A koronavrus miatt bolviai vendgmunksok ragadtak a chilei hatron

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

Tbb mint ezer, tbbnyire bolviai vendgmunks rekedt a chilei-bolviai hatron, miutn a munkalehetsgek megszntek, hazjuk pedig nem engedi visszatrni ket a koronavrus-jrvny elleni vdekezs jegyben hozott korltozsok miatt – erstette meg mindkt orszg kormny cstrtkn.

Az emberek lassan kt hete torldnak fel a hatr trsgben, miutn Bolvia fokozatosan szigortotta, majd meg is szntette a hazatrs lehetsget. Mintegy 800 ember Iquique egyik hasznlaton kvli iskoljban vrja a fejlemnyeket, 300 tovbbi ember pedig Antofagasta buszplyaudvarn vrakozik. Tbbsgk bolviai, de vannak kztk peruiak is. Menekltekkel foglalkoz szervezetek szerint rajtuk kvl mg mintegy 250 ember alszik az utcn Bolvia iquiquei konzultusnl, s vrhatan hamarosan mg tbben lesznek, mert sokan tartanak a hatr fel a chilei fvrosbl.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi fbiztosa, korbbi chilei elnk arra szltotta fel szerdn a trsg orszgait, hogy sajt llampolgraik eltt nyissk meg hatraikat, mert a nemzetkzi jog szerint a hazatrs joga mindenkit megillet, mg vilgjrvny idejn is. A bolviai klgyminisztrium cstrtkn azt a tjkoztatst adta, hogy “hamarosan” bejelentst tesznek ebben az gyben.

Karantnban tlttt idnek szmtjk be az eddigi vrakozstForrs: AFP/Ignacio Munoz

Teodoro Ribera chilei klgyminiszter cstrtkn azt mondta, hogy Chile szombaton s vasrnap megnyitja a hatrt a hazatrni vgyk szmra. Elmondsa szerint a chilei s a bolviai hatsgok abban llapodtak meg, hogy azt az idt, amelyet a hazatrok a hatron vrakozssal tltttek a chilei hatsgok ellenrzse alatt, gy tekintik, mintha karantnban lettek volna.