Az osztrkok a htkzi F1-es futam lehetsgt fontolgatjk

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

Amennyiben Ausztriban el tud indulni az idei Forma-1-es szezon, rgtn kt futamot is rendezhetnek a Red Bull Ringen, de ebbl csak az els lenne vasrnap.

Jelenleg a legvalsznbb, hogy a jlius 5-i Osztrk Nagydjon rajtolhat el az idei F1-es szezon. A Red Bull Ringen zrt kapuk mgtt, fokozott vintzkedsek mellett rendeznk meg a szezonnyitt, amelyet rgtn egy msodik verseny is kvethet ugyanott. Helmut Marko, a Red Bull Racing tancsadjnak emellett arra is vannak tletei, hogy miknt oldhatnk meg az utaz cirkusszal tart szemlyzet biztonsgos helysznre jutst.

Zajlanak az egyeztetsek az Osztrk Nagydj megrendezsrlForrs: Getty Images/2019 Johannes Schedl/Johannes Schedl

Ahogy telnek a napok, egyre inkbb krvonalazdik egy ausztriai szezonrajt az F1-ben, tbb krdsben azonban mg dlre kell jutnia a sportg vezetinek, az FIA-nak s az osztrk kormnynak. A spielbergi plyt tulajdonl Red Bullt Helmut Marko kpviseli az egyeztetseken, az osztrk tancsad az ORF rdijnak pedig tbb rszletet is elrult. A jelenlegi helyzet az, hogy megkerestk a kormnyt, hogy meghatrozzuk a verseny megrendezshez szksges feltteleket, egy olyan versenyt, amit termszetesen nzk nlkl tartannk. Ezeknek a kvetelmnyeknek teljes mrtkben meg kell majd feleljnk, nem lehetnek kivtelek.”

Egyelre folyik a rszletek kidolgozsa azzal kapcsolatban, hogy miknt s mekkora ltszmban rendeznk a versenyt. Az valsznnek tnik, hogy a sajt kpviseli sem lesznek majd jelen. „Kszl egy tanulmny, amely meghatrozza, hogy miknt korltozzuk a ltszmot gy, hogy ne kelljen az egsz F1-es cirkusznak utaznia – mondta Marko. – Pldul az Anglibl indul chartergpek a szomszdos reptren landolhatnnak, az embereknek pedig ngy napnl nem rgebbi koronavrus-teszttel kellene rendelkeznie, klnben karantnba mennek.”

A Red Bull Ring kt egymst kvet futamnak is otthont adhatForrs: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Korbban felmerlt, hogy a kltsgcskkents s a minl tbb nagydj megvalsulsa rdekben mindjrt kt futamot is lehetne rendezni Spielbergben, majd Silverstone is jelezte, hogy k is nyitottak erre.

Marko szerint azonban nem a szoksos egyhetes sznettel valstank ezt meg, hanem egy hrom napos htvgt ktnapos rendezvny kvetne htkzben.

„Minden valsznsg szerint az els futam jlius 5-n, normls versenyknt zajlana le, majd ezt kvetn egy ktnapos esemny, amelynek vgn szerdn, ks dlutn lenne a futam. Egyfajta esti futam lenne a ks dlutni napfnyben. Ez vonz idpont lenne a tbbi orszgban is.”

Amennyiben sikerl sszehozni, az F1-es Osztrk Nagydj lehetne az els nagy sportesemny, amelyet a jrvny vilgszerte trtn elterjedse ta megrendeznek, ami rirnytan a figyelmet az orszgra s a sportgra is. „Hatalmas rdekldst vltana ki. Ez nem csak az F1-nek, hanem Spielbergnek s Ausztrinak is fontos, mivel bizonytan, hogy a kormnyunk milyen gyorsan, hatkonyan s korn vezette be a szksges vintzkedseket” – nyilatkozta Marko.