Az EP mg a jrvny idejn is ketts mrct alkalmazva tmadja Magyarorszgot

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

A koronavrus-jrvny idejn az eurpai sszefogs s az egysges cselekvs helyett ismt Magyarorszgot tmadja az Eurpai Parlament (EP) – mondta az igazsggyi miniszter az MTI-nek pnteken. Varga Judit hangslyozta: az EP ltal pnteken elfogadott llsfoglals Magyarorszggal kapcsolatban valtlan megllaptsokat tartalmaz.

A miniszter a koronavrus-jrvny elleni kzdelemre irnyul sszehangolt fellpsrl szl eurpai parlamenti llsfoglals kapcsn azt mondta, az EP-nek ahelyett, hogy hamis lltsok alapjn tmadja a magyar jogllamisgot s ismt a 7. cikkely szerinti eljrst srgeti az Eurpai Bizottsgnl, inkbb a jrvny elleni vdekezsre kellene sszpontostania.

Varga Judit szerint alaptalanok az alapvet jogok biztostst megkrdjelez vdak, mert a magyar koronavrus-trvny minden tekintetben megfelel a jogllamisg kritriumainak. Hozztette, hogyvannak ms eurpai orszgok, amelyek a mienknl jval kisebb mozgsteret adtak sajt nemzeti parlamentjeiknek a kormny intzkedseinek felgyeletre.A politikus megerstette: Magyarorszgon a koronavrus-trvny a veszlyhelyzet vgig van hatlyban, s csak olyan veszlyhelyzeti rendeletek meghozatalra ad lehetsget a kormnynak, amelyek sszefggsben vannak a jrvny elhrtsval.Radsul az Orszggyls brmikor visszavonhatja a kormnynak adott felhatalmazst, gy teht az EP valtlanul lltja azt, hogy Magyarorszgon hatrozatlan idre hirdettk ki a veszlyhelyzetet – jegyezte meg.

Varga Judit igazsggyi miniszterFot: Csudai Sndor – Origo

Az igazsggyi miniszter kiemelte, hogy Brsszelben a vilgjrvny idejn sem mondtak le a ketts mrce alkalmazsrl Magyarorszggal szemben. Olyan valtlan lltsok alapjn tlnek el minket, minthogy nlunk a kormny gyengti az Orszggyls rendkvli felgyelett, holott az Orszggyls a megszokott rendje szerint tovbbra is lsezik– szgezte le.

Hozztette: mindezt az az EP mondja, amelynek mkdse az elmlt napokban a koszhoz llt a legkzelebb. Akik egsz nap az EU egysgrl beszlnek, azok ismt megtettek mindent azrt, hogy mg a vilgjrvny elleni fellpsben se lehessen egysget ltrehozni– fogalmazott.

Varga Judit megjegyezte azt is, szomor, hogy vilgjrvny idejn egyes politikai erknek arra van idejk, hogy a Magyarorszggal szembeni rgalomhadjrataikat folytassk. Aki nem tud segteni, az ne is akadlyozzon minket – krte Varga Judit.