Bernie Sanders támogatja Joe Bident

by Kevin | Last Updated: April 13, 2020

Bernie Sanders vermonti szenátor hétfőn támogatásáról biztosította Joe Bident, az Obama-kormányzat egykori alelnökét, aki a demokraták elnökjelöltségéért folytatott versenyben korábban a vetélytársa volt és jelenleg a párt várható elnökjelöltje.

A hétfő délután közzétett videóüzenetben Sanders közölte:

Trumpból egy ciklusos elnököt kell csinálnunk és szükségünk van rád a Fehér Házban.

Hozzátette, ehhez szükség van arra, hogy nemcsak az ő hívei, hanem mindenki Bident támogassa az Egyesült Államokban. Sanders azt is mondta, hogy minden tőle telhetőt megtesz Biden elnökké választásáért. Biden azonnal reagált a bejelentésre. Köszönetet mondva Sandersnek, úgy fogalmazott: „a támogatásod nagyszerű, sokat jelent a számomra”.

Az önmagát demokratikus szocialistának valló 78 éves Sanders a múlt héten jelentette be, hogy kiszáll a demokraták elnökjelöltségéért folytatott küzdelemből. Ezzel megnyitotta az utat ahhoz, hogy a párt nyáron tartandó elnökjelölt-állító konvencióján a párt a 77 éves Joe Bident válassza meg elnökjelöltjének.

A vermonti politikus – aki egyébként nem a Demokrata Párt tagja, hanem független szenátor – 2016-ban is indult a demokraták elnökjelöltségéért, de vetélytársát, Hillary Clintont végül csak a Philadelphiában tartott elnökjelölt-állító konvenció előtt biztosította a támogatásáról. Négy évvel ezelőtt Clinton volt a párt elnökjelöltje.

Tom Perez, a Demokrata Országos Bizottság (DNC) elnöke, azaz a párt vezetője hétfőn, még Sanders bejelentése előtt, a Politico című lapnak adott interjújában arról beszélt: „nincs kétsége”, hogy a demokraták egységesen felzárkóznak Joe Biden mögött. „Büszke vagyok a párt egyesítése érdekében végzett munkánkra. De tisztában vagyok azzal, hogy még több munkára van szükségünk. A bizalom és a pártegység kiépítése időtlen utazás” – fogalmazott Perez.

Kiemelt kép: MANDEL NGAN/AFP