A veszélyhelyzet után is fennmaradhatnak egyes rendkívüli intézkedések Magyarországon

by Kevin | Last Updated: April 13, 2020

[ad_1]

A veszélyhelyzet idején tett intézkedések e jogrend megszűnésével automatikusan érvényüket vesztik. Azonban elképzelhető, hogy egyes intézkedésekre továbbra is szükség lesz, de erről a parlament dönt majd, így ezek a döntések “szabályos törvények, és nem rendeletek” lesznek, mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Die Welt című konzervatív német lapnak.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a rendkívüli jogrendnek vége, amint elmúlt a veszély, ami “objektív kritérium”, hiszen nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is “meglehetősen világos lesz”, hogy mikor ér véget a világjárvány, és vele együtt a veszélyhelyzet. Ez azonban nem azt jelenti, hogy másokkal egyeztetve szüntetik majd meg a veszélyhelyzetet. Erről “minden országnak önállóan kell döntenie” – mondta Varga Judit.

A miniszter visszautasította az Európai Bizottság európai értékekért és átláthatóságért felelős tagja, Vera Jourová azon követelését, hogy a kormány rövid időn belül adja vissza különleges felhatalmazását. Mint mondta, a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet a megfelelő időpontban “a szükségesnél egy nappal sem korábban, és egy nappal sem később” vonják majd vissza.

A kormány csupán az azonnali döntést igénylő ügyekben jár el a megszokott jogszabályalkotási eljáráson kívül, például azért, mert az állampolgárok és a gazdaság érdekei miatt azonnal fel kell függeszteni a hitelek törlesztését. A különleges felhatalmazás ilyen ügyek rendezésére való, és csak ezekre korlátozódik – fejtette ki az igazságügyi miniszter.[ad_2]

Source link