Az április 10. előtti héten a brit halotti bizonylatok harmada említette a koronavírust

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Segíts a szerkesztőségnek! Nélküled nincs 444.

A brit statisztikai hivatal (ONS) friss tanulmánya szerint az Angliában és Walesben kiállított halottvizsgálati bizonyítványok harmada említette az új koronavírust a halálozásokkal összefüggésben az április 10-én zárult egy hétben.

Az ONS vizsgálatából kitűnik az is, hogy a két brit országrészben – ahol Nagy-Britannia lakosságának 90 százaléka él – a vizsgált héten 18 516 halálesetet jelentettek, 7996-tal többet, mint ahány az 5 évre visszatekintő statisztikai átlag alapján az évnek ebben a szakaszában várható lett volna. Ez 2000 első hete óta a legmagasabb heti halálozási szám ebben a térségben.

Az ONS kimutatása szerint a vizsgált héten egészségügyi intézmények által kiállított halottvizsgálati bizonyítványok közül 6213-ban szerepel az „új koronavírus (Covid-19)” szóösszetétel, vagyis az azon a héten feljegyzett angliai és walesi halálesetek teljes számának 33,6 százaléka kötődhetett valamilyen módon a koronavírus okozta járványhoz. Az egy héttel korábbi időszakban ez az arány 21,2 százalék volt.

Londonban – a nagy-britanniai Coivd-19 járvány gócában – az április 10-én zárult héten kiállított halottvizsgálati bizonyítványok 53,2 százalékában szerepel a koronavírus szó.

A vizsgált héten történt olyan halálesetek közül, amiknek a bizonylata megemlíti a koronavírust, 16 százalék nem kórházakban, hanem idősotthonokban, az elhunytak saját otthonában vagy szociális ellátó intézetekben következett be.

Az ONS kimutatása szerint az idősotthonokban történt halálesetek száma 99 százalékkal nőtt, vagyis gyakorlatilag megkétszereződött.

A statisztikai hivatal közölte: ebből az összesítésből nem derül ki, hogy azok közül a halálesetek közül, amik a normál statisztikai folyamatokból levezethető halálozási szám felett következtek be az adott héten, mennyi köthető ténylegesen és közvetlenül a Covid-19 járványhoz.

Nick Stripe, az ONS egészségstatisztikai részlegének igazgatója a kimutatáshoz fűzött magyarázatában azt írta, elképzelhető, hogy sok beteg nem fordult orvoshoz más olyan betegségekkel, amik végül a halálukat okozták. A nagy-britanniai kórházak sürgősségi felvételi osztályainak forgalma a Covid-19 járvány kezdete óta a felére csökkent – közölte.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány alakulásáról szóló napi kormányzati sajtótájékoztatókon szinte mindig elhangzik, hogy akinek sürgős ellátást igénylő egészségi problémája van, a járvány ellenére se halogassa a kórházak felkeresését, a sürgősségi és baleseti ellátó osztályok nyitva vannak, és fennakadás nélkül fogadják azokat a betegeket is, akik nem koronavírus-tünetek miatt jelentkeznek.

Nagy-Britanniában a legutóbbi adatok szerint eddig több mint 16 ezren haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben. A brit kormány által közölt halálozási adatok a kórházakban bekövetkezett halálesetek számát mutatják. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.