A koronavrus gyben is egysgesek a V4-ek, a nmetek megkezdik a vakcina tesztelst embereken

by Kevin | Last Updated: April 23, 2020

70 j esetet regisztrltak Magyarorszgon, gy 2168-ra ntt a magyarorszgi koronavrusos megbetegedsek szma. Orbn Viktor a visegrdi orszgok miniszterelnkeivel egyeztetett, teljes az egysg kztk a holnapi EU-cscs eltt. Megjelent az jabb adknnytsekrl szl kormnyrendelet. Nmetorszgban kiadtk az engedlyt a SARS-CoV-2 vrus elleni oltanyag emberi tesztelsre. Az Origo szerdn is sszefoglalja a nap legfontosabb trtnseit.

70 j megbetegedst regisztrltak itthon. Ezzel2168 fre ntt az azonostott fertzttek szma.Meghalt jabb 12 ids krnikus beteg, ezzel 225 fre emelkedett a szmuk. 295-en ugyanakkor gygyultan tvoztak a krhzbl. A kormnyzati tjkoztat oldal adataibl kiderlt az is, hogy az 1873 aktv koronavrusos betegbl 825-t polnak krhzban, kzlk 63-an vannak llegeztetgpen.

A V4-ek kpviselivel trgyalt Orbn Viktor a holnapi EU-cscsrlA cstrtki EU-cscs elksztseknt a miniszterelnk szerda dleltt megbeszlst folytatott Charles Michellel, az Eurpai Tancs elnkvel, majd dlutn a visegrdi orszgok miniszterelnkeivel is egyeztetett.A f tma a koronavrus-vilgjrvny miatt Eurpt sjt vlsghelyzet kezelse volt.Orbn Viktor kiemelte, hogy most klnsen fontos a V4-ek egysge, ezrt a cstrtki unis cscson a visegrdi orszgok miniszterelnkei kzs, egyeztetett llspontot kpviselnek majd.

Megjelent az jabb adknnytsekrl szl kormnyrendelet. APnzgyminisztrium (PM) kzlse szerint a Gazdasgvdelmi Akciterv jabb adknnyt intzkedsei tbb mint 200 millird forintot hagynak a magyar csaldoknl, a vllalkozsoknl s a lakossgnl. A jogszably szmos olyan, j intzkedst tartalmaz,amely a koronavrus-jrvny miatt nehz helyzetbe kerlt vllalkozsok terheit tovbb cskkenti. Idn jlius 1-jtl kt szzalkponttal – 17,5 szzalkrl 15,5 szzalkra – cskken a szocilis hozzjrulsi ad mrtke, amely fl v alatt 160 millird forintot hagy a vllalkozsoknl. Akisvllalati ad kulcsa 2021. janur 1-jtl egy szzalkponttal – 12 szzalkrl 11 szzalkra – cskken, ami mintegy 10 millird forintot hagy jvre mintegy 51 ezer vllalkozsnl.

Orszgszerte tbb szz idsotthon ferttlentst kezdtk meg a katonk.Az Operatv Trzs dntse alapjn a npegszsggyi szakemberek orszgosan felmrtk az idsotthonok krben a koronavrus elleni ferttlents szksgszersgt, s a Magyar Honvdsg kpessgeinek felhasznlsval szerdn kezdett vette tbb szz intzmny trtsmentes ferttlentse.

1,3 milli maszkot s 365 ezer kesztyt szlltottak ki.Segtve a szocilis intzmnyek mkdst az Operatv Trzs felajnlsnak megfelelen jabb vdeszkzket kapnak a szocilis intzmnyek, 1,3 milli maszkot s 365 ezer kesztyt szlltanak ki szerdn – jelentette be Mller Ceclia. Az orszgos tisztiforvos arrl is beszlt, hogy megtrtnt a krhzi gyak 50 szzalkos felszabadtsa.

Tbb mint hrommili maszk rkezett Budapestre.Szerdn reggel fldn s levegben egyarnt jttek be eszkzk Magyarorszgra. Kt kamion s egy replgp rkezett vdfelszerelsekkel Magyarorszgra, ezek 3 milli 120 ezer maszkot, 2 milli kesztyt s 164 llegeztetgpet hoztak – mondta Szijjrt Pter, klgazdasgi s klgyminiszter az MTI-nek.

jabb hazugsg derlt ki a Pesti ti idsotthon gyben.Karcsony Gergely fpolgrmester a htvgn azt lltotta, nem ktttek titoktartsi szerzdst az intzmny korbbi flls orvosval. Csakhogy az Origonak sikerlt elrnie a szakembert, aki ennek ellenkezjt mondta. “Alrattak velem egy ilyen szerzdst, csak a fvrosi nkormnyzat kommunikcis osztlya engedlyvel nyilatkozhatok” – nyilatkozta.

Fertztt beteget visznek a krhzba az Egyeslt llamokbanForrs: Brazil Photo Press via AFP/BRAZIL PHOTO PRESS/Vanessa Carvalho

Szmok a vilgbl. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem sszestse szerint az j koronavrussal igazoltan fertzttek szma vilgszerte meghaladta a 2,6 millit, a hallesetek megkzeltette a 180 ezret, a gygyultak pedig a 700 ezret szerda este, ugyanakkor elkezddhet az els nmetorszgi fejleszts oltanyag emberi tesztelse.

Nmetorszgban kiadtk az engedlyt az oltanyag emberi tesztelsre. A SARS-CoV-2 vrus elleni els nmetorszgi fejleszts oltanyag emberi tesztelsre szerdn a vakcinkrt felels nmet szvetsgi szakhatsg. A mainzi kzpont BioNTech s a Pfizer amerikai gygyszeripari vllalat kzs klinikai vizsglatban nagyjbl 200 emberen, 18 s 55 v kztti egszsges nknteseken tesztelik az oltst. Az anyag hatkonysga s biztonsga mellett azt is vizsgljk, hogy mekkora adag szksges belle. Nmetorszgban szerda este 149 044 fertzttet s 5127 halottat tartottak nyilvn.

Olaszorszgban meghaladta a Covid-19 jrvny hallos ldozatainak szma a 25 ezret.24 ra alatt 437 jabb paciens halt bele a betegsg szvdmnyeibe, gy a hallesetek szma 25 085-re ntt. Az j fertzttek szma viszont a harmadik egymst kvet napon cskkent. Szerda este az aktv fertzttek szma 107 669 a volt.

Spanyolorszgban a fertzttek szma 4211-gyel ntt. A hallos ldozatok 435-tel, mg a gygyultak 3401-gyel emelkedett az elmlt egy napban, az adatok a jrvny stagnlst mutatjk. Eddig 208 389 koronavrusos esetet szrtek ki a vizsglatok, a SARS-CoV-2 vrus eddig 21 717 ember hallt okozta.

Trtnelmben elszr tartott virtulis lst a brit parlament. Az lsen elhangzott, hogy Nagy-Britanniban mr eljutott a tetzs szakaszba jrvny. Nagy-Britanniban eddig tbb mint 17 ezren haltak meg a betegsgben.

Benelux-llamok.Belgiumban tlpte a hatezret, Hollandiban a ngyezret az ldozatok szma, Luxemburgban lassul a jrvny terjedse.

Vita robbant ki Csehorszgban a szksgllapot meghosszabbtsrl. Az ellenzk tbbsge elutastja a jelenleg prilis 30-ig kihirdetett szksgllapot fenntartst, a kormnykoalci kt prtja pedig egymstl eltr llsponton van. Csehorszgban a SARS-CoV-2 vrus eddig 204 emberletet kvetelt, az igazolt fertzttek szma 7041, mg a szomszdos Szlovkiban 1244 az igazolt fertzttek s 14 a hallesetek szma.

Megtartjk mjusban a lengyel elnkvlasztst. A demokratikus folyamat a koronavrus-jrvny idejn sem llhat le, az elnkvlaszts mjusi idpontjnak betartsra a lengyel alkotmny ktelez, adott helyzetben a levlben szavazs a legblcsebb megolds – jelentette ki Mateusz Morawiecki kormnyf. Lengyelorszgban szerda dlelttre az egszsggyi trca adatai szerint a fertzttek szma 10 034-re ntt, a hallesetek pedig 404, a trca szvivje szerint a korltozsoknak ksznheten stabilizldott az esetek nvekedsi dinamikja.

Romniban ismt gyorsult a jrvny terjedse.Szerdra 508-ra emelkedett az j tpus koronavrus-jrvny hallos ldozatainak szma, az elz ht tlagnl mintegy 40 szzalkkal tbb, 468 j fertzttet regisztrltak egy nap alatt. Az igazolt esetek szma 9710. Mjus 15., a rendkvli llapot lejrta utn az egsz orszgban ktelezv teszik a maszkok viselst a tmegkzlekedsben s minden zrt trben. Az j tpus koronavrus-fertzsbl kigygyult pciensek vrplazmavtelt szablyoz miniszteri rendeletet adnak ki szerdn Romniban: ez az els lps annak rdekben, hogy a betegsgben szenvedket a gygyultak vrben mr megtallhat ellenanyaggal kezelhessk – kzlte Nelu Tataru egszsggyi miniszter, a betegsgbl eddig 2400 igazolt fertztt gygyult ki.

Szigor szablyok a horvtoknl. Horvtorszgban eurpai viszonylatban a legszigorbbak kz tartoz intzkedsek – lakhelyelhagysi tilalom, tmegkzlekeds lellsa – vannak rvnyben, a fertzttek szma 1950, a hallesetek 48.

Meghosszabtott karantn az ukrnoknl. Ukrajnban, ahol megkezdik egy hazai fejleszts gygyszer klinikai tesztelst, a kormny mjus 11-ig meghosszabbtotta a karantnt. Az orszgban egy nap alatt 467 j esettel 6592-re emelkedett a regisztrlt fertzttek szma, a betegsgben elhunytak pedig 13 jabb hallos ldozattal 174-re ntt.

Moszkva ttrt a vrosi kzlekedsben a digitlis forgalmi engedlyek automatikus ellenrzsre. Oroszorszgban az elmlt egy nap alatt 5236-tal, 57 999-re ntt a regisztrlt fertzttek szma. A betegsgben elhunytak szma 57-tel 513-ra emelkedett.

A szlovn kormny jabb gazdasglnkt csomagot fogadott el. Ezttal 2 millird eur (712 millird forint) rtk gazdasglnkt csomagot fogadott el, amellyel a koronavrus-jrvny okozta gazdasgi nehzsgeket szndkozik enyhteni – jelentette be Andrej Sircelj pnzgyminiszter.

Indiban felfggesztik az antitestteszteket, mert nem tartjk ket megbzhatnak. Szerdig csaknem 20 ezer fertzttet regisztrltak, s a hivatalos adatok szerint 640-en haltak meg Covid-19-ben.

Japnban kritikus szakaszba lpett a jrvny Abe Sindz kormnyf szerint. A libanoni Baalbek melletti palesztin meneklttborban is megjelent a fertzs.

Vizsglatot szeretnnek. Nemzetkzi vizsglat megindtst srgette a jrvny eredetnek feldertse rdekben az ausztrl miniszterelnk az amerikai s a francia elnkkel, valamint a nmet kancellrral folytatott szerdai telefonbeszlgetseiben. Scott Morrison fggetlen rtkelst szeretne az gyben, belertve a krokoz megjelensre adott els knai vlaszt, illetve az Egszsggyi Vilgszervezet (WHO) reaglst. Mint kzlte, Donald Trump amerikai elnkkel a WHO szereprl s a nemzetkzi vlaszintzkedsek tlthatsgnak, hatkonysgnak javtsrl beszltek. Az amerikai Missouri llam pedig brsghoz fordult, hogy krtrtst kveteljen Kntl a koronavrus-jrvny miatt. A knai klgyi szviv szerdn teljesen abszurdnak nevezte a lpst.