Beperelte egy videjtk-gyrt az Apple-t s a Google-t

Beperelte egy videjtk-gyrt az Apple-t s a Google-t

Spread the love

Az Epic Games beperelte az Apple-t, majd a Google-t is, miutn a kt technolgiai ris eltvoltotta a rendkvl npszer Fortnite videojtkot az elrhet alkalmazsok kzl. Az els lpst azonban az Epic tette meg, amikor a jtkon bell vltoztatst jelentett be a fizetsi rendszerben, megelgelve a kt cgnek, elssorban az Apple-nek, fizetett jutalkokat.

Igen gyorsan eszkalldtak az esemnyek, miutn az Epic Games videojtk-gyrt cstrtkn bejelentette, megvltoztatja a fizetsi rendszert a Fortnite-on bell. Ez elsre taln nem tnik tl drmai lpsnek, azonban kzelebbrl nzve a helyzetet, nagyon slyos dntst hoztak. A Fortnite ugyanis a vilg egyik legnpszerbb jtka, az alkalmazsokon belli fizetsekkel kapcsolatban pedig mr egy ideje komoly vitk zajlanak.

Az Apple ugyanis 30 szzalkos jutalkot szmt fel az alkalmazsok digitlis eladsai utn, amit a fejlesztk mr hossz ideje kritizlnak. Az Epic pedig most lpett is. Bejelentettk, azok a felhasznlk, akik kzvetlenl fizetnek a vllalatnak, 20 szzalkos kedvezmnyt kapnak a jtkon belli vsrlsaikra. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a fizets sorn a program tirnytja a vsrlt az Epic sajt oldalra, ahol megadhatja az adatait a vsrlshoz.

sszecsapnak az risok a technolgiai szektorbanForrs: Epic Games

Nem kellett sok id, s az Apple lpett. Eltvoltottk a Fortnite-ot az App Store-bl, arra hivatkozva, hogy az Epic megsrtette az irnyelveiket. Nhny rval ksbb pedig mr a Google is jelezte, hogy eltvoltja a jtkot a Play ruhzbl. Minderre pedig az Epic gy reaglt, hogy az Apple-t s a Google-t is beperelte. Az Epic arra hivatkozik, hogy ismt kiderlt, hogy az Apple visszal a monopolhelyzetvel, s a Fortnite eltvoltsa pontosan ennek a visszalsnek volt a pldja.

Az Apple s a Google rendszere kztt annyi a klnbsg, hogy br mindkt cg hasonl alkalmazson belli irnyelveket s jutalkokat alkalmaz, az Android opercis rendszer lehetv teszi a Play Store-on kvli szoftverek teleptst, vagyis a harmadik flhez kthet vsrlsi lehetsgeket is.

Mindekzben a Spotify s a Match Group (mindkt vllalat brlta korbban az Apple gyakorlatt) is megszlalt az gyben, tmogatsrl biztostva az Epic Games-t. A Spotify szvivje, Adam Grossberg a CNBC-nek kzlte, dvzlik az Epic dntst, hogy killt az Apple ellen, ismt rvilgtva arra, hogy a technolgiai ris visszal a dominns pozcijval.

Ezzel egytt az Epic szimbolikusan is odaszrt az Apple-nek. A Fortnite-on bell ugyanis megjelenik egy vide „Nineteen Eighty-Fortnite” cmmel, amely nemcsak utals George Orwell 1984 cm regnyre, de egy gnyos pardija is az Apple hres reklmjnak az 1980-as vekbl, amely pp arrl szlt, hogy a vllalat kzd a konformits ellen.

A vllalatok mr hossz ideje tiltakoznak az Apple ltal felszmolt jutalk ellenForrs: AFP=Imaginechina/Da Qing

sszessgben a helyzet nem csak azrt slyos, mert az Epic Games a jtkipar egyik meghatroz szereplje, hanem azrt is, mert arrl a Fortnite-rl van sz, amely a vilg egyik legnpszerbb jtka.

A jtkosok vilgszerte tbbmillird rt tltenek el vele, s csak az elmlt hrom hnapban 2,4 milliszor tltttk le kizrlag az Apple App Store-bl. Emellett csak az Apple rendszern keresztl eddig nagyjbl 1,2 millird dollros alkalmazson belli vsrlst generlt a jtk. A becslsek szerint sszesen tbb mint 133 milli letltssel bszklkedhet a Fortnite az Apple eszkzein.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *