A svéd külügyminiszter szerint az egy mítosz, hogy náluk a megszokott mederben menne tovább az élet

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

Segíts a szerkesztőségnek! Nélküled nincs 444.

A svéd kormány ismételten megvédte azt a megközelítést, ahogy a koronavírust kezelik az országban, írja az Euronews. 

Az elmúlt hetekben sokat lehetett olvasni arról, hogy a legtöbb európai országokhoz képest jóval kevésbé korlátozták a gazdaság és az intézmények működését. 

És mivel az elmúlt hónapban meredeken nőtt a vírusban meghaltak száma, újra és újra felmerül a kérdés, hogy vajon a kormány jó döntést hozott-e. A többi skandináv országtól eltérően Svédországban nyitva maradt az iskolák egy része, sok üzlet, illetve a kávézók és éttermek is. 

Stockholmi utcakép március 15-énFotó: Narciso Contreras/Hans Lucas via AFP

A svéd közegészségügyi hatóság vezetője, Johan Carlson szerint ugyanakkor nem annyira nagy az ő megközelítésük, illetve a többi ország hozzáállása közötti különbség, inkább csak a hangvétel más, amit alkalmaznak. 

„Ahelyett, hogy azt mondanánk, hogy otthon kell maradnod és nem csinálhatod ezt meg ezt, mi megpróbáljuk elmagyarázni a lakosságnak, hogy mit miért kéne tenni, milyen indokok állnak az egyes intézkedések mögött” – mondta el erről Carlson.

Svédországban egyelőre csak az ötven főnél nagyobb rendezvényeket tiltották be, és nyitva maradtak az általános iskolák is, csak a középiskolákat az egyetemeket zárták be. A 70 évnél idősebbeket és a fertőzés veszélyeinek jobban kitett svédeket közben arra biztatják, hogy maradjanak otthon, ne menjenek emberek közé. 

Carlson mellett a svéd külügyminiszter, Ann Linde szólalt fel a pénteki tájékoztatón, és mítosznak nevezte azt az elképzelést, hogy az élet normális mederben folyna jelenleg az országban. Sokan vannak, akik otthon maradnak, sokan nem utaznak többet, és sok üzlet tönkremegy, emiatt a munkanélküliség meredeken nőni fog. 

Linde szerint Svédország ugyanazokat a célokat tűzte ki, mint minden más ország a járvány idején: hogy életeket mentsenek és megvédjék az emberek egészségét. 

A svéd kormány csütörtökön kapott ideiglenes felhatalmazást, hogy az egészségügyi helyzethez kapcsolódó bármilyen törvényt rendelettel vihessenek keresztül, ugyanakkor a svéd parlament jogot kapott arra, hogy utólag felfüggeszthesse ezeket a törvényeket, ha a képviselők többsége kivetnivalót talál bennük. Péntekig Svédországban 12500 fertőzöttről lehetett tudni, és több mint 1300 halálesetről. 

Két Svédországban élő magyar állampolgárral még március legvégén beszélgettünk az ottani helyzetről, ezt a beszélgetést itt lehet megnézni. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Kapcsolódó