Alig kérnek építési engedélyt a lakásokra – Ezután jöhet még csak a feketeleves

by Kevin | Last Updated: April 15, 2020

A KSH legfrissebb, előzetes adatai jól szemléltetik a lakásépítési kedv visszafogottságát, bár szezonálisan az év első hónapjai általában gyengébbnek bizonyulnak a kiadott építési engedélyek tükrében, ugyanakkor az előző évek ugyanezen időszakához képest is erős visszaesést láthatunk. 

Februárban 769 engedélyt adtak ki az előzetes adatok alapján, ami 200 ezer négyzetméternyi alapterületet jelent országosan.

Szembetűnő, hogy az eddig beérkezett számok alapján megközelítőleg a 2016-os szintre esett vissza a kiadott lakóházakra(!) vonatkozó építési engedélyek száma, valamint az építendő lakóingatlanok alapterülete is. A lakóházak ebben az értelemben azt jelentik, hogy egy épületről van szó, vagyis ebbe beletartoznak az önálló családi házak, valamint az akár több tíz lakásos társasházak egyaránt. Az idő előrehaladtával még folyamatosan frissülnek az adatok – főleg a kisebb településekről szoktak ezek később beérkezni – azonban ezek várhatóan nem hatalmas több tízezer négyzetméteres nagyprojektek, inkább családi ház építések. 

Külön megnézve csak az egylakásos lakóépületeket, amelyek nagyrészt a családi házakat fedik le, már valamivel kedvezőbbek az előzetes adatok is, ezek már jobban közelítik a 2017-es és 2018-as év eleji értékeket, mind az összes alapterületet, mind a darabszámot tekintve. Ebből arra következtethetünk, hogy a többlakásos lakóépületeknél markánsabb volt a csökkenés a kiadott építési engedélyek számában, mint a családi házaknál. 

Az előzetesen beérkezett statisztikák szerint 603 darab egylakásra kiadott építési engedély volt, ami 87 ezer négyzetméternek felel meg.

Egy egészséges piacon általában 1-1,5%-os éves lakásállomány megújulást szokás emlegetni, vagyis itthon mintegy 40 ezer új lakóingatlannak kellene elkészülnie egy év alatt, értelemszerűen a kiadott engedélyek számának is ehhez kellene közelítenie, amitől még az előző évek nagyon erős építési boom időszakában is messze voltunk. 

Római Residence

1039 Budapest, Hadrianus utca 9.

92 db lakás
30.36 – 62.59 m2 alapterület
26.5 – 66.9 M Ft
Átadás:
2021 Q3-tól
Ajánlatot kérek