Ausztrliban j mobil applikcival kvetnk a koronavrusos embereket

by Kevin | Last Updated: April 14, 2020


Az ausztrl kormny azt tervezi, hogy bevezet egy mobiltelefon-alkalmazst a koronavrusos emberek nyomonkvetsre. Kt hten bell kvnjk bemutatni az appot a koronavrus miatti korltozsok cskkentsre irnyul stratgijnak rszeknt, de a miniszterelnk szerint a korltozsok laztsig mg sok htnek kell eltelnie – rja a The Guardian.

A fot illusztrciForrs: Gerd Altmann/Pixabay

Ausztrlia hamarosan kifinomult mobiltelefon-alkalmazst fog elfogadni, amely nyomon kveti a koronavrus fertztteket s a velk rintkez embereket. A szvetsgi kormny kt ht mlva bemutatja az alkalmazst, amelyet Szingaprban mr hasznlnak. Ez a lps egy szlesebb kr stratgia rsze lesz, hogy laztsanak a szigor, koronavrus fertzs elkerlsre hozott korltozsokon, amelyek miatt zleti vllalkozsokat zrtak be, s millikat knyszertettek otthonukba mararadsra.

Scott Morrison kormnyf egy kedd esti interjban kijelentette, hogy Ausztrlia „j helyzetbe hozta magt, hogy kpes legyen kezelni a globlis katasztrft”, de a csata mg nem rt vget. Hozztette, hogy mg sok minden ll elttk, mieltt esetleg fontolra vennk a korltozsok enyhtst.

Szingaprban arrl szmoltak be, hogy az alkalmazst a fertztt emberek arra hasznltk, hogy figyelmeztessk az egszsggyi hatsgokat mozgsukrl s azokrl az emberekrl, akikkel kapcsolatba kerltek.

A szingapri TraceTogether elnevezs cscstechnolgij eszkz alkalmazsaAusztrliban nkntes alapon trtnne, mert bevezetse adatvdelmi problmkat okozhat, illetve olyan agglyokat vet fel, hogy ksbb felhasznlhatnk az emberek megfigyelsre.

Morrison szerint a hsvti hossz htvgn az ausztrlok komolyan vettk a figyelmeztetseket. ProfLyn Gilbert,a fertzsmegelzsi- s kezelsi szakrti tancsad csoport elnke elmondta, hogy az adatok legutbbi tendencii biztatak, m egyetrt abban, hogy Ausztrlinak tovbbra is tartania kell a szablyok feloldstl.

„Az egyetlen mdja annak, hogy tovbb cskkenjen a megbetegedsek szma, ha mindenki folytatja azt, amit elkezdtnk: tovbbra is sok tesztelst vgznk, hogy mindegyik esetet a lehet leggyorsabban azonostsunk” – tette hozz.A legfrissebb adatok szerint Ausztrliban eddig 6400 megerstett koronavrusos eset van, s 61 halleset trtnt.