A vrus miatt elbocsthatnak?

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

A koronavrus fertzsek mindennapi letnkre kifejtett hatsait mr rezhetjk. Tmeges megbetegedsek, tbb szzan hzi, illetve krhzi karantnban, naprl napra nvekszik a fertzttek s halottak szma. Aki teheti otthonrl folytatja a munkjt, s sokaknak mr felmondtak. A vrus komoly gazdasgi visszaesst fog okozni ezt mr tudjuk, de mi lesz a munkavllalkkal? A Lupovici gyvdi Iroda irodavezet gyvdje, dr. Lupovici Jack most a koronavrus kapcsn fellp elbocstsokkal kapcsolatos krdskrt jrja krl.

Az otthonrl vgezhet munka („home office”), illetve a tvmunka mr ismert fogalmak voltak eddig is a Munka Trvnyknyvben. A jelenlegi helyzetben fellp vltoztatsok rvn az eddigi 44 napos korlt az otthonrl vgezhet munkra laztsra kerl azrt, hogy alkalmazkodni tudjon a munkaerpiac a vltoz krnyezeti hatsokhoz – fejtette ki dr. Lupovici Jack.

Kiemelkeden fontos, hogy az otthonrl „home office-ban” vgzett munka ugyanolyan munkavgzsnek szmt, mint ha valaki azt a munkltat szkhelyn vgezn. Ugyanazon jogok s ktelezettsgek vonatkoznak r, mint a szkhelyen trtn foglalkoztatsra, gy a munkltat ellenrizheti, hogy a munkavllal teljes mrtkben a munkjval foglalkozik-e, illetve szmon krheti, s szankcionlhatja a trvnyben meghatrozottak szerint.

Azonban fizetst azzal az indokkal, hogy valaki otthon dolgozik nem lehet cskkenteni, illetve a szabadnapokat nem rintheti htrnyosan az otthoni munka.

Felmonds „kzs megegyezssel”

A fenti fogalmi ellentt nmi magyarzatot ignyel. A munkaviszony megszntetsnek egyik legkedveltebb mdja a kzs megegyezssel trtn megszntets. A nevbl fakadan is ez egy egyezsg a munkltat s a munkavllal kztt a munkaviszony megszntetsvel kapcsolatosan.

Az egyezsg tartalma nem kttt, gy annak feltteleit a felek hatrozhatjk meg a jogszablyi keretek kztt. Ezzel fellrhat a felmondsi id, azaz a felek megllapodhatnak akr az aznapi munkaviszony megszntetsben is. A felek egyebekben megllapodhatnak felmondsi idrl, vgkielgtsrl, annak mrtkrl vagy hinyrl. Fontos, hogy valban kzs megegyezs legyen. Ne rjunk al gondolkods nlkl semmit.

Ez nem csak munkaszerzdsekre, hanem brmilyen szerzdsre vonatkozik. Ha egy dokumentum, amit al kell rnunk nem vilgos szmunkra, vagy nem tartalmazza azokat a passzusokat, amiket szeretnnk krjnk idt, nzessk meg gyvddel. Az gyvdi segtsg mindig kltsges, de hossztvon megr a biztonsg, ami a dntsnket ksri.

Felmonds

A vrushelyzet olyan vis maior helyzet, amely mindkt felet, a munkltatt s munkavllalt is nehezen rinti. Lehetsges indok a munkltat rszrl a felmondsra, azonban llspontunk szerint kizrlag rendes felmondsra lehet jogalapja a munkltatnak.

Forrs: AFP/ Roos Koole

A felmonds oka ltalban a munkavllal nem megfelel munkavgzsre vezethet vissza, jelen esetben azonban nem ilyen helyzet ll fenn. A munkltat felmondhat a megvltozott helyzetre val tekintettel, azonban szksges, hogy a vrus alappal rengesse meg a gazdasgi tevkenysgt.

Felfggeszts

A munkltat s munkavllal megllapodhat a munkaviszony felfggesztsben is, amikor a munkavllalnak nem kell rendelkezsre llnia, ellenben a tvollti djra sem jogosult. Ilyen esetben a munkaviszony nem kerl megszntetsre s a felek megllapodhatnak egy cskkentett munkabr folystsban is. Mint minden megllapods ez is komoly krltekintst ignyel azrt, hogy a legmegfelelbb felttelek mellett kerljn megktsre.

Vgkielgts

A vgkielgts jogintzmnye arra szolgl, hogy meghatrozott munkaviszony – id utn anyagi ellenttelezssel tmogassk a munkavllalt az j munkahely megtallsig megfelel anyagi htteret jelentsen.

A vgkielgts mrtke 3 v utn egyhavi, 5 v utn kthavi, 10 v utn hromhavi, 15 v utn ngyhavi, 20 v utn thavi, 25 v utn hathavi tvollti dj illeti meg. Termszetesen ettl a munkavllal javra is el lehet trni pldul a kzs megegyezsben – hangslyozta vgezetl dr. Lupovici Jack.