Az ukrn titkosszolglat leleplezett egy Oroszorszgnak kmked tbornokot

by Kevin | Last Updated: April 14, 2020

rizetbe vettk kedden az Ukrn Biztonsgi Szolglat (SZBU) munkatrsai az SZBU egyik tbornokt, Valerij Sajtanov vezrrnagyot, akit azzal gyanstanak, hogy veken t Oroszorszgnak kmkedett, valamint terrorcselekmnyekben is rszt vett.

A tbornok leleplezst maga Ivan Bakanov, az SZBU fnke jelentette be a Facebookon. Az SZBU feldertsi rszlege egyebek mellett azzal gyanstja a tbornokot, hogy rszt vett az Adam Oszmajev elleni mernylet kitervelsben.

Illusztrci.Forrs: AFP/SPL

2017. oktber 30-n ismeretlenek tzet nyitottak Kijev kzelben Adam Oszmajev, a Vlagyimir Putyin orosz elnk elleni mernyletksrlettel vdolt frfi s felesge, Amina Okujeva autjra.

A n meghalt, Oszmajev megsrlt.

Mindketten nkntesknt harcoltak ukrn oldalon a Donyec-medencei fronton. Ezt megelzen is volt egy mernyletksrlet Oszmajev ellen. 2017. jnius 1-jn egy fegyveres Kijev belvrosban pisztollyal tzet nyitott Oszmajevre, aki akkor is megsebeslt.
Sajtanov vezrrnagy, aki az “A” klnleges mveleti kzpont egyik vezetje volt, ezzel egy idben Oroszorszgnak kmkedett, amit altmasztanak a hatsg birtokba kerlt anyagok, kztk hang- s videofelvtelek is – rta kzlemnyben az SZBU sajtszolglata.

Az SZBU feldertsi rszlege szerinta tbornokot mg 2014-ben szervezte be az orosz Szvetsgi Biztonsgi Szolglat (FSZB).

Igor Jegorov ezredessel llt gynki kapcsolatban, aki az FSZB-nl annak a rszlegnek a munkatrsa, amely ms orszgokban – kztk Ukrajnban – vgrehajtand feldert, illetve diverzis mveletek, terrorcselekmnyek kitervelsre, megszervezsre s lebonyoltsra szakosodott.

Az SZBU tudomsa szerint Sajtanov informcikat gyjttt, s adott t az FSZB-nek egyebek mellett a Donyec-medencei fegyveres konfliktus vezetben zajl fedett mveletekrl, valamint az azokban rszt vev szemlyekrl, az ukrn titkosszolglatok nemzetkzi egyttmkdseirl, az SZBU hrszerzsi s a mveleti rszlegeinek vezet munkatrsairl, hrszerzk kivlasztsrl, s kikpzsrl is.