Az Állami Számvevőszék évekre elveheti a DK összes állami támogatását

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a teljes állami támogatás akár évekre történő elvételével fenyegeti a Demokratikus Koalíciót (DK), mondta az ellenzéki szervezet pártigazgatója szombaton, a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón.

Sebián-Petrovszki László úgy fogalmazott, a kormány korábban a koronavírus-járványra hivatkozva minden ellenzéki párt állami támogatásának felét elvette, a számvevőszék pedig duplán büntetné a DK-t.

Kiemelte, a „pártállamian” működő ÁSZ olyan papírok eredeti példányait követeli, amelyek megsemmisültek a DK székházának másfél évvel ezelőtti tűzvészében, a másolatok ugyanakkor ott vannak a számvevőszéknél. A DK országgyűlési képviselője szerint az ÁSZ nem segíteni, hanem büntetni akar, erre utal ugyanis, hogy jelentésében nem tesz említést irodájuk leégéséről, és ezzel azt a látszatot kelti, hogy rossz szándékból nem mutatják be a kért iratokat.

A kormány, ha a járványt és a válságot nem is, de a demokrácia maradványait és az ellenzéket biztosan felszámolná — mondta Sebián-Petrovszki László. Hangsúlyozta, csak banánköztársaságokban és illiberális demokráciákban fordulhat elő, hogy a kormány a járvány leple alatt meg akarja szüntetni a legnagyobb ellenzéki párt állami támogatását.

A hatalom ugyanakkor téved, ha azt hiszi: a „politikai bunkósbotként” használt számvevőszékkel el tudja némítani a DK-t, és az a jövőben nem kérdez majd például a koronavírus-járvány elleni maszkokról, vagy nem emel szót a munkájukat elvesztők érdekében.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd