Az ukrán titkosszolgálat egyik tábornoka Oroszországnak kémkedett

by Kevin | Last Updated: April 14, 2020

Őrizetbe vették kedden az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai kedden az SZBU egyik tábornokát, Valerij Sajtanov vezérőrnagyot akit azzal gyanúsítanak, hogy éveken át Oroszországnak kémkedett, valamint terrorcselekményekben vett részt.

A tábornok leleplezését maga Ivan Bakanov, az SZBU főnöke jelentette be a Facebookon. Az SZBU felderítési részlege egyebek mellett azzal gyanúsítja a tábornokot, hogy részt vett az Adam Oszmajev elleni merénylet kitervelésében. 2017. október 30-án ismeretlenek tüzet nyitottak Kijev közelében Adam Oszmajev, a Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni merényletkísérlettel vádolt férfi és felesége, Amina Okujeva autójára. A nő életét vesztette, Oszmajev megsérült. Mindketten önkéntesként harcoltak ukrán oldalon a Donyec-medencei fronton. Ezt megelőzően is volt egy merényletkísérlet Oszmajev ellen. 2017. június 1-jén egy fegyveres Kijev belvárosában pisztollyal tüzet nyitott Oszmajevre, aki akkor is megsebesült.

Sajtanov vezérőrnagy – aki az “A” különleges műveleti központ egyik vezetője volt – ezzel egy időben Oroszországnak kémkedett, amit alátámasztanak a hatóság birtokába került anyagok, köztük hang- és videofelvételek – írta közleményében az SZBU sajtószolgálata. Az SZBU felderítési részlege szerint még 2014-ben szervezte be az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Igor Jegorov ezredessel állt ügynöki kapcsolatban, aki az FSZB-nél annak a részlegnek a munkatársa, amely más országokban – köztük Ukrajnában – végrehajtandó felderítő, illetve diverziós műveletek, terrorcselekmények kitervelésére, megszervezésére és lebonyolítására szakosodott.

Az SZBU tudomása szerint Sajtanov információkat gyűjtött és adott át az FSZB-nek egyebek mellett a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében zajló fedett műveletekről, valamint az azokban részt vevő személyekről, az ukrán titkosszolgálatok nemzetközi együttműködéseiről, az SZBU hírszerzési és a műveleti részlegeinek vezető munkatársairól, hírszerzők kiválasztásáról és kiképzéséről. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.