A leghresebb magyar betyr, Rzsa Sndor trtnete

A leghresebb magyar betyr, Rzsa Sndor trtnete

Spread the love

Nincs mg egy olyan magyar betyr, akihez annyi legenda, ballada s npi monda fzdne, mint a 19. szzad nemzetkzi hrv lett zsivnyvezrhez, Rzsa Sndorhoz. A Dl-Alfld rettegett betyrfejedelmt a hatsgok akasztfra val veszedelmes haraminak, a szegny emberek kzl sokan viszont egyfajta npi igazsgosztnak, amolyan magyar Robin Hoodnak tartottk. Pedig a hres-hrhedt betyr nem igazn volt vlogats; az alfldi tanykat ugyangy kifosztotta, mint a nemesi krikat. Az 1848-49-es szabadsgharc idejn 150 fs mindenre elsznt szabadcsapatval az osztrkok kztt keltett rmletet, s akkora hrnvre tett szert, hogy amikor az ausztriai Kufstein vrbrtnben raboskodott, pnzrt mutogattk a hres magyar betyrt. A magyar folklrba is bevonult legends rablvezr, Rzsa Sndor kereken ktszzht ve, 1813. jlius 10-n szletett.

Esik es szpen esik csprg,
Rzsa Sndor a kocsmba bezrg,
Kocsmrosn, bort ide az asztalra,
s legszebb lnyt lltsa ki strzsra
(Rszlet egy Rzsa Sndorrl klttt magyar npdalbl)

A szegedi tmlc magnyban hatrozta el, hogy betyrnak ll

Nemcsak a hres magyar betyrnak, hanem mr az apjnak, Rzsa Andrsnak is meggylt a baja a trvnnyel. Rzsa Sndor, aki 1813. jlius 10-n a dl-alfldi Rszkn szletett, nagyon korn, kisgyerekknt vesztette el az apjt, akit egyes forrsok szerint llops miatt felakasztottak, msok viszont gy tudjk, hogy Bcskn rabls kzben tetten rtek s agyontttek.

A szegnyparaszti csaldi httr komoly hatst gyakorolt Rzsa Sndor tovbbi lettjra, aki elszr 23 ves korban kerlt sszetzsbe a trvnnyel.

A magyar trtnelem leghresebb betyrvezre, Rzsa Sndor egy 19. szzadi fotnForrs: Wikimedia Commons/Beroesz / Commons Helper

Az els dokumentlt bntettt Kiskunhalas hatrban kvette el, amikor egy helyi gazda, Darabos Istvn kt szjt kttte el.

Rzsa Sndort lefleltk, s lops miatt Szegeden brtnbe csuktk.

Raboskodsa alatt hatrozta el, hogy szabadulsa utn futbetyrnak ll. A 19. szzad els felben a Nagyalfld pusztasga – csakgy, mint a korabeli Amerikban a vadnyugati prri – ellenrizetlen, mindenfle hatsgi kontrolltl tvol ll vidk volt, s mint ilyen, paradicsomi terletnek szmtott az tonllssal foglalkoz betyrok szmra.

A 19. szzad msodik felig az alfldi rna a betyrok paradicsomnak szmtottForrs: Wikimedia Commons

Rzsa Sndor a vakmersgvel, ravaszsgval valamint kmletlensgvel hamarosan kitnt a tbbi dl-alfldi pusztai tonll kzl, hrhedt betyrkalandjainak ksznheten pedig hamarosan orszgszerte ismertt vlt a neve.

Tettei miatt rvid id alatt nagy tekintlyre tett szert az alfldi betyrok kztt,

akik kzl tbben is belltak Rzsa Sndor lovas bandjba. Rzsa Sndor s zsivnyai tanyk s nemesi udvarhzak egsz sort raboltk ki, mneseket valamint gulykat hajtottak el, postakocsikat fosztottak ki, s ha ellenllst tapasztaltak nem haboztak a fokosukat vagy pisztolyukat hasznlni.

Sokig nem tudtk felszmolni az alfldi betyrvilgotForrs: Wikimedia Commons

Ksbb hatvan bntettet, s harminc gyilkossgot sikerlt rbizonytani a betyrvezrre,

br valszn, hogy ennl lnyegesen hosszabb lehetett a tnyleges bnlajstroma.

ldozatai kztt szp szmmal akadtak nemesemberek, mdosabb gazdk, de nhny, a hres betyr ldzsre indult zsandr is az letvel fizetett Rzsa Sndor kzrekertsnek megksrlsrt.

Nagy vtozst hozott a betyrvezr letben 1848

A hrhedt betyr az 1840-es vek elejre az egyik legkeresettebb bnz lett a kirlyi zsandrsg hossz krzsi listjn. Rzsa Sndor azonban – aki kivlan ismerete a dl-alfldi pusztasgot – mindig egrutat nyert az ldzi ell, szmos alkalommal lv tve az elfogsra indult zsandrokat.

Alfldi tj. A skvidken a betyrok mr tvolrl kiszrtk a zsandrokat, ezrt maradt idejk a meneklsreForrs: Wikimedia Commons

Sebes lovainak ksznheten gyorsan s folyamatosan vltoztatta helyt a vgtelen alfldi rnn,

tvoli tanykon, skvidki ligetekben s mocsarakban bujklva. Akadtak tmogati is, kztk a Veszelka csald, akiknl gyakran meghzta magt a hres betyrvezr.

Munkcsy Mihly: Bsul betyr cm hres festmnye. Rzsa Sndor mindig egrutat nyert az t ldz zsandrok ell, s voltak, akik bjtattkForrs: Wikimedia Commons/Munkcsy Mihly

Az lland menekls s ldztets miatt 1845-ben fogalmazvnyt ratott V. Ferdinnd kirlynak (Rzsa Sndor maga sem rni, sem pedig olvasni nem tudott), amelyben kegyelmet krt az uralkodtl

azzal az indokkal, hogy a jvben szeretne nyugodt s becsletes letet lni.

A veszedelmes bnzknt nyilvntartott Rzsa Sndor kegyelmi krvnyt azonban elutastotta a kirly.

V. Ferdinnd osztrk csszr s magyar kirlyForrs: Wikimedia Commons

Az 1848. mrcius 15-n Pesten kitrt forradalom, majd a nyomban kibontakoz szabadsgharc Rzsa Sndor letben is nagy vltozst hozott.

A Honvdelmi Bizottmny 1848. oktber 13-n keltezett elhatrozsval amnesztiban rszestette a betyrvezrt,

akit felhatalmazott, hogy az embereibl szervezzen szabadcsapatot. Rzsa Sndor killtott egy 150 fs lovas egysget, amelynek lett a parancsnoka.

Az 1848. mrcius 15-n Pesten kitrt forradalom Rzsa Sndor letben is nagy vltozst hozottForrs: Magyar Elektronikus Knyvtr

A bgatys, lajbis, s lfegyvereken kvl fokossal, pnyvval, valamint kariks ostorral felszerelt betyrsereg szokatlan megjelensvel valamint harcmodorval

ott ahol felbukkant, nagy rmletet keltett az ellensgben.

Rzsa Sndor szabadcsapatot szervezett a dl-alfldi betyrokblForrs: Wikimedia Commons/Lotz Kroly

Tbbnyire lesbl tttek rajta a felvonulsban lv osztrk dragonyosokon,

akiket kariks ostoraikkal tttek ki vagy pnyvval rntottak le a nyeregbl, majd kmletlenl lekaszaboltk ket,

s mire megrkezett volna az ersts, szlsebes lovaiknak ksznheten mr messze jrtak.

Asbth Lajos 48-as honvd ezredes portrjaForrs: Wikimedia Commons/Hug Rkczy-Parchetich

1848. november 17-n Asbth Lajos honvd ezredes Rzsa Sndor lovascsapatt Ezeres kzsg lefegyverzsre rendelte ki.

Vukovics Seb, a Dlvidk kormnybiztosa feloszlatta Rzsa szabadcsapattForrs: Wikimedia Commons

A betyrsereg megtmadta a falut, amelynek mind a 36 lakost lemszrolta, s a kzsget kifosztotta. A nagy port felvert eset utn Vukovics Seb, a Dlvidk kormnybiztosa a betyrok rmtette miatt feloszlatta Rzsa Sndor egysgt.

Ott folytatta a kiszabadulsa utn, mint ahol abbahagyta

Egysgnek feloszlatsa utn Rzsa Sndor csiksnak llt Szeged krnykn, s rvidesen megnslt. A szabadsgharc leverst kvet abszolutizmus veiben a csszri hatsgok leporoltk Rzsa Sndor aktit, hogy vgre elfogjk, s brsg el lltsk a hres rablvezrt. Rzsa Sndornak, mint mr annyiszor, most is sikerlt elmeneklnie az elfogsra kirkez zsandrok ell, de ismt hossz bujdossra knyszerlt.

Rzsa Sndor a szabadsgharc leverse utn ismt bujdossra knyszerltForrs: Wikimedia Commons

Az osztrk hatalom nem felejtette el, hogy a betyrvezr mennyi bosszsgot okozott szmukra a szabadsgharc alatt, ezrt hihetetlenl magas, tzezer ezstforintos vrdjat tztek ki a bujdos Rzsa Sndor fejre. Hossz ideig a kimagasl vrdj ellenre sem adta fel senki, de 1857-ben Katona Pl, egy szeged krnyki tanysgazda, Rzsa Sndor rgi cimborja, akiben vakon megbzott, elrulta a zsandroknak. Rzsa Sndort ez alkalommal elhagyta hres szerencsje; a betyrvezrt elfogtk, s vasra verve a szegedi tmlcbe vittk.

Rzsa Sndor vrdjat kitz krzvnyeForrs: Wikimedia Commons/Glss Jnos

A brsg 1859 februrjban kezdte trgyalni az gyt, az eljrs vgn ktl ltali hallra tltk. Rzsa Sndorra, – aki szabadsgharcban az osztrkok elleni sorozatos rajtatsei miatt nagy npszersgnek rvendett-, a Bach-Schmerling provizrium nyomaszt veiben sokan gy tekintettek, mint a Habsburg-ellenes magyar ellenlls egyik jelkpre.

Alexander von Bach br neve egybeforrt az 1850-es vek abszolutisztikus kormnyzsvalForrs: Wikimedia Commons

A knyes politikai helyzetre figyelemmel a bcsi udvar mindenron el akarta kerlni, hogy a hres betyr kivgzsvel j mrtrt teremtsen a magyarok szmra, ezrt Ferenc Jzsef csszr kegyelembl letfogytig tart szabadsgvesztsre vltoztatta t Rzsa Sndor hallos tlett. Rzsa Sndort elszr a hrhedt kufsteini vrbrtnbe vittk.

Ferenc Jzsef csszr kegyelmbl letfogytig tart szabadsgvesztsre vltoztatta t Rzsa Sndor hallos tlettForrs: Wikimedia Commons

A magyar betyrnak akkora hre volt mr Ausztriban is,

hogy kufsteini fogsga idejn vasrnaponknt pnzrt mutogattk,

s ilyenkor a kvncsi osztrkok hossz sorokban kgyztak a cellja eltt. Kufsteinbl a csehorszgi Theresienstadt-ba vittk, ahonnan ksbb a ptervradi vrbrtnbe kerlt t.

Osztrk karikatra arrl, amint a Kufsteinben raboskod hres magyar betyrt az osztrk polgrok pnz ellenben megnzikForrs: Origo

A kiegyezs utn, 1868-ban Ferenc Jzsef ausztriai csszr s magyar kirly egyni kegyelemben rszestette Rzsa Sndort. Kiszabadulsa utn szeretett volna bekerlni a pandrok testletbe, de visszautastottk felvteli krelmt.

A hres magyar betyr cellja a kufsteini brtnbenForrs: Wikimedia Commons/Kuli

A kudarc miatt ezrt ott folytatta, ahol az 1857-es elfogsakor abbahagyta: bellt betyrnak Csonka Ferenc bandjba.

A halk szav grf, aki lete vgig brtnbe csukta a betyrfejedelmet

Csonka s zsivnyai elssorban a postakocsik kirablsra „szakosodtak”. Rzsa Sndor vetette fel elszr azt az tlete, hogy postakocsik helyett a sokkal gretesebb zskmnynak grkez vasti szerelvnyeket fosszanak ki.

A vadnyugattal szemben, a vonatrablsnak nem voltak hagyomnyai Magyarorszgon.

Egy sebesen szguld vasti szerelvny meglltsa sokkal kemnyebb feladatnak bizonyult, mint a lovas postakocsi.

A kiszabadulsa utn ott folytatta, ahol abbahagytaForrs: Wikimedia Commons/Kresz Maria

A banda tbbszr is megksrelte a vonatrablst, de egyetlen egyszer sem sikerlt feljutniuk a teljes gzzel halad szerelvnyekre.

Rzsa Sndor a kudarcok ellenre sem adta fel vonatrablsi terveit.

1868. november 14-n Kistelek mellett hromszor is rtmadtak egy pnzszlltnak remlt szerelvnyre, amit vgl a snek felszedsvel sikerlt is kisiklatniuk, de csaldniuk kellett, mert a vonat nem szlltott pnzt.

A kiegyezs zrakkordja: Ferenc Jzsef magyar kirlly koronzsa Budn, 1867. jnius 8-n. A kiegyezst kvet gyors konszolidci tette szksgess a kzrend megszilrdtstForrs: Wikimedia Commons

A kiegyezst kvet gyors belpolitikai konszolidci tette szksgess a kzbiztonsg megszilrdtst, amihez – tbbek kztt – egyszer s mindenkorra fel kellett szmolni az alfldi betyrvilgot is.

A nehz feladattal a magyar kirlyi belgyminisztrium tancsost, Rday Gedeon grfot bztk meg.

Az uralkod az 1868-ban a Dlvidk kirlyi biztosv kinevezett grf feladatv tette a trsg kzrendjnek helyrelltst, s a betyrvilg vgleges felszmolst. A szabadsgharc idejn Mszros Lzr honvdelmi miniszter segdtisztjeknt szolglt arisztokrata nagy energival ltott hozz a kirlytl kapott feladat vgrehajtshoz.

A halkszav grfvaskzzel tett rendet a Dl-AlfldnForrs: Wikimedia Commons

A megtveszt mdon halk s finom beszd, vlasztkos modor Rday grf vaskez kmletlensggel csapott le a betyrvilgra.

A zsivnyok krben rettegett hrnvre szert tett vizsglbrja, Laucsik Mt, valamint az irnytsa al helyezett karhatalom segtsgvel drki szigorral, de teljes sikerrel oldotta meg a rbzott feladatot. Rzsa bandjt elszr sztugrasztotta, a hres betyrvezrt pedig 1869. janur 12-na kirlyi biztos szemlyesen tartztatta le.

A 19. szzad msodik felben teljesen felszmoltk a betyrvilgotForrs: Arcanum

Rzsa Sndor szmra innen mr nem volt menekls. Az 1872-ben elkezddtt bntetperben

21 rendbeli rablsban, 9 rendbeli lopsban s egy rendbeli gyilkossgban mondtk ki bnsnek,

amirt a trvnyszk letfogytig tart fegyhzra tlte. A fellebviteli brsg ktl ltali hallra slyosbtotta a verdiktet, de a Kria a hallos tletet vgl letfogytig tart szabadsgvesztsre enyhtette.

Rzsa Sndort 1872-ben msodszor is letfogytig tart szabadsgvesztsre tltkForrs: Wikimedia Commons/Madboy74

Rzsa Sndor mgtt 1873. mjus 5-n zrdott be vgleg a szamosjvri fegyhz vaskapuja. A brtnben eleinte szabknt dolgoztattk, de egszsge gyors romlsnak indult a fegyintzetben.

Rzsa Sndor srja SzamosjvronForrs: Szamosjvri Hrek

A magyar trtnelem leghresebb rablvezre 1878. november 22-n, 65 ves korban, gmkorban halt meg. Emlkt szmos ballada s npi monda, valamint film s irodalmi alkots rzi.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *