A koronavrusra hivatkozva rultak trend-kiegsztt egy tvmsorban

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

Tisztessgtelenl reklmozott a Magyar ATV kszer TV cm vsrlsi msora, ami a koronavrus-jrvnyra hivatkozva rult trend-kiegszt s higinis termkeket. A msorvezetk letmentnek neveztk az trend-kiegsztket – tjkoztatta a Nemzeti Mdia- s Hrkzlsi Hatsg (NMHH) kommunikcis igazgatsga szerdn az MTI-t.

Tizenegy bejelents rkezett az NMHH Mdiatancshoz a msor mrcius 12. s prilis 1. kztt sugrzott rszei miatt. A bejelentk azt srelmeztk, hogy a naponta hromszor jelentkez msorban a koronavrus-jrvnyra hivatkozva reklmoztak trend-kiegszt s higinis termkeket, tovbb kifogsoltk a kzferttlent gl magas rt.

A grmium megllaptotta, hogy ugyan a vizsglt adsok nem tkztek a mdiaigazgatsi szablyokba, de felmerlt, hogy srthettk a fogyasztkkal szembeni tisztessgtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmrl szl trvnyt – mivel termkeik npszerstse gyakran sszemosdott a koronavrus-jrvny miatti veszlyhelyzettel kapcsolatos tjkoztatssal, tovbb nlklzhetetlennek neveztk azokat.

trend-kiegszt (illusztrci)Forrs: Origo

A msorvezetk az adsokban tbbszr hangslyoztk, hogy az trend-kiegsztk alkalmazsa akr letet is menthet.

Az NMHH megjegyezte, hogy mivel a hatsgnak nincs hatskre ilyen jelleg bejelentsek elbrlsra, gy vizsglata eredmnyeit tovbbtotta a Gazdasgi Versenyhivatalnak, hogy eljrjon az gyben, aminl egybknt prilis 14. ta mr folyamatban van egy versenyhivatali eljrs a msor ksztje ellen.

A Mdiatancs azt is kiemelte, hogy br az NMHH hatskr hinya miatt nem folytathat le hatsgi eljrst, vizsglja annak lehetsgt, hogy az ilyen s hasonl jelleg panaszok, problmk kezelsre a jvben megoldst talljon.