Cserháti kirúgása: ismét reagált a Kórházszövetség!

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

A Népszava írta meg szombaton a birtokába került levelezés alapján, hogy Horváth Ildikó kemény hangvételű levelet írt a Magyar Kórházszövetség elnökének, miután a testület kiállt a kirúgott Cserháti Péter mellett.

A napilap azt írja a birtokába jutott levelezésre hivatkozva, hogy a szőnyeg szélére próbálja állítani Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár a Magyar Kórházszövetséget, miután a testület elismeréssel nyilatkozott az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) napokban felmentett főigazgatójáról, Cserháti Péterről. Horváth Ildikó első levelében a kórházszövetség megnyilvánulását lényegében lázadásnak tekinti. Arra szólította fel a szövetséget, hogy foglaljon állást: Arra akarják-e buzdítani a többi kórház főigazgatóját is, hogy tagadják meg a miniszteri utasításokat? Továbbá kérte, nyilatkozzanak arról is, hogy az életpálya korábbi szakaszaiban nyújtott teljesítmény annullálja -e a miniszteri utasítások végre nem hajtását.

Ficzere Andrea, a szövetség elnöke erre válaszul úgy fogalmazott levelében, hogy Cserháti Péter életútjának és eddigi teljesítményének elismerése nem értelmezhető úgy, hogy az bármilyen vonatkozásban is a miniszteri utasításokat gátolná, vagy arra hangolná a főigazgatókat. A választ az államtitkár nem fogadta el, és megismételte, várja a kórházszövetség nyilatkozatát: elfogadhatónak tartják-e azt, ami történt és mit tartanak elvártnak, elfogadhatónak az intézményvezetőktől?

Ezt követően érkezett szerkesztőségünkhöz a Kórházszövetség szombati rövid állásfoglalása. 

“A Magyar Kórházszövetség Dr. Cserháti Péter életútját méltató mondatai a szövetség elnökségének tisztelgése Cserháti Péter értékes és hiteles életútja, a magyar egészségügy szervezésében tett erőfeszítései és tízéves ágazatvezetésben eltöltött eredményes munkája előtt” – írják.

A Magyar Kórházszövetség nem kíván a politika történéseiben részt venni. Szakmailag támogatja és mindenben segíti a Kormányt a COVID-19 járvány elleni harcban, és stratégiai partnernek tekinti magát a betegek megmentése érdekében folytatott munkában

– fogalmaz a szervezet, amely úgy tűnik, ezzel véget akar vetni az üzengetésnek.

Miről is van szó?

A napilap arra is kitér, hogy az EMMI nemcsak azt támadja, aki kiállt Cserháti mellett, hanem a kirúgott főigazgatót is még kellemetlenebb helyzetbe akarja hozni. Pénteken ugyanis közölte a tárca, hogy az új megbízott főigazgató 5 nap alatt végzett a miniszteri utasítások végrehajtásával. „A megbízott főigazgató öt nap alatt végrehajtotta azt a miniszteri utasítást, amire az elődjének a március 16 – április 9-ig terjedő időszak állt rendelkezésre. Az intézetben összesen 253 darab ágy áll készen az új COVID-19 fertőzött betegek fogadására” – írták. A lap szerint az EMMI tegnapi közleménye újabb kérdéseket vet fel. Ebben a tegnapi közleményben március 16-i utasítás szerepel, noha Kásler miniszter csak április 7-én rendelkezett a kórházigazgatóknak arról, hogy az ágyak 60 százalékát ki kell üríteni a koronavírusos betegek számára. “Ráadásul kérdéses, miként sikerült az április 13-án kinevezett főigazgatónak 17-éig 253 ágyat felszabadítania – ha csak úgy nem, hogy miként azt Cserháti több munkatársa állítja, valójában igenis voltak előkészületek” – írta a lap, amely emlékeztet: azóta a kormány saját maga módosított az elvárásokon.

Április 15. helyett április 19. lett a határidő, és addig 60 helyett elég lesz az ágyak 50 százalékát felszabadítani.

Cserháti Péter kirúgásának ügyéről és annak hátteréről itt írtunk korábban:

Címlapkép: A Bács-Kiskun Megyei Kórház koronavírus-fertőzések ellátására kijelölt intenzív osztálya Kecskeméten 2020. április 8-án. Forrás: MTI/Bús Csaba