgben tartalmaz tejmirigyeket.

Lipoma, fibrociszts emlbetegsg

A nk kzel felben elfordul ez a nem valdi daganat, amely jellemzen 30-40 ves kor krl jelentkezik. Ilyenkor a mell llomnyban tallhat tejmirigyek sorvadsnak indulnak s megn a zsrszvet arnya, ezrt elvltozs jelentkezhet a mell fels rszben s a mellbimb krl. Sokszor fjdalmasak s kiterjedtek ezek az elvltozsok. Ltezik olyan forma is, amikor a ciszts elvltozsok dominlnak. Ezek a folyadkkal telt tmlk a menstruci alatt megnnek, s esetleg rzkenny is vlhatnak, klnsen, ha mr kzzel is kitapinthatak.

A mammogrfia egy kpalkot diagnosztika. Az emlrl kszlhet gynevezett natv (kontrasztanyag nlkli) felvtel, melynek nagy a felbontkpessge. A felvtelen jl elklnthet a zsrszvet, a mirigyllomny, a ktszvet s a kros elvltozsok. A msik tpus a digitlis mammogrfia, mely a kisebb sugrterhels miatt jobban hasznlhat szrvizsglatknt. Emellett nagy elnye, hogy az expozcis hibkat utlag is ki lehet javtani, illetve, hogy a felvtelek digitlisan nagythatk, gy jabb sugrterhelsnek nincs kitve a beteg.Forrs: https://bhc.hu/szolgaltatasaink/radiologia/rtg-vizsgalat/mammographia/

(Ltezik ugyanis ennl kisebb, nem is rezhet mret ciszta is.) Elfordulhat, hogy az orvos a tapints utn ultrahangos vizsglatot rendel el, de ha ez a mdszer nem hoz kielgt eredmnyt, akr mintt is vehet a folyadkbl s szvettani vizsglatra kldheti. Ha szksges, a cisztt mtti ton el lehet tvoltani. A lipoma, vagyis zsrcsomnak megklnbztetse a ciszttl s a ms daganatoktl kizrlag az orvos – nem is mindig knny – feladata lehet.

Rostos mirigydaganat

Fleg a fiatalabb lnyoknl fordul el az gynevezett fibroadenoma, amely egy kerek, elmozdthat, rugalmas csom. Elfordul, hogy ez a gb a terhessg s szoptats alatt megn, de jellemzen nem rkosodik el. Amennyiben a mammogrfia s a mintavtel sorn nem megnyugtat eredmnyek szletnek, akr el is tvolthat.

Emlgyullads vrandsoknl

Ha a szoptats alatt elzrdik egy vagy tbb tejcsatorna, ez komoly fjdalommal, lzzal, gyulladssal jrhat. Elfordul, hogy megkemnyedik, kivrsdik, fjdalmass vlik a mell. A megolds azonban mg ilyenkor is a hideg borogats, a fejs (lz esetn a szoptats kerlend), ksbb esetleg az orvos ltal felrt antibiotikum szedse, vagy slyosabb esetben a mtti feltrs.

Megduzzadt tejmirigyek

A vrandssg alatt tipikusan megn s csomss vlik a mell, a tejmirigyek megduzzadsa miatt. Ez gyakran elbb jelzi a terhessget, mint a menstruci elmaradsa. Ugyan termszetes jelensgrl van sz, m a rendszeresen ngygyszati kontrollok sorn nem rt az orvossal is ellenriztetni, hogy kizrhat legyen a terhessg alatt igen ritkn jelentkez rosszindulat elvltozs.

Mire figyeljnk az nvizsglatnl?

Az nvizsglat sorn ne csak a mellet tapintsuk t, hanem a hnalj terlett is, hiszen a mellszvet kiterjedtebb, mint gondolnnk. Idelis, ha a menstruci utn vgezzk a vizsglatot- a menzesz eltt s alatt ugyanis a mell megduzzad, gy lnyegesen nehezebben lehet kitapintani az esetleges problmkat.

Nknl s frfiaknl is elfordulhatnak csomk a hnaljban. a rendellenes duzzanat mellrkra is utalhat. A hnaljban tallhat csomkat mindenkppen mutassuk meg orvosnak, ha a mrete egyre n, ha klnsen fjdalmas vagy ppen ellenkezleg, egyltaln nem rzkeny, illetve ha rvid idn bell nem mlik el.Forrs: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/belgyogyaszat/cikkek/csomo_a_honaljban_mi_okozhatja/20141121120614

Ha egy hlgy azt ltja, hogy egy csom felett a br behzdik, a mellbl vres vladk tvozik, s a brn ekcmaszer kitsek jelennek meg, akkor mindenkppen srgsen forduljon szakorvoshoz. Ugyanez igaz brmilyen csom esetn, hiszen a ngygysz tapintsos s ultrahangos vizsglata a korai felismerst vagy a megnyugvst jelentheti. 40-45 v felett mr mammogrfiai vizsglat is fontos, amelyet kiegszthet bizonyos tumormarkerek vizsglata is – mondja dr. Herndi Balzs, a Ngygyszati Kzpont szlsz-ngygysza.

Forrs: Ngygyszati Kzpont (www.nogyogyaszatikozpont.hu)