Belgiumban átlépte a hatezret, Hollandiában a négyezret a koronavírus áldozatainak a száma

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

Belgium

A fertőzések száma 933-mal 41 889-re emelkedett a 11,5 millió lakost számláló Belgiumban. Az áldozatok 54 százaléka idősotthonokban hunyt el. A közegészségügyi szolgálat szakértői szerint a járvány valószínűleg április 12-én tetőződött. A La Libre című belga napilap szerint Sophie Wilmés kormányfő pénteken újabb korlátozásenyhítő stratégiákat jelent be, de addig is mindenkit “rendkívüli óvatosságra” int.

Luxemburg

Luxemburgban lassult a vírus terjedése az előző hetekhez képest, az országban laposodik a járványgörbe. A szerdai adatok szerint 60 új esetet regisztráltak 24 óra leforgása alatt, a halottak száma hárommal nőtt. A félmilliós lélekszámú nagyhercegségben 3618 beteget és 78 elhunytat tartanak számon. A luxemburgi kormány a járóbeteg-ellátás fokozatos visszaállítását tervezi, Paulette Lenert egészségügyi miniszter arra buzdította a lakosságot, hogy ne féljenek felkeresni háziorvosukat.

Hollandia 

Szerda délutáni adatok szerint Hollandiában átlépte a négyezret a járvány okozta betegségben elhunytak száma, azonban a helyi sajtó és a közegészségügyi intézet szerint ez a szám a valóságban sokkal magasabb lehet. A hétvége folyamán több mint 40 ezer tesztet végeztek, amelyek újabb 708 főnél mutatták ki a fertőzést. Az esetek száma megközelíti a 35 ezret a hozzávetőleg 17 millió lakosú országban. Mivel az fertőzések és a halálesetek többségében idősotthonokban fordulnak elő, a kormány május 20-ig tartó látogatási tilalmat rendelt el ezekben az intézményekben. Az intenzív kórházi ápolásra szorulók száma 71 fővel 1087-re csökkent. Az országos járványügyi hivatal szóvivője azt mondta, hogy a járóbeteg ellátás visszaállhat lassan a normális kerékvágásba.