Berobbantotta Szlovénia az újabb gazdaságélénkítő csomagját

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

A kormány a mikro-, kis- és középvállalkozóknak a működésük fenntartásához nyújtott banki hiteleik 80 százalékát, a nagyvállalatokénak 70 százalékát garantálja. A kölcsön összege emellett nem lehet nagyobb a vállalat tavalyi éves bevételénél vagy kiadásánál. Az új rendelet azokra a hitelekre is vonatkozik, amelyeket a cégek március 12-től, a járvány kihirdetésének időpontjától vettek fel – mondta a tárcavezető, hozzátéve: a kormány a potenciális hitelveszteségeket is magára vállalja, így csökken a bankok pénzkihelyezéssel kapcsolatos kockázata.

A szlovén parlament április 2-án fogadta el a kormány első, 3 milliárd euró (több mint ezer milliárd forint) értékű gazdaságélénkítő csomagját. Janez Jansa szlovén kormányfő még akkor bejelentette, hogy rövidesen újabb, második csomagot indítanak, egy harmadikat pedig a járvány lecsengése után. Az első csomag a munkahelyek megtartását célozta, a második a cégek likviditását garantálja.

Szlovén járványügyi szakemberek szerint enyhült a járvány terjedésének üteme az országban, ezért a kormány a május 1-jei ünnep után további, a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására elfogadott korlátozásokat tervez feloldani.

Az országban hétfőről keddre 9-cel – ugyanannyival, mint egy nappal korábban – 1353-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában ketten hunytak el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 79-re növekedett. A kétmillió lakosú országban eddig 44 435 koronavírus-tesztet végeztek, a diagnosztizált betegek közül 24-et ápolnak intenzív osztályon.