Csaldi biciklis krt a Fert t mentn? Innen indulhatunk!

Csaldi biciklis krt a Fert t mentn? Innen indulhatunk!

Spread the love

Csaldi nyarals biciklivel? Igen! Hiszen gyakorlatilag a Fert t brmelyik turisztikai szempontbl rdekes pontjrl indulhat a kerkpros krt, amely a kevsb rutinosan bringz felnttek s akr az vods, kisiskols gyerekek szmra is teljesthet. Az albbiakban nhny olyan pontot mutatunk be, ahonnan btran nekivghatunk a kalandnak, ami biciklizsnl persze garantltan tbbrl szl majd.

Fertmeggyes, httrben a tvalForrs: © Jerzy Bin/Jerzy Bin

A Fert t, Kzp-Eurpa harmadik legnagyobb llvize, az UNESCO vilgrksg rsze. Adottsgainak ksznheten igazi brings paradicsom: nem csoda ht, hogy az elmlt vekben huszonhrom telepls fogott ssze azrt, hogy a biciklisek szmra mindenhol legyen szlls, tkezsi lehetsg s termszetesen ltnival. Tizenegy teleplsen radsul knyelmes, modern – estl is vd – biciklis pihenhely vrja a trzkat. A B10 Fert t kerkprt hossza sszesen 135 km, ebbl 38 km magyar fldet rint, de az Illmic s a Fertmeggyes (Mrbisch am See) kztti kerkprkomp segtsgvel az ssztv akr 78 km-re is cskkenthet.

Hogy mirt ilyen npszer ez a rgi a bringsok krben?

Taln azrt, mert a napstses rk ves szma 2000 fltt van, a szlviszonyok idelisak, s a terep tbbnyire sk, ami a kevsb rutinos bringzkat s a kisgyerekes csaldokat is vonzza. A B10 biciklit remek llapotban van, rendszeresen karbantartjk minden szakaszt, nemrg a Nmet Kerkprklub tcsillagos rtkelst is elnyerte.

A napstses rk szma klnsen magas ezen a vidkenForrs: PAUL SZIMAK

Mindemellett a tj vltozatos s vadregnyes. Fantasztikus panorma nylik a tra, helyenknt pedig felbukkan a frdsi s sportolsi lehetsgeket knl, hangulatos strand is. A vz szinte mindentt sekly, gy a gyerekeket is biztonsgban tudhatjuk benne. Radsul a Balaton utn Kzp-Eurpa msodik legknnyebben felmeleged tavrl van sz, nyron a vz hmrsklete akr a 30 Celsius fokot is elri. Vgig meghitt hangulat borozk, ttermek s szmos panzi segti a kikapcsoldst. A hely kln adottsga, hogy aki a biciklit egy-egy napra a szllson hagyn, az izgalmas tratvonalakat s tansvnyeket tall ezen a vadregnyes terepen.

A Fert-Hansg Nemzeti Park egyik legnpszerbb ltnivalja a szvesen kirndul kisgyerekes csaldok krben a Lszlmajor Bemutat Majorsg s Ltogatkzpont Sarrdon, az egykori Esterhzy-majorsg terletn. Itt elssorban shonos llatfajtkat – rackajuhot, szrke szarvasmarht, hzi bivalyt, tejel cigjt s mangalict – simogathatnak a gyerekek. Az osztrk oldalon fekszik az illmici Fert–Fertzug (Neusiedler See-Seewinkel) Nemzeti Park, amelynek informcis kzpontja egsz vben szervez kirndulsokat a parkban, hogy a ltogatk megismerkedhessenek a tj jellegzetessgeivel, llat- s madrvilgval, nvnykultrjval.

Ptfalut avagy Podersdorfot a szrfsk is szeretikForrs: Birgit Machtinger

Aki kimondottan a vzi sportokrt rajong, az a Fert t keleti partjn, szintn Illmic krnykn nzzen szt, az ti cl pedig Ptfalu (Podersdorf) legyen. Utbbi a rgi taln leginkbb felkapott dlhelye a maga tbb kilomteres strandszakaszval, ahol a parton impozns vilgttorony teszi teljess a panormt. De rossz id esetn sem kell ktsgbeesni, a St. Martins termlfrd alig tz perces auttra vrja a ltogatkat.

A St. Martins Therme & Lodge termlfrd madrtvlatblForrs: Rudy Dellinger

Az illmici strand – kzvetlenl a B10-es kerkprt mentn – abszolt csaldbart frdhely sekly vzzel, kt jtsztrrel s kt strandrplabdaplyval, valamint szuper terepet nyjt a vitorlzshoz s szrfzshez is. Ha pedig a vzbl elg volt, akr lovas trkra is indulhatunk lhton vagy lovaskocsin a park terletn keresztl. tkzben rengeteg tterem, fogad, kiskocsma vrja a turistkat, fknt regionlis finomsgokkal felvrtezve. Azok a biciklisek, akik rvidtennek, itt kelhetnek t kerkprkomppal Fertmeggyesre, azaz Mrbisch am See-be.

Ha hajlandak vagyunk egy vzisporttal vagy strandolssal tlttt nap utn kicsit eltvolodni a ttl, egy rs auttra van csupn a Sopronnyket (Neckenmarkt) s a kzp-burgenlandi Felspulyt (Oberpullendorf) sszekt, hasznlaton kvli vastvonal, amelyen prilistl oktberig hajtnytrkat szerveznek, hogy akr az egsz csald egytt fedezhesse fel a kzp-burgenlandi “Sonnenland” szpsgeit.

Napsttte mka SopronkeresztrnlForrs:Sonnenland Draisinentour

Aztn Kismartontl 12 km-re, a Fert t nyugati partjtl statvolsgra fekszik Szentmargitbnya (Sankt Margarethen), a prezer fs burgenlandi mezvros, a rgi legfontosabb csaldi attrakcijval, a Kzp-Eurpa Disneylandjeknt beczett Family Parkkal. Vidmpark, kalandpark s lmnypark egyben 145 ezer ngyzetmteren, ahol rdemes egy egsz napot eltlteni pihenskppen, s ahol idn nyron a 3 s 7 v kztti gyerekek szmra akcis ves brlet is vsrolhat. A szezon mjus 30-tl november 1-ig tart, vagyis pont abban a svban, amikor biciklivel is sokan indulnak tnak.

A Family Park a rgi DisneylandjeForrs: Gural

De ha mr a nyugati parton jrnak, kr volna kihagyni a hangulatos kis borvrost, Rusztot, ahol a kzpkori vrosfalakkal vezett vros szinte minden plete memlk. A csald knyelmesen, egy dlutn alatt krbejrhatja a nevezetessgeket: a Halsztemplomot, a jellegzetes hromszrny Vroshzt vagy pp a Vrosi Mzeumot, a Kremayrhaust, hogy aztn az 1200 mter hossz tltsen keresztl haladva megpihenhessen a hangulatos, ndassal vezett vrosi strandon, amely mjustl szeptemberig tart nyitva.

Rusztot a glyk s a bor vrosnak is hvjkForrs: Ippisch

Ha nem is kimondottan biciklis utat terveznek, nagy kr lenne kihagyni a kerkprozst ezen a vidken, hiszen kevs hely van, ahol ennyire adn magt ez a sportlehetsg s kzlekedsi forma. Szerencsre minden Fert t menti teleplsen van bicikliklcsnzsi lehetsg, ahol tbb napra vagy akr csak pr rra is lehet bringkat brelni, sok szllshely pedig eleve adja a bicajt. rdemes ezen megoldsoknak valamelyikt ignybe venni, mert br a Fert t osztrk oldaln elrhet Nextbike kerkprklcsnzsi lehetsg egy praktikus, teljesen nkiszolgl low budget megolds, de elssorban nem a csaldok szmra lett kitallva, pldul gyereklst, utnfutt vagy buksisakot nem adnak.

Egsz vben Burgenland

Burgenland rgija tbb mint 2500 kilomter hossz, tkletesen kialaktott kerkprttal vrja a kirndulkat.

A knlat a knyelmes csaldi tvonalaktl kezdve a sportos versenyplykon t egszen az izgalmas mountainbike svnyekig terjed.


Itt keressen nnek val kerkprtra tvonalat!

De persze brmerre is indulnak a bringval, a Fert t rgija a B10-en tl is igazi biciklis paradicsom. Erre hzdik a Kirschblten-kerkprt (B12, 43 km), a Lacke kerkprt (B20, 48 km), a Hansg-kerkprt (B22, 53 km), a Kultra-kerkprt (B23, 26 km), valamint a Fesztivl-kerkprt 65 km-es szakasza is. Az igazn btrak pedig nekivghatnak az Iron Curtain Trailnek, az EuroVelo 13. burgenlandi szakasznak, amely sszesen 287,2 km hossz, s Kpcsnytl (Kittsee) egszen Dl-Burgenlandig gurulhatunk rajta.

A cikk megjelenst a Burgenland rgi turizmusrt felels szervezet tmogatta, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzje ksztette.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *