A szifilisz mr Kolumbusz eltt jelen volt Eurpban

Spread the love

A szifilisz mr jval Kolumbusz eltt, a 15. szzad elejn jelen volt Eurpban a Zrichi Egyetem (UZH) tudsainak j kutatsa szerint.

A paleogenetikusok eredmnyei ellentmondanak annak az elterjedt nzetnek, amely szerint Kolumbusz Kristf s emberei hurcoltk be a krt a frissen felfedezett Amerikbl Eurpba.

A tudsok Finnorszgbl, sztorszgbl s Hollandibl szrmaz ngy emberi csontvzbl vettek DNS-mintt, amelyekben a Treponema pallidum baktrium klnbz alfajait azonostottk. Ennek a baktriumnak az egyik alfaja okozza a szifiliszt.

Az rktanyag molekulris kormeghatrozsval, valamint a csontok s a srokban tallt ms maradvnyok sznizotpos datlsval megllaptottk, hogy a legidsebb baktriumok a 15. szzad elejrl szrmaznak – olvashat Verena Schnemann paleogenetikusnak s kutatcsoportjnak a Current Biology tudomnyos lap aktulis szmban kzztett munkjban.

A Treponema pallidum mikroszkpos kpeForrs: CDC Public Health Image Library/ CDC/Dr. Edwin P. Ewing, Jr

Az els ismert eurpai szifiliszjrvnyok a 15. szzad vgn trtek ki, egy idben Kolumbusz Kristf amerikai expedciival. Ebbl kvetkeztetett arra sok kutat, hogy a kr onnan rkezett Eurpba. Msok azt felttelezik, hogy a szifilisz szak-Afrikbl terjedt t kereskedelmi kapcsolatok tjn.
A szifilisz krokozjn kvl a tudsok felfedeztk a csontokban s ms emberi maradvnyokban a frambzia trpusi betegsget elidz baktriumot, a Treponema pallidum pertenut is. A frambzia fertz betegsg, amely a brt, a csontokat s az zleteket tmadja meg, a trpusokon s a szubtrpusokon ma is elfordul, krokozja rokona a szifilisz baktriumnak.

Adataink azt mutatjk, hogy a frambzia akkoriban elterjedt volt Eurpban” – idzte a kzlemny Schnemannt.

A hollandiai maradvnyokban egy tovbbi, eddig ismeretlen treponemaalfajt is felfedeztek. Az ltala okozott kr ma mr nem ltezik, de a korabeli Eurpban a szifilisz s a frambzia mellett szintn fertzte az embereket.

A tallt baktriumok rktanyagnak elemzsvel a kutatk arra kvetkeztettek, hogy kzs sk legalbb 2500 ve fejldtt ki. A szifilisz aligha csak Kolumbusz hajival rkezett az vilgba, teht taln fell kell vizsglnunk errl s ms treponemlis krokrl vallott nzeteinket” – mondta Schnemann a kora jkori eurpai emberi maradvnyokban azonostott klnbz treponemaalfajok s a teljes csaldfa feldertse alapjn.

(MTI/APA/sda)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *