A milliárdos befektető szerint teljesen racionális, ami az olaj piacán történik

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

Az amerikai típusú olaj héten látott összeomlásától visszhangzott a globális pénzügyi piac, aminek kapcsán újabb aggodalmak merültek fel az amúgy is sokat ostromolt palaolaj iparral szemben. Mindezek ellenére Howard Marks milliárdos befektető nem pánikol. Az Oaktree Capital Management társalapítója elmondta a CNBC-nek, hogy az olajárak esése mögött meghúzódó legfontosabb fundamentális okok az energiakereslet koronavírus miatti visszaesése, valamint az olajtárolók telítődése.

Ez nem pánik. Ez teljesen racionális.

– mondta Marks.

A befektető szerint a legnagyobb komplikációt az okozza, hogy az olaj tárolásának van költsége és a tárolók kapacitásai végesek. Jelenleg szűkösek a tárolókapacitások, emiatt pedig drágák is, ezért nem éri meg most olajat venni és eltárolni, hiszen a tárolás költsége meghaladja az olaj árát.

Marks szavai azután hangozottak el, hogy a májusi lejáratú határidős WTI 100 százalékot zuhant hétfőn, egészen -37,6 dollárig, ami lényegében az jelentette, hogy az eladók fizettek azért, hogy a vevők elvigyék az olajat. Ez volt egyébként az első alkalom, hogy egy határidős olajkontraktus ára negatív tartományba került. A kedden lejárt májusi határidős WTI végül 10 dolláron zárt, a júniusban lejáró kontraktus pedig 13 dollár környékén mozog. Mindeközben az északi-tengeri Brent 7,4 százalékos emelkedéssel hordónkénti 20,5 dolláron forog.

A világválság óriási ütést mért a globális gazdasági aktivitásra, ami miatt durván visszaesett az olaj kereslete. Miközben az OPEC és szövetségesei a hónap korábbi részében történelmi megállapodást kötöttek az olajtermelés napi 9,7 millió hordóval való visszavágásáról, az egyezség szerint ez csak május 1-től lép életbe. A szakértők azonban úgy vélik, hogy a kínálat csökkentése kevés lesz a keresleti oldal és a kínálati oldal egyensúlyának helyreállításához. A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint áprilisban átlagosan napi 29 millió hordóra, így 1995-ös szintre eshet vissza a kereslet.

Az olajtermelést nem lehet leállítani, mivel a néhány kút termelése függ a nyomástól, így egy leállítás komplikációkhoz vezethet. Szóval a földből feljövő olaj mennyisége meghaladja fogyasztáshoz szükséges mennyiséget

– mondta Marks.

Az olajpiaci helyzet miatt az amerikai palaolaj kitermelők is reflektorfénybe kerültek, amelyek egyik oldalról a csökkenő kereslettel, másik oldalról a fogyó tárolókapacitásokkal küzdenek, így már az a furcsa helyzet alakult ki, hogy a kétségbeesett olajcégek fizetnek a kereskedőknek, hogy vigyék az olajat.

Azért vannak jelei a helyzet enyhülésének is, hiszen az erre az évre szóló távolabbi lejáratú határidős olajárak átlaga 20 dollár környékén mozog, a 2021-ben lejáró kontraktusok ára pedig jelentősebb visszapattanást jelez előre, az átlagos hordónként ár közel 30 dolláros. Marks észrevétele szerint ezekben az árakban racionalitás látszik.

Az olajat adott havi leszállításra meg lehet vásárolni. A negatív olajár a készletek felduzzadását jelzi a gyenge kereslettel szemben, plusz a tárolási költségeket. A következő hónapokra vonatkozó olajárak (amikor a fogyasztás visszapattanhat) normálisabb szinteken vannak

– mondta Marks.

Címlapkép: Christopher Goodney/Bloomberg via Getty Images