A koronavrus-jrvny alatt is tmogatja Olaszorszg a bevndorlst

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

A koronavrus-jrvny tombolsa idejn az olasz baloldali kormnynak arra van ereje, hogy az illeglis bevndorlkat befogadjk, s legalizljk a sttuszukat. A tervk az, hogy a mezgazdasgi idnymunkkban dolgozzanak, de elemzk szerint a migrnsok egy j rsze nem igazn akar dolgozni. Elterjedt gyakorlat kzttk, hogy gyis kapnak majd seglyt. Az illeglis migrnsok Eurpba ramlsa tovbbra is folyamatos, mikzben Soros Gyrgy egyik lcivil szervezete mg jobban felgyorstan a bevndorlk Eurpba juttatst.

Tartzkodsi engedllyel s egszsggyi elltssal kszl rendezni az illeglis bevndorlk tartzkodst a baloldali olasz kormny, legalbb mintegy 300 ezer emberrel szmolva, elssorban a mezgazdasgi munksok ptlsra. Mindez a jrvnyhelyzet kzepette. Egy olyan orszgban, ahol a kormny hetekig kslekedett a szksges vintzkedsek meghozatalban, s a jrvny elszabadult. A vilg kzvlemnyt hossz ideig sokkoltk azok a felvtelek, amelyeken azt lthattuk: emberek tucatjai fekdnek a krhzak folyosjn, a fldn, mert nemhogy elegend orvos, pol s gp nincs, de mg gy sincs.Jniusig a feketn Olaszorszgban dolgoz, de az j koronavrus-jrvny miatt munka nlkl maradt klfldiek tartzkodst rendeznk, sztl pedig bevndorlsi kvtkkal szablyoznk az Olaszorszgba rkez migrnsok ltszmt.

gy szereznnek idnymunksokat

A kormny ksz terveit mutatta be a La Repubblica cm baloldali napilap, els lpsben tbb mint ktszzezer illeglis bevndorl tartzkodsnak rendezst vettve elre. Ksbb ez a szm emelkedhet. Mindenekeltt Teresa Bellanova mezgazdasgi miniszter srgeti a munkaer-toborzst, hangslyozva, hogy a Covid-19 fertzs miatt 270-350 ezer munks tnt el az olaszorszgi fldekrl, a dli s szaki gymlcsltetvnyeken nyolcmilli mzsa termny vr leszedsre. A klfldi munkaer tbbsgt eddig idnymunkra Olaszorszgba rkez afrikai, valamint romn s bolgr munksok jelentettk, akik azonban a jrvnyhelyzet miatt eltntek Olaszorszgbl,vagy idn tavasszal nem tudtak megrkezni.

Olaszorszgban az idnymunkk miatt megvltoztatnk az illeglis bevndorlk sttuszt (kpnk illusztrci)Forrs: AFP/Marco Bertorello

Hasonlkppen bizonytalann vlt az olasz csaldoknl eddig nagyrszt feketn alkalmazott – s az Eurpai Unin kvli llampolgrsggal rendelkez – hztartsi dolgozk, idsgondozk, bbiszitterek helyzete.Az olaszorszgi ptipar is bajba kerlt a nem olasz munksok hirtelen hinya miatt, s nlklk az idegenforgalom sem tud majd jraindulni.

Tbb szzezer illeglis migrnst legalizlhatnak

A jobboldali Il Giornale szmtsai szerint nem 300 ezer, hanem sokkal tbb, mintegy 600 ezer illeglis bevndorl jogi helyzett kszlnek rendezni: tartzkodsi engedlyt, szemlyi igazolvnyt s tb-krtyt kapnnak, ami ingyenes egszsggyi elltst biztostana szmukra. A baloldali Europa+ prtot vezet Emma Bonino, volt eurpai humanitrius biztos a migrnshelyzet azonnali rendezst javasolta, hangslyozva, hogy “vagy most, vagy soha”. Megtlse szerint a jrvnyhelyzet rendkvli lehetsget knl. Rendkvli lehetsget az Eurpban taln legnehezebb helyzetbe kerlt olasz gazdasgnak?

A trvnyes munkapiac peremn vagy ezen kvl dolgoz bevndorlk tartzkodst mr tbbszr igyekeztek szablyozni: 2002-ben az akkori belgyminiszter, Umberto Bossi, a Liga volt vezetje intzkedsvel tbb mint 600 ezren emelkedtek ki a feketegazdasgbl, fleg romn s bolgr munkavllalk. 2009-ben a szintn ligs belgyminiszter Roberto Maroni rendelkezsvel 300 ezer tartzkodsi engedlyt bocstottak ki, ezeket is elssorban az olasz csaldoknl tnylegesen dolgoz emberek szmra. Ugyanezzel prblkozott Mario Monti volt kormnyf 2012-es intzkedsvel is, amelynek rvn azonban a majdnem 200 ezer krelembl csak huszonhromezret fogadtak el.

Olaszorszgba folyamatosan rkeznek az illeglis bevndorlk (a fot 2017-ben kszlt)Forrs: AFP/Alessandro Serrano

Nem szvesen dolgoznnak az illeglis migrnsok

Elemzk rmutatnak, hogy a jrvny miatt jelenleg olaszorszgi migrnstborokban tartzkodk, jelents tbbsgkben kzp-afrikaiak a tartzkodsi engedlyt szvesen elfogadjk, de nem biztos, hogy elmennek dolgozni az olaszorszgi fldekre. A tborokban fejenknt napi 30 eurt kapnak az elltsukra. Tavalyi adatok szerint egy mezgazdasgi munks tlagban napi kevesebb mint brutt 70 eurt kereshet, de a dlolasz paradicsomfldeken alkalmazott afrikai munksoknak napi akr tz ra munkrt mindssze hsz-harminc eurt adnak. Sokszor kevesebbet, mint a segly.

Dniban msknt ltja a jvt a kormny

Az olasz baloldali kormnnyal szemben Dniban az engedly nlkl tartzkod migrnsok hazateleptse lesz az egyetlen feladata annak az j hatsgnak, amelynek fellltst augusztusra tervezi a dn Bevndorlsi s Integrcis Minisztrium. A dn Bevndorlsi s Integrcis Minisztrium felgyelete alatt ltrehozand Hazateleptsi gynksg augusztus 1-jvel kezdi meg mkdst, derl ki a minisztrium honlapjn megjelent kzlemnybl. Az gynksg kizrlagos feladata a Dniban illeglisan tartzkod klfldiek visszateleptse lesz a szrmazsi orszgukba. A dn szocildemokratk a bevndorls elutastsval prbljk megakadlyozni, hogy a dn nemzeti prtok megelzzk ket.

Dnia az illeglis bevndorlk hazakldsben gondolkozikForrs: AFP/JENS NOERGAARD LARSEN/Jens Nrgaard Larsen

Soros jabb migrnsokat akar betelepteni

Arrl sem szabad elfelejtkezni, hogy mikzben a vilg a koronavrussal kzd, a Soros Gyrgy ltal pnzelt Klkapcsolatok Eurpai Tancsa (ECFR) nev intzet ismtelten a migrnsok beteleptst kveteli.A mrcius kzepi ves lsn a brit Express.co.uk beszmolja szerint nyltan beszlt errl az amerikai tzsdespekulns. „Vlsgkezelsi” csomagjnak els pontja a „menekltvlsg” rendezse, ami Sorosnl termszetesen a nyitott hatrokat s nylt, multikulturlis trsadalmat jelent. A spekulns az „Eurpa erd” eszmjvel val leszmolsra is felszltott.

Egyre tbben akarnak bejutni

Idkzben kiderlt, hogy tbb mint ngyszer annyi illeglis hatrtlps trtnt 2020 els negyedvben az olasz partokon, mint a tavalyi v hasonl idszakban. A Frontex adatai szerint 2020 els negyedvben tbb mint 3600 illeglis tlpst regisztrltak Olaszorszg dli partjainl, ami “masszv” emelkeds a tavalyi v hasonl idszakval sszehasonltva. Az egyni tjutsok, valamint a civil szervezetek haji ltal az olaszorszgi kiktkbe szlltott migrnsok is idetartoznak.

Az illeglis migrci tmogatsa nemcsak Olaszorszgban nem llt le, hanem ms unis orszgokban is folyik. gy pldul pr napja ltott napvilgot a hr, hogy csaknem tven, ksr nlkli kiskort szlltottak t Nmetorszgba grgorszgi meneklttborokbl. A berlini belgyminisztrium arrl szmolt be, hogy a negyvenht – hivatalosan – kiskor megrkezett Athnbl Hannoverbe, s br felszlls eltt teszteltk ket koronavrusra, kt htig karantnban maradnak, mieltt ms tartomnyokba szlltank t ket.

A magyar-szerb hatron tovbbra is folyamatos a kszltsgForrs: police.hu

Az is kiderlt, hogy az els negyedvben mintegy 9000 migrnst szleltek a magyar-szerb, magyar-romn s a magyar-horvt hatrszakaszon. A migrcira hatst gyakorol a koronavrus-jrvny s a trk-grg hatron kialakult helyzet is.A jrvny miatt van egyfajta (igen enyhe) visszaramls is, ami elssorban az afgnokra s a pakisztniakra jellemz, a szr migrnsokra viszont nem, hiszen k nem akarjk kockztatni a menekltsttuszukat Trkorszgban.Elvben nemcsak spontn visszaramlsrl lenne sz, hiszen Grgorszgban pldul jelents anyagi tmogatst kapnak azok, akik hajlandak hazamenni. De erre alig tallnak jelentkezket.