A nagy olajtermelő országok csökkentik a kitermelést, hogy megállítsák a benzinárak zuhanását

by Kevin | Last Updated: April 12, 2020

[ad_1]

A kitermelésnek az átlagos globális olajkereslet közel tíz százalékával egyenlő csökkentésében állapodtak meg vasárnap egy videokonferencia során a nagy olajtermelő országok. Ezt hivatalosan még nem jelentették be, de a Reuters értesülését a kazahsztáni energiaügyi minisztérium közleménye is megerősítette. 

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és az ezen kívüli nagy olajtermelő országok OPEC+ néven ismert informális közössége négy napig tartó egyeztetést követően meghozott döntése értelmében napi 9,7 millió hordóval csökkentik a termelést május-júniusban, és azt követően a csökkentés mértékét 2022 áprilisáig fokozatosan leépítik. 

Folyik a tanácskozásFotó: -/AFP

Az OPEC+ az informális együttműködésen kívüli nagy olajtermelőket, közöttük az Egyesült Államokat, Kanadát, Brazíliát és Norvégiát további napi 5 millió hordós kitermeléscsökkentésre szeretné rávenni. Kanada és Norvégia már jelezte szándékát a csökkentésben való részvételre. Az Egyesült Államok pedig jelezte, hogy az olajár jelentős mértékű esése miatt termelése az idén egyébként is csökkenni fog. 

A kitermelés 15 százalékos csökkentése a Goldman Sachs és UBS bankházak olajpiaci szakértőinek prognózisa szerint nem biztos, hogy elegendő lesz az áresés megállításához, hiszen a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozások és termelésleállások egyes becslések szerint harminc százalékkal is visszavethették a világ olajfelhasználási igényét. A Brent nyersolaj ára így az év eleji hordónkénti 70 dolláros szintről akár 20 dollárra is csökkenhet – írja az MTI.

Ezeket a változásokat természetesen itthon is tapasztaljuk: a kitermelés csökkentéséről szóló megállapodások elmaradása és főleg a koronavírus miatt márciusban nagyobbat zuhant nálunk a benzin ára, mint ebben az évszázadban bármikor.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Kapcsolódó[ad_2]

Source link