Az otthoni internetezst segti tancsaival az NMHH

by Kevin | Last Updated: April 14, 2020

Mr elrhet a Nemzeti Mdia- s Hrkzlsi Hatsg (NMHH) otthoni internethasznlatot tmogat informcis fellete.

Az NMHH keddi, az MTI-hez eljuttatott kzlemnye szerint az nmhh.hu/gyorsabbnet oldalon a hatsg azokat a lehetsgeket gyjttte ssze, amelyek segthetnek a stabil, gyors internet biztostsban.
Azt rtk, hogy az elmlt hetekben jelentsen talakult az let, otthonrl dolgoznak, tanulnak, vsrolnak, szrakoznak az emberek, s mindehhez szlessv internetet vesznek ignybe.

Illusztrci.Forrs: dawnfu / Pixabay

A szemlyes jelenlt hjn megnvekedett videohvsok s vides konferenciabeszlgetsek, az online tanrk, a filmletltsek s videojtkok fokozott terhelst jelentenek a hlzatnak.Az NMHH online tjkoztatja azokat a lehetsgeket veszi szmba, amelyeket brki megtehet otthon is azrt, hogy a meglv elfizetse mellett a legbiztosabb s leggyorsabb internet lljon rendelkezsre. Ismertetsk szerint

a kilenc tancsot rszletez Gyorsabbnet honlap gerinct a wifirouterrel kapcsolatos informcik adjk.

Illusztrci.Forrs: Bruce Mars / Pexels

Annak tpusa, a kommunikcira hasznlt frekvencia belltsa, az eszkz lakson belli elhelyezse, a kapcsold kbelek csatlakozsnak ellenrzse, esetenknt a felmelegedett berendezs jraindtsa segthet a gyorsabb, s biztosabb internetkapcsolat ltestsben.Akadoz internetelrs esetn elszr clszer jraindtani a felmelegedett wifiroutert, s ellenrizni a kbelek csatlakozsait – javasolja kzlemnyben az NMHH, kitrve arra is, hogy a wifirouter megfelel elhelyezse alapveten fontos, ugyanis a kszlk a jelet gmb alakban sugrozza, s a falaknak rnykol hatsa van.Megjegyeztk, hogy a wifirouter ezrt a laks kzppontjbl mkdik a leghatkonyabban. Ott, ahol a lehet legjobban “rlt” az ajtnylsokra.

Wifirouter (illusztrci).Forrs: Rawpixel / Pexels

Az NMMHH ajnlsa szerint rdemes figyelni arra, hogy az eszkz szabadon legyen, ne szekrnybe kerljn, s lehetleg legyen tvol a nagyobb hztartsi gpektl, a nagymret fmtrgyaktl is.Szintn rdemes ellenrizni a wifirouter tulajdonsgait is, hogy az jabbak tbbnyire kpesek a 2,4 gigahertz mellett 5 gigahertzen is kommuniklni.

Ez gyorsabb netet ad, de j tudni, hogy nem “hord” olyan messzire.
Az NMHH szerint tgondoland az is, hogy a csaldtagoknak valjban milyen hrkzlsi eszkzkre van szksgk egyszerre, hogy azok feleslegesen ne haladjk meg a wifirouter kapacitst. A munkavgzs s a tanuls idejre rdemes korltozni a tv, a tblagpek, az Xbox, a vezetk nlkli hangszrk hasznlatt, s hasznos az idpont-egyeztets is, hogy ne akadjon ssze pldul a munkahelyi konferenciabeszlgets az online tanrenddel – rtk a kzlemnyben. A Gyorsabbnet oldal ajnlsa szerint az akadoz internet-szolgltatst rdemes tbb napon keresztl, klnbz idpontban mrni, amihez az NMHH szelessav.net fejlesztse fggetlen, s szakmailag megbzhat eszkzt knl.