Amikor Trabanttal akartuk meglltani a Bayern Mnchen Mercedest

by Kevin | Last Updated: April 19, 2020

46 v tvlatbl felfoghatatlan bravrral jutott be a labdarg Bajnokcsapatok Eurpa-kupja eldntjbe az jpesti Dzsa. Az 1974 tavaszn a nyugatnmet Bayern Mnchen ellen lejtszott hazai mrkzs rkre feledhetetlen marad. Br az jpest kiesett, mgis elmondhatja magrl: k voltak azok, akik eleddig utoljra jrtak ilyen magassgokban.

Ha mi nem voltunk versenyben tavasszal a nemzetkzi kupban, az mr kudarcnak minslt, ellenttben a mai helyzettel, amikor annak is rlnk, ha egy csapatunk mg sszel talpon van ott” – mondta egyszer Nagy Lszl, olimpiai aranyrmes labdarg, aki jtkosknt kilencszer volt bajnok az jpesttel.

Nagy Lszl glt szerez az jpesti Dzsa – SL Benfica Bajnokcsapatok Eurpa-kupja (BEK) mrkzsen a Megyeri ti stadionbanForrs: MTI/Kovcs Gyula

Az jpesti Dzsa (Nagy Lszlval a soraiban) 1969 s 1975 kztt zsinrban htszer lett bajnok. s ezen idszakban a nemzetkzi szntren sem hozott szgyent a magyar focira. Egyike volt annak a hrom magyar csapatnak, amelyik a BEK-ben valaha bejutott a legjobb ngy kz. A Vasas 1958-ban, a Gyr 1965-ben, az jpesti Dzsa pedig 1974-ben hajtotta vgre ezt a bravrt. Ez utbbi is mr 46 ve trtnt.

Az 1973-74-es szezonban 31 labdarg-bajnoksg volt Eurpban, ezek aranyrmesei nevezhettek a Bajnokcsapatok Eurpa-kupjba 1973 nyarn. A cmvd Ajax a legjobb 16 kztt csatlakozott a meznyhz, a tbbi 30 oda-visszavgs prharcban juthatott oda. Az jpestnek ez nem okozott klnsebb nehzsget, mert az r Waterfordot mindkt mrkzsn legyzte. m nem volt ez a kr mindenkinek stagalopp, itt esett ki a Juventus, a Galatasaray, a francia bajnok Nantes s az osztrk aranyrmes Innsbruck. Mg az Eurpa-bajnok nmet vlogatott gerinct ad, els BEK-gyzelmrt harcba indul Bayern Mnchen csak tizenegyes-rgsokkal tudta bcsztatni a sehol nem jegyzett svd Atvidaberget.

A legjobb 8 kz jutsrt mr a Dzsra is egy nagyon komoly vetlytrs vrt, az Eusebival felll Benfica. Lisszabonban 1-1-es dntetlen lett az els meccs eredmnye. Az nnepi hangulatban rendezett visszavgn, 1973. november 7-n (a fiatalabbak kedvrt: a Nagy Oktberi Szocialista Forradalomra emlkeztek ekkor a szovjet megszlls alatt lv orszgokban) a Belgyminisztrium csapata 2-0-ra gyztt s bejutott a negyeddntbe.

Ott a keleti blokk egyik legjobb csapatt sodorta tjba a sors. Ahogy a Szovjetuniban a Dinamo Kijev, Jugoszlviban a Crvena Zvezda, gy Csehszlovkiban akkor a Spartak Trnava volt a mestersgesen felpumplt csapat.

Spartak Trnava–Ajax mrkzs 1969. prilis 24-n a nagyszombati stadionban. Ide ltogatott el jpesti DzsaForrs: Ajax.nl

A nagyszombati stadion egybknt is katlan volt, de a Magyarorszgrl rkezett jpestet az 1968-as csehszlovk forradalom leverse utn nhny vvel klnsen ellensges hangulat fogadta. Radsul Kabt gljval hamar vezetshez jutott a nagyszombati trsasg. risi nyoms nehezedett a magyar bajnokra. A tallkoz szgletarnya 13-1 volt a hazaiaknak. Mgis sikerlt a Dzsnak a hajrhoz kzeltve kiharcolni egy tizenegyest. Tth Andrs (aki egy fordulval korbban Lisszabonban is glt szerzett) az rlt krlmnyek ellenre a hlba tallt, m az angol br arra hivatkozva, hogy Fekete belpett jra rgatta a bntett. Tth msodszor sem hibzott. gy biztat 1-1-el jtt haza a csapat, m a Megyeri ton is a Spartak szerzett vezetst, gy annak a meccsnek is 1-1 lett a vgeredmnye. s annyi volt az lls 120 perc utn is, gy megismerkedhettek a magyar nzk is a nem sokkal korbban bevezetett tizenegyesprbajjal. Tth Andrs, Horvth, Bene s Zmb betallt, Kellner hibzott, a vendgektl viszont ketten is, egyikk a nagyszombati kapus, Keketi, akinek lvst Szentmihlyi vdte.

A legjobb ngy kz az jpest mellett az Atletico Madrid, a Celtic s a Bayern Mnchen kerlt. A magyar jtkosok leginkbb a madridiakkal szerettek volna tallkozni, mert azt „jtsz grdnak” tartottk, a msik kettt inkbb erfocival prblkoznak. A kzvlemny az Atletico s a Celtic ellen is eslyesnek tartotta volna a Dzst, a Bayerntl viszont mindenki fltette. Annak ellenre, hogy a bajor csapat komoly szenvedsek utn jutott el ide. Az els fordulbeli orosz rulettrl mr rviden volt sz. Mnchenben 3-1-es bajor gyzelem szletett, m Svdorszgban a 78. percben 3-0-ra vezetett a hazai csapat, gy kiessre llt a Bayern. A hajrban Uli Hoeness gljval kiharcolta a hosszabbtst, majd a 11-es rgsok lehetsgt.

Uli Hoeness is jtszott az jpesti Dzsa elleni BEK-eldntbenForrs: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto

Nem volt knnyebb dolga a nyugatnmet csapatnak a msodik krben sem. A keletnmet Dynamo Dresden ellen gy szenvedte ki a gyzelmet Mnchenben 4-3-ra, hogy a drezdaiak 1-0-ra s 3-1-re is vezettek. Aztn jtt egy jabb lidrcnyomsos visszavg. Ahol nem csak a szsz csapat neheztette meg a bajorok dolgt, hanem sajt (nem felttlenl alaptalan) rettegse az NDK-ban uralkod viszonyoktl. A Bayern a meccs eltti jszakt sem merte az orszg kommunista felben tlteni, csak annyi idt volt ott, amg lejtszotta a meccset. Radsul azt ugyangy november 7-n vvtk, mint a mr emltett jpest-Benficat. Akrcsak Svdorszgban itt is a srbl hozta vissza a tovbbjutst a Bayern. Ugyanis a keletiek mr 3-2-re is vezettek, ami a kiesst jelentett volna, de vgl sikerlt 3-3-ra egyenltenie, gy 7-6-os sszestssel tovbbjutnia a bajoroknak. Az igazsghoz hozztartozik, hogy a szsz emberek korntsem viseltettek olyan gyllettel a bajor jtkosokkal szemben, amennyire a hivatalos keletnmet propagandagpezet usztotta ket. A nyolc kztt mr knnyebb prharcot vvott a mncheni csapat, a CSZKA Szfit 5-3-as sszestssel bcsztatta. gy kerlt szembe az jpesttel a dntbe jutsrt.

A Bayernben olyan vilgklasszisok szerepeltek, akiknek a neve mg ma is ismert azok eltt is, akik kevsb jrtasak a nmet fociban. Itt volt Budapesten a csodakapus, Sepp Maier, a csszr, Franz Beckenbauer, minden idk legjobb nmet glszerzje, Gerd Mller, tovbb Uli Hoeness, aki ksbb vezetknt a vilg egyik legsikeresebb gazdasgi vllalkozsv tette a Bayernt. Tovbb Paul Breitner, aki kt vb-dntben is szerzett glt, s az a Conny Torstensson aki ktszer volt eredmnyes a sorozat kezdetn az Atvidaberg mezben a Bayern ellen, de a Npstadionban mr a bajorokat erstette. Lenygz tuds jtkosok voltak valamennyien.

m az jpestet is remek focistk alkottk. A nagy menetels egyik hse, Tth Andrs szerint taln csak nbizalom tern volt az a grda lemaradva az igazn nagyokhoz kpest. A kt csapat lehetsgei kztti klnbsg volt elssorban az, ami rmiszten hatott rjuk. A stadionoktl kezdve a szervezsen, a klssgeken t a fizetsekig.

Bajnokcsapatok Eurpa Kupja, 1973/74. Eldnt, 1. mrkzs.
jpesti Dzsa – Bayern Mnchen (nyugatnmet) 1-1 (0-0)
Npstadion, 80.000 nz. Vezette: Gonella (olasz).

jpesti Dzsa: Szentmihlyi – Nosk, Harsnyi, Horvth, Kellner – Dunai III., Tth – Fekete, Bene, Fazekas, Zmb.
Bayern Mnchen: Maier – Beckenbauer – Breitner, Zobel, Schwarzenbeck, Hansen – Roth (Drnberger), Kappelmann – Torstensson, Mller, Hoeness.

A magyar csapat jtkosai a budai hegyekben egy shzban kszltek a BEK-eldntre, amikor a legmagasabb szintrl kaptak ltogatkat, akik kzltk velk, hogy a sajt stadionjuk helyett a Npstadionban kell fogadniuk a Bayernt a nagyobb bevtel miatt. A jtkosok kicsit sem rltek, hogy a megszokott krnyezet helyett a nekik is idegen stadionba kell mennik, ezrt szolidan megkrdeztk, hogy a jelentsen tbb bevtelbl rszesednek-e k is? A ltogatk glnsak voltak, ezrt kzltk, hogy az eredetileg tervezett 70.000 forintos meccspnzt felemelik 120.000-re. Ezt a keret 20 tagja kztt osztjk majd el. Kevs informci jutott el akkor nyugatrl a magyar focistkhoz, de k akkor gy reztk, hogy a nmetek ezrt az eldntrt lehet, hogy ugyanennyit kapnak, csak nyugatnmet mrkban. s fejenknt. Nem is tvedtek sokat, a Bayern jtkosainak szemlyenknt 20.000 mrkt grtek fnkeik a dntbe jutsrt.

Olyan volt ez mintha egy Trabanttal kellett volna versenyre kelnnk egy Mercedes vagy egy BMW ellen” – mondta vtizedekkel ksbb a mr emltett Nagy Lszl. Az biztos, hogy a Dzsa abban az vben mr a „trabantjval” leelztt egy komolyabb jrmvet, a Benfict, a korbbi szezonokban meg a Celticet s a Valencit. A vezetk komolyan gondoltk, hogy a Bayernen tljuthat a csapat s dntt jtszhat a Bajnokok Ligja eldjben.

Egy 1974-ben, az jpesti Dzsa s Bayern Mnchen mrkzs alkalmbl kiadott fzet. A nagykanizsai Tth Bla, 1982 ta gyjti a focival kapcsolatos ereklyket.Forrs: MTI/Varga Gyrgy

Az igazi erviszonyokkal senki nem volt igazbl tisztban, hiszen nem voltak mholdas televzik, nem voltak klfldi mrkzsek a magyar televziban (magyarok sem nagyon) s a ma divatos sportturizmus mg lom szintjn sem ltezett. Az jpest annyival volt kedvezbb helyzetben, mint ellenfele, hogy a Bayern vilgsztrjait egy-egy vlogatott mrkzsen lehetett ltni a televziban, mg a nmetek soha egy kockt nem lttak a magyar csapatrl. Radsul a Dzsa vezeti jban voltak az Austria Wien fnkeivel, akik tudtak adni egy kisfilmet a Bayernnel vvott edzmrkzseikrl. Ezt levettettk a jtkosoknak a shzban. Akkoriban gy ment az ellenfelek feltrkpezse. De pldul a dn jobbhtvdrl, Johnny Hansenrl nem hallott senki Magyarorszgon. gy fordulhatott el, hogy a visszavg eltt az els mrkzst srls miatt kihagy Nagy Lszltl vrt csodt a szakvezets, arra gondolva, hogy Hansennl megbonthat a Beckenbauer- Schwarzenbeck tengely ltal irnytott szupervdelem.

Megkaptam a labdt, prbltam kapura trni. m hirtelen eltnt a labda a lbamrl, csak egy villanst lttam, s egy tvolod alakot, kettes szmmal a htn. Nem volt lass fick” – mondta mosolyogva vtizedekkel ksbb Nagy Lszl. Bizony, a Hansen nev ismeretlen hazjban rvidtvfutsban is megllta a helyt amellett, hogy 1967-ben az v labdargjnak vlasztottk.

A budapesti mrkzs j iram volt, mindkt csapat rszrl ltvnyos megoldsokkal. m vgig rezhet volt, hogy csak a Bayern juthat tovbb. Szentmihlyi kapitlis hibjt kihasznlva a 65. percben a svd Torstensson vezetst is szerzett, akinek azon az estn a magyarok kzl csak a Npstadion eredmnyjelzjnek kezelje tudott gondot okozni, aki Forstensen nvre keresztelte t 80.000 nz eltt. m az este a szp magyar megoldsok mellett egy hazai glt is hozott. A hajrban a Beckenbauer lbai kztt rkez beads utn Fazekas dntetlenre mentette a tallkozt, gy a Dzsa megrizte a veretlensgt abban a szezonban a BEK-ben.

Fazekas Lszl megszerzi az jpest gljt az jpesti Dzsa-Bayern Mnchen BEK mrkzsen a NpstadionbanForrs: MTI/Petrovits Lszl

De csak a visszavg vgig. Azt a Bayern knnyedn nyerte 3-0-ra. Az Atletico Madriddal vvta a dntt s a BEK trtnetnek egyetlen ktmrkzses finlja utn elszr emelhette magasba a kontinens klubfutballjnak legrtkesebb trfejt. Azta ezt tovbbi ngy alkalommal tehette meg. Az jpesti Dzsa akkori teljestmnynek viszont azta sem kerlt mg a kzelbe sem magyar focicsapat.