Belebetegszenek a focistk a bajnoksgok lelltsba

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

A hivatsos futballistkat tmrt nemzetkzi szervezet, a FIFPro felmrse szerint az elmlt hnapokban megduplzdott a depresszira s szorongsra panaszkod focistk szma.

A FIFPro mrcius 22. s prilis 14. kztt 16 orszgban sszesen 1602 jtkost krdezett meg arrl, hogy mentlisan milyen llapotban vannak, hogy viselik a bajnoksgok koronavrus-jrvny miatti lelltst. A szmok pedig igazn elgondolkodtatak: a 468 ni futballista 22, mg az 1134 frfi jtkos 13 szzalka szmolt be depresszirl vagy szorongsrl. Ez az arny egy december-janurban, kisebb mintn elvgzett felmrs sorn a nknl 11, mg a frfiaknl 6 szzalk volt.

Ezek oka leggyakrabban az anyagi bizonytalansg, valamint a szerzdsek krli, ugyancsak bizonytalan helyzet. Elbbi elssorban persze az alacsonyabb osztlyban szerepl, kevsb jl fizetett jtkosokra rvnyes.

“Hirtelen szmos fiatal frfi s ni sportol knyszerlt elszigeteldni a klvilgtl, felfggesztve a munkjukat, s komoly ktsgek el nzve a jvjkkel kapcsolatban. Vannak kztk, akiknek nincsenek megfelel eszkzeik, hogy knyelmesen tvzeljk ezeket a hnapokat. ket arra bztatjuk, hogy krjenek segtsget olyan szemlyektl, akikben megbznak, vagy egy profi mentl higins szakembertl” – mondta Dr. Vincent Gouttenbarge, a FIFPro vezet orvosa.

Cmlapi kp: Cesar Pinares kszl szgletrgshoz egy 2019-ben, a spanyolorszgi Alicantban rendzett Chile–Kolumbia felkszlsi mrkzsen (Andres Pina/Photosport)