Amerikában veszélyes lazításokba kezdtek, miközben Trump korlátozza a bevándorlást

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

Segíts a szerkesztőségnek! Nélküled nincs 444.

Legalább 60 napos bevándorlási stopot hirdetett Donald Trump amerikai elnök, vagyis ennyi ideig nem adnak ki tartós letelepedésre szolgáló zöldkártyát. 

Trump azzal indokolta az intézkedést, hogy a gazdaság újraindításakor az amerikai állampolgárok élvezzenek előnyt a munkaerőpiacon. „Hibás és igazságtalan lenne az amerikaiakkal szemben, ha külföldi, bevándorló munkaerővel pótolnánk őket. Először az amerikai munkásokról kell gondoskodnunk” – idézi Trump keddi bejelentését a New York Times. 

Donald TrumpFotó: MANDEL NGAN/AFP

A korlátozás eredetileg a vendégmunkásokra is vonatkozott volna, de ettől visszatáncolt a cégek tiltakozása miatt. Így a mezőgazdasági dolgozók és szakmunkások továbbra is kaphatnak vízumot.

Közben a Szenátus elfogadott egy 484 milliárd dolláros csomagot, amiből az amerikai kisvállalkozások korábban elindított hitelprogramját és a kórházi teszteléseket fogják támogatni.

Indokolatlan lazítások

A Fehér Ház korábban egy három fázisból álló ajánlást tett közzé az amerikai államok számára arról, hogyan enyhítsék fokozatosan a járványügyi korlátozásokat. Egyes kormányzók azonban gyorsabb intézkedéseket hoztak, sokak tiltakozását kiváltva ezzel.

Georgia republikánus kormányzója például máris engedélyt adott a konditermek, fodrászatok, tetoválószalonok és pedikűrösök megnyitására, miközben egészségügyi szakemberek arra figyelmeztették, hogy a járvány jelenlegi állása nem tenné ezt lehetővé, és május elejéig növekedni fog a halálozások száma. Az Egyesült Államok fő járványügyi szakértője, Anthony Fauci is azt mondta, hogy az ilyen döntések visszavethetik a védekezést. 

Georgiában ennek ellenére az éttermek és a mozik is kinyithatnak jövő héten.Dél-Karolinában a sportboltok és a könyvesboltok is kinyithattak kedden, ahogy a tengerpart is újra látogathatóvá vált. 

A városok egy része azonban próbál ellenállni, egy polgármester például azt mondta a New York Timesnak, hogy minden alkalommal, amikor az újranyitásról beszélnek neki, 

a Cápa főcímdala csendül fel a fülében,ő pedig nem akar az az ember lenni, akit emberek haláláért okolnak.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Kapcsolódó