Az IBM sem menekül meg a koronavírus hatásaitól

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Az első negyedév főbb számai:

  • Az IBM 17,57 milliárd dolláros bevétellel zárta a január-márciusi negyedévet, ami 3,4 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos negyedévéhez képest. A vállalat növekedési problémákkal küzd egy ideje, az elmúlt 32 negyedévből összesen 4 olyan volt, amikor nem csökkent a bevétele év/év alapon. (Az előző negyedévben éppen sikerült megtörni a csökkenő trendet.)
  • Ha a devizaárfolyamváltozások hatásaitól és a kiszervezett üzletágak számaitól tisztítjuk a negyedéves eredményeket, akkor 0,1 százalékkal nőtt volna a bevétel a bázisidőszakhoz képest.
  • Az elemzői várakozás 17,59 milliárd dolláros bevétel volt, így nagy meglepetést nem okozott a negyedéves szám.
  • Az egyes üzletágak közül a cloud és kognitív szoftverek divízió bevételei 5 százalékkal, a rendszerek divízió bevételei 3 százalékkal növekedtek, az üzleti szolgáltatások bevétele pedig stagnált (konstans devizaárfolyamok mellett 7, 4, és 1 százalékos volt a növekedés), a globális technológiai szolgáltatások divízió bevétele viszont jelentősen esett. Az összes cloud szolgáltatási bevétel 5,4 milliárd dollár volt, ami 19 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt és már a teljes bevétel több mint 30 százalékát teszi ki.
  • Az IBM 1,18 milliárd dolláros nettó profitot ért el az első negyedévben, ami 26 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi szintről. Az egy részvényre jutó eredmény 1,31 dollár lett, a tisztított EPS pedig 1,84 dollár (szemben a bázisidőszaki 2,25 dollárral), ami 3 centtel meghaladta az elemzői konszenzust (1,18 dolláros EPS-t vártak a piacok).
  • A menedzsment visszavonta a 2020-as évre korábban megfogalmazott várakozását, amit a koronavírus-járvány által okozott bizonytalansággal indokolt. Az év elején még legalább 13,35 dolláros egy részvényre jutó eredménnyel számolt 2020-ra a cég, amivel kellemes meglepetést okozott, az elemzők ugyanis csak 12 dolláros profitot vártak. A vezetőség azt ígéri, hogy a második negyedév végén felülvizsgálja ezt, amikor várhatóan már láthatóbb lesz a gazdasági kilábalás folyamata.

Hétfőn a vezérigazgatói pozíciót átvette Arvind Krishna, Ginny Rometty-t leváltva és első napján meg is jelent a negyedéves eredményeket bemutató konferenciahíváson. Ez volt az első alkalom 2014 óta, hogy az IBM vezérigazgatója részt vett az eseményen.

Az új vezető a növekedés fontosságáról beszélt, hozzátéve, hogy a vállalat folytatni fogja az akvizíciókat.

Február még a várakozásainknak megfelelően alakult, márciusban azonban az egészségügyi helyzet nagyot változott, széles körben elterjedt a „social distancing”, ami érzékelhető változást eredményezett az ügyfelek prioritásában, csak a legszükségesebb szolgáltatásokra fókuszáltak – mondta el a vállalat pénzügyi igazgatója, James Kavanaugh. Külön kiemelte a kognitív megoldások és a tranzakciós folyamatok üzletágakat, amelyeket nagyban használja a koronavírus-válságban különösen érintett kiskereskedelmi szektor és az autóipar. A pénzügyi vezető hozzátette, hogy az ügyfeleik 70 százalékánál csak minimális, vagy mérsékelt hatása lesz a koronavírusnak a Gartner és az IDC prognózisai szerint.

A negyedéves gyorsjelentést követően 3 százalékot esett az IBM árfolyama hétfőn, a zárás utáni kereskedésben. Idén 10 százalékkal értékelődött le a papír, ugyanezen időtávon a Dow 10 százalékot, az S&P 500 17 százalékot, a technológia-túlsúlyos Nasdaq pedig 5 százalékot esett.

Címlapkép: Getty Images