A szívet és a májat is károsíthatja a koronavírus

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Segíts a szerkesztőségnek! Nélküled nincs 444.

„A koronavírus-fertőzés károsíthatja a szívet, a májat, véralvadás-zavarokat is okozhat. A lehetséges szövődmények felderítése érdekében fontos a betegek alapos kivizsgálása, és az elhunyt betegek körültekintő boncolása is” – mondta Lars Schaade, a német Robert Koch közegészségügyi intézet alelnöke a testület a szövetségi kormány keddi sajtótájékoztatóján a Guardian beszámolója szerint.

Schaade a Németországban a napokban bevezetett lazító intézkedésekkel kapcsolatban azt mondta, „társadalmi szempontból” érthetőek, de járványügyi szempontból még indokolt a legtöbb korlátozás fenntartás.

Emlékeztetőül: Németországban négy napja kinyithattak a kisebb boltok, az érettségire készülő diákok visszatérhettek az iskolákba, a kórházak elkezdhették a járvány miatt elhalasztott műtétek elvégzését. Tömegrendezvényeket azonban még augusztus végéig nem lehet rendezni.

A német járványügyi hatóságok legfőbb célja most a koronavírus terjedésének alacsony szinten tartása. A vírus reprodukciós száma most 0,9, ami azt jelenti, hogy egy-egy fertőzött mindössze egy másik embert fertőz meg a fertőzőképes időszak során. Így az új fertőzések száma csak 20 naponta duplázódik.

Németországban 147 ezerre rúg az azonosított fertőzöttek száma, és 4912 ember már meghalt a fertőzésben. A halálozási arány 3,2 százalék. Schaade szerint Németországban is a idősek otthonaiban és a kórházakban terjed a leggyorsabban a járvány.

A német járványügy 730 ezer tesztet bonyolít le hetente, de Lars Schaade szerint ennek a számnak heti egymilliónak kéne lennie, és mindenkit tesztelni kéne, aki légúti tünetekkel jelentkezik az egyészségügyben. A kívánt tesztszámot amiatt nem sikerül elérni – mondta -, mert a világpiacon hiány van a minták feldolgozásához szükséges reagensekből.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Kapcsolódó