Az orbni cselekv nemzetllam determinizmusa s a szksgszersg mvszete a jrvny elleni harcban

by Kevin | Last Updated: April 15, 2020

Mg taln 2020. janur folyamn sem gondoltuk, hogy majd mrciusban egy Knbl indul, ksbb pandmiv, azaz vilgjrvnny fejld COVID-19 elnevezs lgzszervi megbetegeds vgs soron az egsz glbusz gazdasgi lett, s a trsadalmak mindennapi mkdst megbntja. A koronavrus-jrvny rmutat nemcsak az emberi let, egszsg trkenysgre, hanem az let minden terletnek, ltfenntartsunk s biztostottsgunk ltalnos sebezhetsgre.

Kztudott, hogy az skortl a legnagyobb egszsggyi gondot, a legmagasabb hallozsi rtkat az epidmik okoztk. Hrom egyiptomi csapsban (2 Mzes 9) is szerepet jtszottak a jrvnyok, de miutn Herdes kirly, magt istennek kpzelvn beszlt „s azonnal megver t az rnak angyala (…) s a frgektl megemsztvn meghala.” (Apcsel12, 21-23) A pontos Bibliban tallhat lersokbl egybknt sokfle, ma jl ismert vagy a trtnelem folyamn visszatr pusztt ragly azonosthat. (Dr. Jzsa Lszl: Orvosls a Bibliban) De volt az idk sorn kifejezetten magyar betegsg, morbus hungaricus is, amely a kitses tfusz kzpkri, ma mr nem hasznlt elnevezse.

A kronolgiai visszatekints alapjn gy tnik szz venknt van mindig egy nagy pandmia, gy az 1720-as jrvny, 1820-as kolerajrvny s 1920-as spanyolntha jrvny. 1720-ban volt az utols nagyszabs, bubpestis jrvny, amelyet Marseille nagy pestisnek is neveztek. A nyilvntartsok azt mutatjk, hogy a betegsg mintegy 100 000 embert lt meg Marseille-ben. A kolerajrvny els feljegyzsre 1820-ban kerlt sor, zsiban, Thaifldn, Indonziban s a Flp-szigetek orszgaiban. 1820-ban tbb mint 100 000 halleset jelentettek zsiban a betegsg miatt. A jrvny lltlag olyan fertzttekkel kezddtt, akik vizet ittak a baktriumokkal szennyezett tavakbl. A spanyolntha pontosan 100 vvel ezeltt jelent meg, akkoriban az emberek a H1N1 influenzavrussal kzdttek, amely genetikai mutcin ment keresztl, sokkal veszlyesebb tve a norml vrusnl. Ez a vrus 500 milli embert fertztt s tbb mint 100 milli embert lt meg a vilgon, ez a vilgjrvny volt a leghallosabb a trtnelemben.

Hasonl idszakokban a teljes vilgrend –benne a jogrendszerek, a lt- s kzbiztonsg, a vilggazdasgi mechanizmusok f fundamentumai, a trsadalmi let minden terlete, az oktatstl a legklnbzbb alrendszereken t az lelmiszerelltsig s az energia krdsig – kerltek s kerlnek jszer kihvs el , s a globalizmussal vagy nemzetekkel kapcsolatosan korbban hirdetett dogmk krdjelezdnek meg. Hangslyozand azonban, hogy a vgyvezrelt elemzsek ugyan bznak a globalizmus megroppansban is, a valsg azonban ennl rnyaltabbnak tnik. Korntsem biztos, hogy a koronavrus s annak lekzdse megtri a globalizmus lendlett. (Lnczi Tams: A globalizci knszerzubbonyban)

A jrvnykrzis taln legfbb tanulsga – a kzvetlen felelssg krdsein tl –, hogy a nemzetllam alapvet felelssggel tartozik sajt polgrai biztonsgnak s ltfenntartsnak vdelmrt, s ezt a felelssget, valamint az ehhez szksges cselekvkpessget nem ruhzhatja t ms – nemzetkzi vagy szupranacionlis – cselekvsi szintekre. Amikor pedig lehetsge van r, a krlmnyeket is figyelembe vve trekednie kell sajt kpessgeinek megerstsre, s kiszolgltatottsgnak mrsklsre. A jrvny f zenete: „Akit kiszolglnak, az kiszolgltatott”, valamint: „Gondolkodj globlisan, cselekedj loklisan!” Ezekben az rkban, napokban s hetekben mg aktulisabb az ordo caritatis, a szeretet rendjnek elve, koncentrikus krkben vzolja fel a csaldtl indulva a felelssgi szinteket, amelynek a vgn az egsz emberisg ll.

Ugyangy a cselekv nemzetllam felelssge, hogy a „sortarts” ktttsge mellet, a clszersg s szksgszersg elvei mentn hatrozza meg az egyes teendket veszlyhelyzetben. Az albbiakban kifejtettek szerint egy olyanelre elrendelt, mde nem prognosztizlhat folyamat kibontakozsnak lehetnk tani, amelyet most, a htkznapokban leginkbb csupn az let drasztikuslelassulsakntrzkelnk.

A vilgjrvny gazdasgi-logisztikai hatsai pldul mr reztetik az energiaimport-fggsg krdsnek jelentsgt. Itt nemcsak magrl az elsdleges energia-ignyrl vagy ltalban a gazdasgi teljestmny krdsrl szl, hanem ltalban a krnyezeti fenntarthatsgrl is, melynek kapcsn a nulla vagy kis krosanyag-kibocsts megjul alap energia, valamint a nukleris energia jut jelents szerephez. Pldul az elmlt idszakban jabb cscsot rt el Magyarorszg napenergia-termelse, de ide sorolhat a meglv paksi atomerm-blokkok kapacitsbvtssel tervezett ptlsa is.

Energiafggsg

A fentebb ismertetett szempontoknak fel kell nyitnia a szemnket, hogy mi is trtnhet vlsg esetn az energiaelltssal. Azok, akik feladjk a sajt energiaelltsukat, zsarolhatv vlnak.

Egyes kzp-eurpai orszgok mr felismertk, hogy a klmaszempontokat figyelembe vve atomenergival is megoldhat az energiaellts nagy rsze, s ltalnos vlemny szerint is egyre mrskelni szksges azt a kiszolgltatottsgot, amely abbl ered, hogy ms orszgok elegend s olcs energit szolgltatnak-e, illetve kzvettenek-e majd neknk. A biztonsgos energiaellts fenntartsa, biztostsa rendkvli helyzetek idejn kiemelt jelentsget kap.

A rohamosan npesed, immr kzel nyolcmillird ft szmll globalizlt vilgban az lelmiszerellts biztonsgnak fenntartsa s az ezzel kapcsolatos krnyezetvdelmi szablyozs relevns szerephez jut. Utbbi brokratikus terjedse miatt, a peszticidekkel, az ivvzzel s az llattenysztssel kapcsolatos kezdemnyezsek vonatkozsban az agrrtermelk egyre nehezebb helyzetbe kerlnek, a mezgazdasgi termels megsznsnek veszlyvel fenyegetve.

lelmiszer-fggsg

Divatoss vlt, hogy az orszgok sajt lelmiszer-termelsket “feleslegesnek” tartjk. A globalizlt vilgban az lelmiszer klfldn is megvsrolhat, mondtk. Eddig.

A koronavrus-vilgjrvny megmutatta a tmeges s/vagy irregulris migrci htrnyos kzegszsggyi s agrrgazdasgi hatsait, gy pldul azt, hogy a bevndorlshoz kapcsold ptsi tevkenysgek miatt egyre ritktjk, st fokozatosan felszmoljk a mvelhet fldterlet jelents hnyadt az egyes orszgokban. A migrci rt a mezgazdasgnak, gy legfkppen a vidken lk lett nehezti meg, s – a nagyobb vrosokban lket is kzvetlenl rintve – sokkal knnyebben idz el lelmiszerhinyt vlsgok idejn. A migrci terhelst jelent az egszsggyi alapellts, s ltalban szocilis elltrendszer biztonsgos fenntartsa szempontjbl is.

Lasstani kell a bevndorlst!

A nagymrtk migrci s az ehhez kapcsoldan az ptett krnyezet ugrsszer megnvekedse miatt a mvelhet fldterletek mennyisge egyre kevesebb.

Ezekkel kapcsolatosan a kompetencia csakis az llamot – a nemzetllamot – illetheti meg, s ehhez ragaszkodniuk is szksges. Az llamot teszi llamm: a npessg ltal felhatalmazott, ssztrsadalmi feladatkrkkel br kzs kormnyzata, bels s kls szuverenitssal rendelkez kzssgknt. Az llam maga, nem pedig az gynevezett „vilgllam” jelentheti a megoldst. Ahogy a svjci Nobel-djas kltCarl Spittelergy rt: „Nem hiba, hogy az llamok inkbb ragadozt hasznlnak a cmerben. Valjban a vilgtrtnelem teljes blcsessgt egyetlen mondatban foglalhatjuk ssze: minden llam annyit veszt, amennyit csak tud.”

A vilgllam (Weltstaat) fogalmaErnst Jngernmet r-filozfus egyik 1960-as esszjhez ktdik. Jnger a vilghborkat, vlsgokat s a modern technika dmoni jelensgeit vizsglva rezte meg a trsadalmak jszer kihvsait, a rgi rtkek elhasznldsa nyomn is bekvetkez forradalmi talakulsukat. A jelenkori globlis gazdasgi s jrvnykrzisek ismtelten alhzzk az llamok s trsadalmak sajt felelssgt, s a gyakorlatban is nyoms alapot szolgltatnak a korltlan vilgllam irnti bizalmatlansghoz. Mert senki sem viselheti a felelssget az llam helyett, amely szuvern terletet, npessget s fhatalmat birtokol sajt jogszablyai s vgrehajt hatalma, valamint sajt jogalkalmaz hatsgai rvn.

A „vilgkormny” koncepcija a kormnyzati szint – vagy ilyen irnytsi szint – felttelezett egysgt jelenti, teljes legitimitssal az egsz bolyg felett. Ilyen vilgkormny mg soha nem ltezett, mg ha a trtnelem sorn egyes birodalmak s vilghatalmak ennek irnyba mutat clokat is kitztek maguk el. A trtnelembl ismert ksrletek az ehhez nem elgsges kommunikcis s utazsi lehetsgek, az eltr kulturlis adottsgok, erklcsi normk miatt, a tervek gazdasgi s gyakorlati nehzsgei miatt rendre kudarcot vallottak.

A nemzetllam s a vilgllam/vilgkormny idejnak konfliktusa az jabb vlsgok kapcsn arra vilgt r, hogy miknt rtettk flre sokan a globalizci lnyegt az elmlt nhny vtizedben. A 2015–16-os eurpai migrcis vlsg s a 2020-as koronavrusjrvny tapasztalatai is emlkeztetnek a biztonsg vdelmnek, az alapvet szabadsgjogok krdsnek, valamint a cselekv llam s a demokratikus, tlthat dntshozatal megrzsnek szksgessgre.

A vilgllam illzija

Azok, akik a nemzetllam lmt feladjk, elvesztik cselekvkpessgket. Pontosan ezt kvnta elrni a globalizci az elmlt harminc vben. A beteljeseds pedig pusztt kvetkezmnyekkel jrhat nem csak a politikra, hanem a gazdasgra nzve is.

A flrertett globalizcival sszefggsben az Eurpai Uni tnylegesen megszntette bels hatrait, viszont nem tudta hatkonny s kvetkezetess tenni a kls hatrainak vdelmre irnyul politikt, mikzben Eurpa regionlis s globlis versenytrsai, Kntl az Egyeslt llamokig, Oroszorszgtl Trkorszgig kiemelt szerepet tulajdontanak a katonai rtelemben vett biztonsg krdsnek.

Az utbbi vekben a nemzetllamok azon fontos jellemvonst, hogy abszolt szuverenitst kell lvezzenek az llamhatraikon bell – st a sajt hatraik fizikai s jogi vdelmben is –, egyre hevesebb kritikval illettk. A vilghbor utni korszakot a liberlis elveket vall mainstream politikai gondolkodk egy kizrlag nemzetkzi megllapodsokon, s szupranacionlis vagy kormnykzi blokkokon alapul globlis politikai rendszer realitsaival jellemeztk. Ennek a folyamatnak kvetkeztben az Eurpai Kzssg gyakorlatilag vdtelenn – kitett vlt – gazdasgi, trsadalompolitikai s katonai rtelemben is.

Hadsereg s polgri vdelem

A polgri vdelem s a hadsereg jelentsge szintn nagy mrtkben cskkent Eurpban az elmlt vekben. Az llamok hamis biztonsgban ringatjk magukat. A globalizci irnti lelkeseds kiszortja a valsgot. A vlsghelyzet addig rejtve marad, amg vratlan hbork, jrvnyok, termszeti katasztrfk nem alakulnak ki, s az emberek nem ltjk meg a valsgot.

Az elmlt idszak egy klns sajtossgv vlt, hogy a nemzetek s nemzetllamok helyett a (kls s bels) elitek rszrl a nem llami szereplk, pldul a nemzetkzi multivllalatok s a nem kormnyzati szervezetek rszeslnek megklnbztetett figyelemben. A nemzetkzi s eurpai intzmnyek inkbb a globalista szellem civilsget tmogatjk a gazdasgi s politikai hatalmt vdeni prbl felels nemzetllamokkal szemben.

A koronavrus-jrvny bizonytani ltszik a nemzetllam, vagyis a nemzetbl s helyi kzssgi kultrbl, trtnelmi rksgbl szervezd s tpllkoz szuvern egysgek ltjogosultsgt. A kialakult j helyzet azt mutatja, hogy a felelssg vllalsra s a vlsgok loklis hatsainak kezelsre tovbbra is a nemzetllam a legmegfelelbb, a legalkalmasabb. Ehhez azonban a cselekvkpessg megrzsnek, az llamok, mint szuvernek eme adottsgnak elfelttelnek kell lennie.

A liberlis demokrcia s mdia felelssge

A Covid-19 vilgjrvny felemelte a ftylat, amely a nyugati demokrcik kudarcait takarta. A mdinak ugyanakkor nem volt rdeke annak feltrsa, hogy a liberalizmus s a szabadpiaci ideolgik milyen mrtkben bizonyulnak csendes gyilkosoknak – lltja Michel Onfray, francia filozfus.

Az a fogalom, amelyet ltalnosan „globalizcinak” hvunk, valjban egy tbb mint tszz ve tart folyamatot jell, melynek kezdeteit a fldrajzi felfedezsek korhoz kthetjk. Globlisan rtelmezhet hatalmi s gazdasgi akaratot fejez ki pldul, hogy a portuglok s a spanyolok Tordesillasban felosztottk egymst kztt az Eurpn kvl felfedezett, addig megismert vilgot.

Amit a szellemi-politikai vlemnyformlk meghatroz, tbbnyire liberlis nzeteket vall kpviseli gyakorta figyelmen kvl hagynak, hogy a globalizci vszzadok ta zajl termszetes folyamata, az ruk, technolgik, eszmk szabadabb ramlsa nem egyenl a globalizmussal, vagyis a nemzeti rdekeket fellrni kvn neoliberlis ideolgival s annak egyes alvltozataival.

A kzelmlt vlsgaival megbukott a neoliberalizmus s annak egyik f alapelve, amely abbl indul ki, hogy a gazdasgban keletkez profitnak a tketulajdonosokhoz kell kerlnie, az ezzel prhuzamosan fellp krok vagy negatv kockzatok pedig „termszetszerleg” az llamot s az adfizetket terhelik.

A globlis koronavrus-jrvny nemcsak a nemzetllamok ltt, szksgessgt legitimlta, hanem rmutatott arra a veszlyre is, amelyet a tlhajtott globalizmus eszmje jelenthet az egsz vilgra. gy vilgoss vlhatott minden kritikus, rt s jzan gondolkods ember szmra, hogy a hatrtalan vilgllam, az Eurpai Egyeslt llamok s az ellenrizetlen, folyamatos npvndorls jellemezte vilgkp s annak legfelsbb globlis szinteken erltetett jogi gyakorlata, mindinkbb tarthatatlann vlik.

A neoliberlis gazdasgi, valamint libertinista emberjogi elveken meghirdetett vilgrend veszlybe sodorja az emberisget, taln ez a pandmia egyik legfbb zenete. Az egyes llamok ellenrz, vdelmez funkcija ma is ugyangy fontos, mint a trtnelem korbbi idszakaiban, s br a vilgkereskedelem, a szllts vagy az energiaimport s -export tovbbra is megmarad, mg nagyobb szerepet kaphat a biztonsg, az nellts, ltalban vve a bels stabilits gazdasgi letnk s mindennapi letnk szempontjbl.

Szkratsz dilemmja s az eurpai ember rthetetlen passzivitsa

Platn a Szkratsz vdbeszde cm dialgusban idzi a nagy grg filozfust: Felelj, te derk ember! Hiszen a trvny is azt parancsolja neked, hogy felelj. Van-e olyan, aki jobb szereti, ha rtanak neki? Mletosz, a vdl vlasza: Olyan nincs.

Ktsgtelen tny, hogy Magyarorszgon is a globalizci egy olyan jelensg, amelyet a technolgia, illetve az eszmk ramlsa, az emberek, szolgltatsok s ruk mozgsa visz elre. A globalizmus a neoliberlis globlis rendet helyezi eltrbe a nemzetek s polgrok rdekeivel szemben. Klnsen a jrvnykrzisek, gazdasgi, migrcis vlsgok miatti jvbeli kihvsok fnyben a hatrok, a szablyok biztostotta rend egyre nlklzhetetlenebbekk vlnak. Ezt a fontos tanulsgot a vrusjrvny nyomn a vilg szinte valamennyi llamnak le kell vonnia.

Az orbni cselekv llammodell egyik lnyege, hogy szintetizlja a globlist s a loklist, kell krltekintssel s elreltssal az utbbira helyezve a hangslyt. Ami korbban tmadsi fellet volt, az mra kvetend plda lett, vlsg idejn pedig az egyetlen jrhat t. John Foster Dulles, Eisenhower klgyminisztere e krben gy fogalmazott, hogy a bke s a hbor esetre ugyangy tbb forgatknyv szksgeltetik. Annak a kpessge, hogy a hatrvonalon haladj s ne sodrdj a hborba a szksgszersg mvszete. Viszont, ha eltted van ne meneklj, hanem nzz szembe vele.

Ahogy egy grgkatolikus prdikciban elhangzott a kereszt teher, amelyet most klnsen mindannyiunknak cipelnnk kell. De formjbl fakadan egy pluszt ad, ert sugrz szimblum is, amely tsegt a nehzsgeken. Vagy, ahogy Angelo Comastri bboros a napokban fogalmazott, Szent II. Jnos Pl ppa – akit a tbb amerikai elnk klgyi tancsadjaknt is tevkenyked Zbiegnew Brzezinski az azta szlligv vlt Nagy Ppaknt jellemzett – szeretett alaktotta t a sajt keresztjt s ezzel a lelklettel lte meg a szenvedst s a legnehezebb pillanatokban, mint amit pldul az ellene elkvetett mernylet jelentett, sem vesztette el lelki egyenslyt, mert mindig szeme eltt tartotta az let vgs cljt. Mint, ahogy Orbn Viktorban is sokan meglttk 1989-ben a mrtr miniszterelnk s trsai jratemetsn a „Nagy Miniszterelnkt.”

Ahogy Chesterton fogalmaz a Mi a baj a vilggal cm eszmefuttatsban, a kosz egyfajta ltalnos feledsnek tudhat be, ami homlyba bortja mindazt, amire az ember eredetileg trekedett. A szuperember eszmnye megdlt, hiszen csak akkor foglalkozik az esemnyekkel, amikor megtrtntek. A materialista (fldhzragadt, opportunista) neoliberaizmus jrvny idejn hasztalann vlik, egy cselekv ember szmra egyetlen lehetsg az idealizmus, amely „minden dolgot a lnyege szerint vizsgl.”