Autsmisket tart egy Fejr megyei plbnos

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Autsmisket tart a Fejr megyei Elszlls plbnosa a koronavrus-jrvny idejn. Mihlyi Mikls kedden a Kossuth rdi J reggelt, Magyarorszg! cm msorban szmolt be a kezdemnyezsrl.

A plbnos elmondta: az els autsmist hsvtvasrnap tartottk. A kicsi, tven templomltogatt szmll egyhzkzsg vezetje nem akarta, hogy sztessen a kzssg a jrvny s a korltozsok miatt, ugyanakkor az egszsggyi elrsokat sem szerette volna megszegni.

A Velencei-t partjn eltlttt gyermekkori nyarai, az esti autsmozizsok adtk az tletet, hogy kidolgozza az autsmise szablyrendszert.


Az autk t perccel a szentmise eltt grdlhetnek a templom el, szembe a templomajt el kltztetett oltrral. Az autk ablakait csak egy oldalon lehet lehzni, hogy “mg vletlenl se vigyen t vrust egy kis szell”, az ldozst pedig llekben vgzik.

A sofrk egyben ministrnsok is, tvltoztatsnl s rfelmutatsnl a megszokott csengk helyett az autkrtk szlnak – mondta.

A szentmise vgn a plbnos minden autt kln-kln megld, ez egyben az elbocsts is. A plbnos teht egyben forgalomirnyt is, aki megkapta az ldst, annak el kell indulnia, hogy elkerljk az esetleges koccanst, vagy azt, hogy valaki kinyissa az ajtt s beszlgetni kezdjen.

Mihlyi Mikls elmondta, hogy hsvtkor s az azt kvet vasrnapi misn is 26 aut volt a templom eltt, ami egy ilyen kis kzssgben nagyon szp szm. Ezrt gy dnttt, minden hten megtartja az autsmist.

“Nincs ebben szenzci, az autsmise ugyanolyan szentmise, mint a tbbi, ugyanaz a lnyeg, mint ktezer ve: egy Krisztusban hv kzssg htrl htre szeretne tallkozni a mestervel – tette hozz Mihlyi Mikls.