Amilyen gyorsan összezuhantak, olyan gyorsan feltámadtak az iPhone-eladások Kínában

by Kevin | Last Updated: April 14, 2020

Elkezdett feltámadni a kínai okostelefon-piac a februári zuhanás után. Februárban a koronavírus-járvány tombolása közepette számos üzlet zárva volt, az Apple például mindegyik kínai üzletét bezárta néhány hétre, ami az értékesítési számokon is nyomot hagyott, hiába üzemelt tovább a webshop. Ahogy azonban szépen lassan feloldották a korlátozásokat Kínában és újraindult az élet, úgy a telefonértékesítések is megugrottak. A kínai információs technológiai minisztérium adatai szerint az országban 241 százalékkal értékesítettek több mobiltelefont márciusban, mint februárban, összesen 21,8 millió darabot adtak el.

Az egy évvel ezelőtti szinttől azonban még mindig jelentősen elmaradnak a kínai mobiltelefon-értékesítések, még márciusban is 23 százalékkal volt az egy évvel korábbi szint alatt a kínai mobiltelefon-értékesítés.

Különösen nagyot ugrottak az iPhone-értékesítések, 416 százalékkal adott el az Apple több telefont, mint egy hónappal korábban.

A Barclays számításai szerint 2,5 millió készüléket értékesíthetett márciusban Kínban az amerikai technológiai óriás, ez 11,5 százalékos piaci részesedésnek felel meg. Az andoiros telefonok az eladások 88 százalékát tették ki, szemben a februári 92 százalékkal.

Kínában felpörögtek az 5G-s telefonok értékesítései, 6,2 millió darab 5G-s telefon kelt el márciusban az országban, 161 százalékkal több, mint az előző hónapban és a teljes értékesítések több mint negyedét (27 százalékát) adták. Az Apple csak várhatóan ősszel dobja piacra az 5G-s telefonját, így különböző árengedményekkel igyekszik addig is felvenni a versenyt az iPhone-nal a kínai piacon, különböző kínai e-kereskedelmi oldalakon, például a JD.com-on vagy a Suning.com-on 7-18 százalékos engedményekkel árulja az iPhone-okat – írja a Barron’s.

Úgy tűnik, hogy ez működik, márciusban ugyanis sikerült piacot szereznie az Apple-nek Kínában. További jó hír, hogy az eladási számok alapján úgy tűnik, hogy a gyártás és a beszállítói láncok is normalizálódtak a koronavírus-sokk után (ami a boltbezárások mellett szintén nagy szerepet játszott a februári visszaesésben), így hamarosan tényleg debütálhat a várt új iPhone SE telefon.

Az első negyedévben mindössze 4,4 százalékkal eshetett vissza a becslések szerint az iPhone-eladás Kínában év/év alapon a Barclays elemzője szerint, ami kellemes meglepetés a járvány és az 5G telefonok piacra dobása miatt kialakult erős verseny közepette.

Az Apple számára pedig fontos piac Kína, a cég éves bevételének közel ötöde a távol-keleti országból származik. A rossz hír, hogy ahogy márciusra globálissá vált a járvány, úgy az Apple kénytelen volt a Kínán kívüli üzleteit is bezárni, ez pedig a globális értékesítésekre nagy negatív hatással lesz.

Az Apple árfolyama 7 százalékot esett idén, felülteljesítve az S&P 500 indexet, ami több mint 13 százalékos zuhanást szenvedett el.

Címlapkép: Budrul Chukrut / Echoes Wire/ Barcroft Media, Getty Images