Az v, amikor a Microsoft megmentette az Apple-t a csdtl

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Az Apple jelenleg a vilg egyik legrtkesebb vllalata a piaci rszeseds alapjn s tbb terleten is a technolgiai ipar lmeznybe tartozik. Mindenki ismeri az iPhone-t s a MacBookot, az utbbi vekben az okosrk piacra is betrtek, de a vezetk nlkli flhallgatk terletn is maguk mg utastottk a rivlisokat. Mostanban nehezen lenne elkpzelhet, hogy egy ekkora vllalat csdbe menjen, pedig tbb mint hsz ve nem sokon mlott, hogy az Apple teljesen eltnjn a gazdasg trkprl. Az akkor mg Steve Jobs ltal irnytott cg 1997-ben mindssze 90 napra volt a csdtl s nagy meglepetsre ppen a legnagyobb rivlisa, a Microsoft dobott neki akkor mentvet. Persze ez csak az els kapaszkod volt, Steve Jobs zsenialitsa is kellett ahhoz, hogy az Apple sikeres megcsinlja minden idk legnagyobb visszatrst.

Steve Jobs 1997-ben trt vissza az Apple-hz azzal a cllal, hogy ismt rncba szedje a cget. Ekkor az Apple – sorozatban – mr 12. ve volt vesztesges s ppen elbocstottk az akkori vezrigazgatt Gil Ameliot. A helyt Jobs vette t, akinek egyik els lpse az volt, hohy azonnal lelltotta a 100 milli dollrt felemszt Newton projektet (PDA, szemlyes digitlis asszisztens), majd az Apple legnagyobb rivlisval, a Microsofttal kttt partneri megllapodst.

Az Apple-Microsoft szvetsget a Macworld nev expn jelentettk be 1997-ben. Bill Gates s Jobs megllapodtak, hogy a Microsoft 5 ven t elrhetv teszi a Mac szmtgpek szmra a Microsoft Office-t, valamint 150 milli dollros befektetst eszkzl az Apple-ben, szavazati jog nlkl. Jobs a dbbent kznsgnek kifejtette: “ha elre akarunk haladni, akkor el kell felejtennk nhny dolgot. El kell felejtennk, hogy az Apple s a Microsoft harcnak csak az lehet a vgkimenetele, hogy az egyik cg elbukik. Teht az a korszak, amelyet az Apple s a Microsoft harca hatrozott meg, lezrult. “

Steve Jobs, az Apple zsenijeForrs: AFP/John G. Mabanglo

Ezzel lte tl a vesztesges idszakot az Apple. Azonban sokan mg ekkor sem tudtk, hogy mennyire kzel volt az Apple a csdhz a Microsoft mentcsomagja eltt. Pedig 1997-ben szinte minden fronton vesztsre lltak legnagyobb rivlisukkal szemben, a dolgozk harmadt el kellett bocstaniuk s Jobs szerint 90 napjuk maradt, mieltt csdt jelentennek. Mr 1996-ban is egy 661 milli dollros ktvnycsomag kibocstsra volt szksg, hogy mkdkpes maradjon a vllalat, de az v vgre ezzel egytt is 867 milli dollros vesztesget hoztak ssze, a rszvnyek sszrtke pedig a 3 millird dollrt sem rte el.

A kaliforniai vllalat a majdnem tragikus 1996-os vet kveten 400 milli dollrrt felvsrolta a Next nev cget, amelyet trtnetesen Steve Jobs alaptott, aki az gylet lezrta utn ismt visszatrt az Apple-hz, ahol tvette a vezrigazgati posztot. A mra mr legends cgvezet egybl lelltotta a folyamatban lv projektek 70 szzalkt s elindtotta a Think Different, vagyis a gondolkozz mskpp kampnyt. Jobs megprblt visszatrni az alapokhoz, leegyszerstette az Apple mkdst s csak a legfontosabb projekteket hagyta meg. s mint utlag kiderlt, igaza volt.

Az Apple a sok vltoztats ellenre is csak kszkdtt, egy igazn j termkre lett volna szksgk, hogy kijussanak a hullmvlgybl. 1998-ban gy tnt a frissen bemutatott iMac lehet a megolds mindenre. A Jonathan Ive ltal meglmodott s megtervezett szmtgp ugyanis rendkvl kaps lett, az els 5 hnapban 800 ezer darabot adtak el belle. Ezzel indult el felfel zletileg az Apple s 1999-re a vllalat profitja 94 szzalkkal megugrott.

A helyzet 1996-ra drmaiv vlt a cgnl. Az Apple vgl elremenekl: megszerzi a NeXT Computert, s ezzel annak alaptja, s tulajdonosa, Steve Jobs visszatr az Apple-hzForrs: Origo

Mg ennl is jobb vnek szmtott 2001, hiszen mjusban Jobs bemutatta az Apple Store-t, a telefonos alkalmazsok online zlett, majd nhny hnapra r az Apple is beszllt a hordozhat zenelejtszk piacra, megjelennek az iPoddal. Az Apple-nl alkalmazott munkatempra j plda, hogy az iPodnak a tervezasztaltl mindssze 8 hnapra volt szksge, hogy eljusson a boltok polcaira.

A legnagyobbtletnek a szintn 2001-ben bemutatott iTunes bizonyult, amely teljesen tszabta a zeneipart s segtett a nagy kiadknak, mint a Warner s a Universal, harcolni a kalzkods ellen. Sokakat nem csak az ingyenessge miatt vonzott a kalzkods akkoriban, hanem azrt is, mert egy gombnyomsra brmilyen zent le tudtak tlteni az internetrl. Az Apple ezt akadlyozta meg s tette fizetss s ezltal legliss a letltseket az iTunes bevezetsvel.

Ekkoriban jelentek meg az els zenei streaming szolgltatk is, kztk mg a jog szrke znjban mkd Napster, illetve a hallgatk zlshez s korbbi zenevlasztsukhoz mrten ajnlsokat tev last.fm.

Steve Jobs bemutatja az iPhone-tForrs: Origo

Jobs gy vlte, hogy az emberek tbbsge nem akar zent streamelni, hanem szeretne a fizikai albumok, szmok tulajdonosv vlni. Ebben viszont tvedett, hiszen idvel gyakorlatilag mindenki tllt a streamingre, legyen sz zenrl, filmekrl vagy videojtkokrl. Persze egszen a Pandora 2005-s bemutatsig nem tudott igazn erre kapni a streaming-piac, az els nhny prblkoz, kztk a Microsoft (Zune Pass), csnyn kudarcot vallott.

Az Apple az 1997-es megmeneklse ta rengeteget vltozott, ami javarszt Steve Jobsnak, illetve az iPod s az iMac tervezsrt felels Jonathan Ive munkssgnak ksznhet.

Nemrgiben a cg lett az els olyan vllalat, amely tlpte az ezermillird dollros piaci rtket. Mindezt azonban nem tudtk volna megvalstani, ha 1997-ben a Microsoft s Bill Gates nem dnt gy, hogy a vllalat mell ll s segt rajta a nehz idkben.