Afrika lehet a járvány új központja, 300 ezer halottól tartanak

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

A koronavírus a múlt héten robbant be Afrikában, ma már ezer felett van az áldozatok és 19 ezer felett a fertőzöttek száma – írja a BBC. Az ENSZ Afrikáért felelős bizottsága attól tart, hogy 300 ezer áldozata is lehet a járványnak, szerintük egy 100 milliárd dolláros mentőalapot kellene létrehozni, illetve felfüggeszteni a külső adósságok törlesztését.

A WHO szerint egyelőre az látszik, hogy a járvány Afrika központjaiból terjed, a szegényebb országokban elsősorban a lélegeztetőgépek hiánya miatt lehet súlyos a helyzet. Afrika népességének több mint harmada nem jut vezetékes vízhez, 60% pedig a túlzsúfolt területeken lakik, melyek kedveznek a járvány terjedésének.

Egyelőre Észak-Afrika tűnik a legfertőzöttebbnek, Algériában, Egyiptomban és Marokkóban egyaránt több mint 2000 esetet regisztráltak, de Dél-Afrikában is átlépte az adat ezt a határt. Korábban többek között az IMF is arra figyelmeztetett, hogy Afrika szegény országaiban sokkal nagyobb csapás lehet a mostani járvány, mint a fejlett világban.

Címlapkép: Shutterstock