Aktv aszteroida lehet az Oumuamua

by Kevin | Last Updated: April 14, 2020

Aktv aszteroida, egy anyacsillaga ltal szttrt nagyobb gitest maradvnya lehet a titokzatos Oumuamua, a Naprendszer els “csillagkzi bevndorlja”.

A szivarformj szikls kzettredk 2017-ben haladt t nagy sebessggel a Naprendszeren. A kutatk Oumuamunak, hawaii nyelven “elsknt rkez tvoli zenetnek” neveztk el az gitestet.

Jellegzetessgeinek egyike, hogy nem rendelkezik por- s gzburokkal, melyet az stksk bocstanak ki felmelegeds kzben. A szakrtk szerint az objektumot a vzgz s ms gzok elvesztse gyorstotta fel, ami megfigyelhet az stksknl, de az aszteroidknl nem. A tudsok ezrt arra jutottak, hogy az Oumuamua “lruhba bjt stks” – olvashat a The Guardian online kiadsban.

“A legtbb bolygszer test szmos szikladarabbl ll, melyek a gravitci hatsra olvadnak ssze. gy lehet ket elkpzelni, mint rben lebeg homokvrakat” – mondta Jun Csang, a franciaorszgi Cote d’Azur Obszervatrium tanulmnynak trsszerzje.

AzOumuamua fantziarajzaForrs: AFP/M. Kornmesser

Ezekre az gitestekre sokfle er hat, amint elhaladnak csillaguk mellett. Egy bolyg vagy kisebb test s egy csillag kztt az r-aply hatst a csillag gravitcis ereje s az elhalad test sajt gravitcija kztti huzavona jellemzi Csang szerint. Ha az gitest tl kzel halad el a csillag mellett, tlpve egy bizonyos hatrt, akkor megnylhat s szttredezhet.

A Nature Astronomy cm lapban bemutatott tanulmnyban Csang s Doug Lin, a Kaliforniai Egyetem Lick Obszervatriumnak munkatrsa ismertettk a szmtgpes modelleket, melyek fnyt dertettek arra, hogy ez a folyamat hogyan eredmnyezhette az Oumuamua alakjt s olyan jellegzetessgeit, mint a szne s mozgsa.

Csang szerint az Oumuamua felsznnek illkony anyagai elveszhettek az anyacsillag hjnek kvetkeztben, nmi vzjg azonban maradhatott a felszn alatt, melyet ksbb felolvasztott a forrbb Nap – ez magyarzatot adhat szokatlan gyorsulsra.

A kutatk szerint az Oumuamua vagy egy stksbl, vagy egy – a Fldnl tbbszrsen nagyobb – bolygbl is kialakulhatott, az elbbi jobban megmagyarzza a felszn alatt vzjeget. A csillag, mely krl az Oumumua formldott, valsznleg hasonlt a Naphoz, csak kisebb s srbb volt, egy fehr trpe lehetett.

A Hawaii Egyetem csillagszai 2017. oktber 19-n szleltk a Naprendszeren nagyon nagy sebessggel thalad objektumot. Felfedezse utn mintegy 2,5 hnapon t volt lthat nagy teljestmny, fldi bzis teleszkpok segtsgvel. A kutatk folytathattk a munkt az sszegyjttt informcik alapjn, de a szivaralak gitestet nem lthatjk tbb. 2018-ban hivatalosan stksnek nyilvntottk az Oumuamut.