A magyar kivándorlók azért különösen veszélyeztetettek a járványban Nagy-Britanniában, mert sokan nem beszélnek elég jól angolul

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

Segíts a szerkesztőségnek! Nélküled nincs 444.

Többek között arról is szó esett a BBC Radio 4 “World at One” című hírműsorának mai adásában, hogy miközben a nagy-britanniai fertőzések jelentős százaléka Londonban esett meg, a városban és az országban lakó egyes bevándorló közösségek még az átlagosnál is rosszabb helyzetben vannak járványügyi szempontból. (26:00 táján kezdődik a nekünk különösen érdekes rész.)

A témára onnan kanyarodtak rá, hogy feltűnő, hogy a járvány nagy-britanniai egészségügyi dolgozó áldozatai között milyen nagy arányban vannak bevándorló gyökerű kórházi dolgozók. Ezek után vették végig, hogy milyen tényezők miatt sújt jobban a járvány egyes bevándorló közösségeket.

  • A bevándorlók körében eleve gyakoribbak egyes olyan krónikus betegségek, amik a koronavírus esetében rizikófaktornak számítanak, például a magas vérnyomás, a D vitamin-hiány vagy a cukorbetegség.
  • Gazdasági okai is vannak a dolognak, mivel a  bevándorlók gyakrabban élnek zsúfolt szálláshelyeken, miközben az átlagosnál sűrűbben dolgoznak olyan munkakörökben, ahol nagyobb a megfertőződés esélye, például eladóként, az egészségügyben vagy közlekedési cégeknél. 
  • Akadnak kulturális okok is, a bevándorlók körében például gyakoribb a többgenerációs együttélés. 

És ezen a ponton, a kulturális tényezők között került elő a nyelvtudás. Az adásban arról beszéltek, hogy a nyelvtudás hiánya is tényező, főleg most, hogy a gyenge angoltudással rendelkező betegek nem vihetnek magukkal egy jobban beszélő családtagot az orvoshoz segíteni, így gyakran nem tudják elmagyarázni, hogy mi, hol és mennyire fáj mondjuk.

A műsorban ekkor megszólalt egy szakértő, aki a nyelvi problémákkal küszködő betegeknek fejlesztett ki a fordításban segítő applikációt. Ő a nyelvi-megértési problémákkal küzdő, a kormányzat fontos  vírusügyi üzeneteit sem mindig megértő bevándorló kisebbségek között az ázsiaiakat emlegette, illetve a magyarokat és a lengyeleket. 

Márpedig szerinte a kommunikáció fontos fegyver a koronavírus elleni harcban. Éppen ezért azt javasolta a brit kormánynak, hogy az angol nyelvű kommunikáció mellett a kisebbségi közösségeket célzott, az ő nyelvükön felvett telefonos üzenetekkel is bombázza meg.

(via couleurlocale tumblr)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.