Ausztria enyhti a hatrellenrzseket Magyarorszg irnyba is

by Kevin | Last Updated: May 16, 2020

Vasrnaptl Ausztria – Nmetorszg, Lichtenstein s Svjc mellett – Csehorszg, Szlovkia s Magyarorszg irnyba is enyhti a hatrellenrzseket – kzlte az osztrk belgyminisztrium szombati kzlemnyben.

Az osztrk-cseh, az osztrk-szlovk, illetve az osztrk-magyar hatrtkelkn vasrnaptl csak szrprbaszeren ellenriznek majd. Ez azt jelenti, hogy vletlenszeren vlasztjk ki azokat az utasokat, akiket a rendrsg, illetve az egszsggyi hivatal szakemberei ellenriznek majd. A kzlemny szerint tovbbra is fennmaradnak ugyanakkor Magyarorszg irnyba azok a hatrellenrzsek, amelyeket a migrcis helyzet miatt rendeltek el.

Az a cl, hogy annyi szabadsgot adjunk, amennyit csak lehet, s annyi korltozst tartsunk fenn, amennyi felttlenl szksges” – idzte a kzlemny Karl Nehammer belgyminisztert, Alexander Schallenberg klgyminisztert, valamint Karoline Edtstadler Eurpa-gyi minisztert.

A trcavezetk arrl tjkoztattak, hogy jelenleg folyamatban vannak az egyeztetsek az Ausztrival szomszdos orszgok illetkeseivel.

Amennyiben a koronavrus-jrvny terjedse alacsony marad, ezek a hatrszakaszok is teljesen megnyithatnak jnius 15-n – fogalmazott a kzlemny.Tbb ht ta kevs kivtellel minden nap magasabb az j gygyultak szma, mint az j fertzttek – jelentette ki Rudolf Anschober egszsggyi miniszter szombaton, a koronavrus-jrvnnyal kapcsolatos helyzetrtkelsben. Arrl is beszlt: folyamatosan napi egy szzalk alatt van az jonnan fertzttek szma, st, Ausztriban mr olyan krzetek is vannak, ahol szzezer lakra tbb nap ta egyetlenegy j fertztt sem jutott.

Hangslyozta ismtelten: a “megfelel idben” hoztk meg a “megfelel intzkedseket”, s ezek a lakossg egyttmkdsnek ksznheten “kivlan mkdtek”.

Hegyeshalom, 2020. mrcius 17. Tiltakoz utasok zrjk le az Ausztria fel vezet svot a hegyeshalmi kzti hatrtkelnl 2020. mrcius 17-n. Dlben csaknem hsz kilomteres torlds alakult ki Hegyeshalomnl a kzti hatrtkel osztrk oldaln. A romn klgyminiszter humanitrius folyos megnyitst krte, hogy Magyarorszgon keresztl utazhasson haza az a tbb mint 3500 romn llampolgr, akik a hatrtkelnl akadtak el. A koronavrus-jrvny miatt ettl a naptl csak magyar llampolgrok lphetnek be Magyarorszg terletre a szemlyszllts keretben, de a teherszllts tekintetben a belpseket nem korltozzk. MTI/Krizsn CsabaForrs: MTI/Krizsn Csaba

Emlkeztetett arra, hogy kt hnappal korbban, mrcius 16-n emelkedett jogerre a Covid-19-intzkedsi trvny, vagyis letbe lptek a kijrsi korltozsok, bezrtak az ttermek, az zletek, a szabadidkzpontok s a sporttelepek. Hangslyozta ugyanakkor, hogy az prilis kzepn kezdd, fokozatosan trtn jranyitsok kvetkeztben sem ntt meg a koronavrus terjedsi mrtke. Jnius els felben rtkelik a jrvny ausztriai lefolyst; az eredmny fogja megmutatni, gyorsthatnak-e az jranyitsok tempjn – szgezte le.

Ausztriban eddig 16,146-an fertzdtek meg koronavrussal; kzlk 14,524-en mr meggygyultak. Jelenleg 980 aktv beteget tartanak nyilvn, kzlk 208-an szorulnak krhzi kezelsre, s tvenen vannak az intenzvosztlyon. A koronavrus okozta betegsg szvdmnyeibe 629-en haltak bele.