Befékező újlakás-piacra érkezett a koronavírus: mi lesz így az árakkal?

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

Vegyes képet mutat a magyarországi újlakás-piac: az új projektek száma csökkent, ami nem jó hír, az viszont kedvező fejlemény, hogy ennek következtében komoly kapacitások szabadultak fel az építőiparban, így a már futó beruházásokat elvileg gyorsan be lehet fejezni. A koronavírus-járvány miatt a külföldi vendégmunkások közül sokan ragadtak nálunk, illetve sok magyar munkavállaló hazatért Nyugat-Európából, ami enyhítheti az ágazatra korábban jellemző munkaerőhiányt. Az viszont gondot okoz, és összességében lassítja valamelyest a kivitelezést, hogy a járvány miatt át kell szervezni a folyamatokat: biztosítani kell az építkezéseken a dolgozók közötti megfelelő távolságot, valamint a munkavégzés egészségügyi előírásoknak megfelelő feltételei mellett az étkezési, és pihenési lehetőségeket is. Ezen felül egyre nagyobb kihívás az építőanyagok időben és megfelelő áron történő beszerzése.

Fontos megjegyezni, hogy a magyar munkaerő visszatérése mellett a Magyarországon dolgozó külföldi munkavállalók közül sokan hazamentek, így ez csak részben enyhíti a korábbi munkaerőhiányt. A fejlesztői beszámolók szerint az építkezések többsége továbbra is folyik, de egyes beépítendő elemeknél, főként a különlegesebb anyagú, külföldön gyártott termékek esetén megnőtt a szállítási idő, ami az egyes munkafázisok csúszását eredményezi.

Elhúzódó ügyintézés, ügyfélkockázatok kezelése

A befejezés előtt álló beruházásoknál az engedélyeztetési folyamatok, a földhivatali eljárások, valamint a közművekkel kapcsolatos ügyintézés esetleges lassulása, illetve a benyújtott kérelmek feltorlódása miatt csúszhatnak a lakás-átadások. Más, a beruházással kapcsolatos nehézségek elkerülése érdekében az új ügyfeleknek érdemes már a szerződés megkötése előtt alaposan ellenőrizniük a beruházókat.

Bethlen Corner

1191 Budapest, Bethlen Gábor utca 40

39 db lakás
37 – 65 m2 alapterület
32 – 50 M Ft
Átadás:
2020. jún
Ajánlatot kérek

„Csak biztos finanszírozási alapokon álló, jól dokumentált referenciamunkákkal rendelkező beruházóval érdemes megállapodni. Mindenképpen ellenőrizzék vagy ellenőriztessék az érvényes és jogerős építési engedély, és a generálkivitelezőkkel kötött szerződés meglétét, továbbá a tulajdoni viszonyok rendezettségét, hogy elkerüljék az esetleges kellemetlenségeket” – hívta fel a figyelmet Homolya Gergely, az OTP Ingatlanpont új építésű projektekért felelős menedzsere.

Mi lesz az árakkal?

Az új építésű lakások piacán nem történt jelentős árváltozás az idei első negyedévben. Azoknál a befejezés előtt álló projekteknél, amelyeknél még az 5 százalékos, kedvezményes áfával értékesíthetik a lakásokat 2023 végéig, már tavaly év végén megugrottak az árak, tartalékot biztosítva az új, immár 27 százalékos áfájú beruházásokhoz. Ezeknél a fejlesztéseknél a lakások nagy része már gazdára talált, így a beruházókon nincs komoly értékesítési nyomás, ki tudják várni a megfelelő pillanatot az eladásra. A 27 százalékos áfával induló projektek beruházói pedig eleve magasabb értékesítési árral kalkuláltak, így egyik területen sem nyílik igazán tér alkura, vagy engedményre. Persze egy kedvezőtlenebb fekvésű, rosszabb beosztású vagy éppen luxuskategóriába tartozó, így az átlagosnál nehezebben értékesíthető lakásnál elképzelhető, hogy az eladó enged valamennyit a vevőnek. Ez attól is függ, hogy az adott projektnél milyen kedvezményes értékesítési stratégiát alkalmaznak a beruházás indulásánál, vagy éppen a lezárásánál.

Felmerülhet a kérdés, hogy a későbbiekben a barnamezős beruházásként induló, 5 százalékos áfakulcs mellett értékesíthető lakások vajon olcsóbbak lesznek-e mint a 27 százalékos társaik. Ezzel kapcsolatban a vásárlók nem lehetnek túlzottan optimisták, ugyanis egy korábban ipari területként hasznosított épület funkcióváltásához szükséges előkészületek költségei jócskán meghaladják a zöldmezős beruházások előkészítési költségeit, ami a bő 20 százalékpontnyi különbséget feltehetően fel fogja emészteni. Más kérdés, hogy a döntés célja nem is feltétlenül az alacsonyabb árak elérése, sokkal inkább az, hogy az évtizedek óta pusztuló területek megújulhassanak.

CSENGERY PALACE

1077 Budapest, Csengery utca

84 db lakás
39 – 122 m2 alapterület
47.05 – 190.05 M Ft
Átadás:
2020 Év vége
Ajánlatot kérek

A „zöldebb” lakás drágább is lesz

Árfelhajtó tényező a lakásépítésben, hogy bő nyolc hónap múlva, 2021. január 1-jétől új energetikai követelmények lépnek életbe. Ettől kezdve csak olyan lakások kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek energiaigénye nulla közeli, és elsődleges energiaszükségletük (fűtés és meleg víz) legalább 25 százalékát megújuló forrásból biztosítják. A szigorodó előírások miatt az új építésű lakások értéke átlagosan akár 15-20 százalékkal is meghaladhatja majd a hasonló méretű és adottságú, felújított lakásokét. Valamennyi tényezőt összesítve, az új építésű lakások szűkülő piacán nem várható árcsökkenés az elkövetkező időszakban.

Címlapkép forrása: Getty Images

Central Park

1173 Budapest, Kaszáló utca 45

59 db lakás
85.5 – 85.5 m2 alapterület
54.9 – 54.9 M Ft
Átadás:
2019. okt
Ajánlatot kérek