A legnagyobb nevek alapították meg a magyar startup-szövetséget

A legnagyobb nevek alapították meg a magyar startup-szövetséget

Spread the love

Tizenkét ismert magyar startup alapítója a Google Magyarország, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Design Terminal támogatásával Startup Hungary néven hozott létre érdekképviseleti szervezetet annak érdekében, hogy több nemzetközileg is sikeres startup jöjjön létre, működjön és növekedjen Magyarországon – tudta meg a Portfolio a Design Terminaltól.

Először fordul elő, hogy olyan alapítók hoznak létre startupok számára érdekképviseleti szervezetet, akik a szektorban szerzett jelentős tapasztalatukkal és a rendelkezésükre álló erőforrásokkal tudják képviselni a hosszú távú célt, vagyis az ökoszisztéma fejlesztését.

A szervezet alapítói:

 • Árvai Péter (Prezi);
 • Balogh Péter (ex-NNG, Baconsult);
 • Fehér Gyula (ex-Ustream, Oktogon Ventures);
 • Györkő Zoltán (ex-Balabit);
 • Halácsy Péter (ex-Prezi, BP School);
 • Horváth Dorka (BookrKids);
 • Lakatos Dávid (Formlabs);
 • Orosz Bálint (ex-Distinction, Craft Docs);
 • Ozsvald Eszter (Yoganotch);
 • Pistyur Veronika (Bridge Budapest, Oktogon Ventures);
 • Prekopcsák Zoltán (ex-Radoop, Prezi);
 • Vinnai Balázs (ex-IND, Codecool, W.UP);

Alapító partnerek:

 • Design Terminal;
 • Google Magyarország;
 • IVSZ;

A szervezet havi rendszerességgel jelentkező programokkal várja majd a startup-közösség tagjait, hogy szakmai eseményeken találkozhassanak, kapcsolatot teremtsenek és tapasztalatot cserélhessenek egymással. Fontosnak tartják, hogy segítsék a tájékozódást, a legjobb nemzetközi módszerek és globális cégépítéshez szükséges készségek elterjedését, ezzel segítve olyan startupok létrejöttét, melyek képesek Magyarországon tartani a tehetséges hazai fiatalokat.

Alapítványi formában működnek, a finanszírozást egyelőre az alapítók biztosítják

“A munka már több mint egy éve elkezdődött, mostanra állt össze minden tényező ahhoz, hogy a szervezet sikeresen tudjon működni. És most álltak össze azok a partnerek, akik garanciát jelentenek a hosszútávú működésre” – mondta el a Portfolio-nak Jónás László, a Design Terminal üzletfejlesztési vezetője, a Startup Hungary kuratóriumának tagja.

Arra a kérdésre, hogy mennyire lesz lobbiszervezet a Startup Hungary, Jónás elmondta, hogy tevékenységük egyik fő ága az érdekképviselet, a közösségépítés és a szemléletformálás mellett.

„Innentől a feladat az is, hogy lebontsuk a bürokratikus nehézségeket, gördülékenyebbé tegyük a cégalapítási folyamatokat. Mindenképpen együtt gondolkodnánk az állammal, sőt az EU-val abban, ez hogyan tud megvalósulni. Margrethe Vestager Európai Bizottsági alelnöknek, digitális ügyekért és versenyjogért felelős biztosnak arról küldtünk javaslatot, mivel lehetne fejleszteni az uniós innovációtámogatás finanszírozását” -tette hozzá.

Évente jön a startup jelentés

Minden évben azonos módszertannal, a hazai ökoszisztéma szereplőinek bevonásával készül egy éves startup jelentés. Ennek célja nem csupán az adott év helyzetének kutatása lesz, hanem következtetések és ajánlások megfogalmazása is azzal kapcsolatban, hogyan fejlődik s fejlődhetne itthon az iparág. A jelentés a nemzetközi piac számára is jobban láthatóvá és vonzóbbá kívánja majd tenni a hazai startupokat.

A szervezet a startupokat és a befektetőket is összeköti, ugyanakkor sokkal inkább teljes ökoszisztémában gondolkodnak: a vállalatokat, a startupokat, a diákokat, a szcéna összes szereplőjét szeretnék összekötni egymással.

Bármilyen jól működik a piac, a hálózatosodás támogatására mindig szükség van.

– mondta Jónás László.

Megtudtuk azt is, hogy a Startup Hungary alapítványi formában működik. Az alapítvány kuratóriuma az alapítókból (12 startup alapítója közül 3) és az alapító partnerek (Google Magyarország, IVSZ, Design Terminal) egy-egy képviselőjéből áll. Utóbbiak által meghatározott irányvonalak mentén a kuratórium segíti az operatív vezetés munkáját.

Az első három évben a kuratórium elnöke Halácsy Péter lesz.

A tagok: Pistyur Veronika, Györkő Zoltán, az alapító partnerek közül pedig: Bíró Pál, Jónás László és Wenczel Richárd. A szervezet vezetője Biás Csongor.

Az alapító partnerek finanszírozták az első három év alapműködését (felét a Google Magyarország, egy-egy negyedet pedig az IVSZ és a Design Terminal). Ehhez később szponzori támogatást és együttműködő partnereket szeretnének bevonni.  

Címlapkép: Getty Images


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *