A kirlyn tuds kmje, aki az angyalokkal trsalgott

A kirlyn tuds kmje, aki az angyalokkal trsalgott

Spread the love

Az eredetileg wales-i felmenkkel rendelkez londoni tuds, John Dee lete olyan, mint egy valdi kalandregny. A 16. szzad egyik legklnlegesebb s legtalnyosabb alakja, aki egy szemlyben volt matematikus, geogrfus, csillagsz, asztrolgus s okkultista, valamint I. Erzsbet kirlyn udvari tancsosa, lete jelents rszt a jslsnak, az alkminak s a misztikus irodalomnak, a hermetizmusnak szentelte. Egyarnt kutatta a racionlis tudomnyt s a mgit, melyeket kpes volt elklnteni egymstl. lete legfbb kldetsnek azonban mgis a lthat vilg mgtt rejtz tiszta igazsgok, az isteni idek feltrst tekintette.

A 16. szzadi Britanniban jrunk, a felemelked birodalom megszletsnek pillanataiban, egy olyan birodalomban, amely dnt mdon fogja meghatrozni az eurpai politikai s kulturlis vltozsokat a kvetkez vszzadokban. John Dee, a walesi sktl – sajt lltsa szerint egyenesen egy hercegtl – szrmaz fiatalember ppen a tanulmnyait vgzi a cambridge-i egyetemen ezekben az idkben. Mr ekkor megmutatkoztak csods kpessgei, melyek, ha nem is termszetfelettiek, de zsenialitsrl gy is szmot adhattak. Pldnak okrt Arisztophansz Bke cm darabjnak sznrevitelekor olyan hiteles s csodlatos trkkket alkalmazott, hogy a kznsg mr csak emiatt is varzslnak kezdte tartani.

Lehet-e valaki km, tuds, udvari tancsad s varzsl egyszerre?

Dee els tallkozsa a kirlyi udvarral nem volt sem zkkenmentes, sem pedig tl szerencss. 1553-ban mr az orszg tudomnyos elitjnek megbecslt tagjaknt asztrolgiai szmtsokkal foglalkozott, ami abban a korban teljesen elfogadott, st, elvrt volt egy tudstl.

Azonban, mg elfogadottsga ellenre is gyakran adott okot kellemetlen flrertsekre ez a gyakorlat, ami nem sokkal ksbb Dee szmra is a brtnbntetst jelentette.

John Dee volt a 16. szzad s az egyetemes kultrtrtnet egyik legnagyobb misztikusaForrs: Wikimedia Commons/National Maritime Museum, Greenwich

Egy bizonyos George Ferrys nev informtor ugyanis azt jelentette I. Mria kirlynnek,

hogy a megbecslt Dr. John Dee a mgia erejnek segtsgvel rmnykodik a korona ellen.

Meg akarja bjolni az uralkodt, st, mi tbb, a besg Ferrys gyermekei kzl egyet megvaktott, mg egy msik gyereket meglt termszetfeletti hatalmval – lltotta a hamis informtor. A knos incidens klnbz megprbltatsok sort hozta John Dee fejre.

I. Mria, Anglia kirlynje (egykor portr)Forrs: Wikimedia Commons/Antonius Mor

Londoni lakst tkutattk, majd lezrtk, Dee-t pedig brtnbe vetettk. A legklnbzbb kirlyi hivatalok vizsgltk meg a vdak hitelessgt, de egynteten arra jutottak, hogy a tuds rtatlan a felsgruls bnben.

A vilgi vdaktl megszabadulva mr csak az egyhz eltt kellett bizonysgot tennie arrl, hogy tiszta a lelkiismerete.

Az t vizsgl egyhzi szervekkel is szembeszeglt egy zben, ennek ellenre innen is klnsebb meghurcols nlkl elengedtk.

I. Erzsbet Dee-vel szmoltatta ki megkoronzsnak napjt

Ksbb Dee azzal a krssel fordult az uralkodhoz, hogy rizzk meg az antikvits relikviit; az si szvegeket s rtkes knyveket, hogy azok ne rstudatlan vagy ms olyan ember kezbe kerljenek, aki azokat nem rtkeli.

Ennek rdekben javasolta egy nemzeti knyvtr megalaptst, ami akkoriban egyedlll s jszer gondolatnak szmtott.

Tbb mdszert is kidolgozott, hogy megoldja ennek az jt vllalsnak a logisztikai s anyagi krdseit, de Mria ki tudja mirt, nem adta ldst a tervekre.

Tudor Erzsbet hercegn 13 ves korbanForrs: Wikimedia Commons/Guillem Scrotes

Dee ekkor nmagt krptolvn, sajt magnknyvtrat hozott ltre akkori lakhelyn, Mortlake vrosban. 1558-ban, amikor I. Erzsbet lpett Anglia trnjra, Dee lete is jobbra fordul. Eldjvel ellenttben, Erzsbet nemhogy elutastotta volna a tudst, hanem protezslni kezdte.

Koronzst kveten rgtn az udvarba hvatta, hogy neki dolgozzon.

Termszetesen, ez e meghvs nem a semmibl jtt, hiszen Dee tudsa s hrneve mr jval korbban felkeltette a majdani kirlyn figyelmt.

Az okkultista tudst megelzte a hre az udvarbanForrs: Wikimedia Commons

Olyannyira, hogy a koronzsi ceremnia dtumt is a tuds asztrolgiai ismereteinek segtsgvel dnttte el. gret gretet kvetett, s gy tnt, hogy az uralkodn mindent megad jutalmul udvari tudsnak s asztrolgusnak, viszont ahogy telt-mlt az id, ezek az gretek mgis bevltatlanul maradtak.

Erzsbet kirlyn titkos kmje, a 007-es

Ahogy egyre szorosabb lett a kapcsolata a koronval, gy gabalyodott bele egyre inkbb az udvari intrikkba s politikai jtszmkba.

Az gy klns pikantrija, hogy Dee privt levelezst is folytatott a kirlynvel – ki tudja milyen okbl? – aminek egyik rdekessge, hogy ezeket a leveleket, melyeket kizrlag csak I. Erzsbet olvashatott el, 007 fednvvel rta al.

I. Erzsbet koronzsi portrja 1558-blForrs: Wikimedia Commons/The National Portrait Gallery History of the Kings and Queens of England by David Williamson

Termszetesen ennek a szmnak mgikus jelentsge volt,

ahol a kt nulla a szemeket jelenti, a hetes szm pedig – annak tkletessge okn – a vdelmet hivatott biztostani.

Akkorra mr tbben azt feltteleztk, hogy Dee hrneve, mint varzsl csupn egy fedsztori volt, misztikus utazsai a kontinensre pedig valjban alibiknt szolgltak, hogy I. Erzsbet szmra kmkedhessen.

Az okkultista, aki megalkotta a Brit Birodalom fogalmt

Ezekben az idkben mutatkozott meg sokrt mveltsgnek egy j oldala is: a navigcival s fldrajzzal kapcsolatos ismeretei. Tbb korabeli felfedeznek is segtett elkszteni a az tjait trkpekkel s tancsokkal, akik kzl a legismertebb Francis Drake, a „kirlyn kalzkapitnya” volt.

Frencis Drake, a kirlyn kalzkapitnya mess gazdagsgot hozott Anglia szmraForrs: Pinterest

A trtnszek nagy rsze egyetrt abban, hogy a Brit Birodalom fogalmt is neki ksznhetjk,

hiszen hasznlta elszr rsaiban a Brytanici Imperii Limites elnevezst, azonban ez az elnevezs akkoriban mg nem sok vals haszonnal jrt az orszg szmra.

Monas Hieroglyphica, a rejtlyek trhza

1564-ben rta meg els, kifejezetten okkult tmj knyvt. A Monas Hieroglyphica ami a knyv cme, egyben egy Dee ltal sszelltott komplex szimblum rendszer is.

Ebben hossz kabbalisztikus s alkmiai elemzst ad a kozmosz termszetrl, valamint az abban tallhat dolgok kapcsolatrl. Hamar felkapott m lett, ennek ellenre Dee kortrsai s kollgi, ahogy a kvetkez korok is, obskrus, nehezen megrthet mnek tartottk.

John Dee mveit a ksi korok okkultisti is nagy elszeretettel forgattkForrs: Wikiwand/biblio.co.uk

A szveg rejtlyessge tudstrsai szmra nem elvett az rtkbl, hanem hozzadott, hiszen szmukra a bonyolult metafork s jelkpek rendszere egy olyan szbeli hagyomny szerves rsze volt,

ami mra mr aligha megismerhet.

A kvetkez genercik okkultistinl gyakran tetten rhet, hogy tanulmnyaikban foglalkoztak a Monas-szal, mind a termszettuds-alkimistk, mind pedig a misztikusabb irnyzatok kpviseli. A m megrsa mgtt nem csak az nzetlen vilgmegrts vgya llt, hanem szemlyes rdek is vezrelte a szerzt, mert mvt II. Miksa nmet-rmai csszrnak ajnlotta, akitl szintn tmogatsra szmtott.

Furcsa alak kopogtat be a tuds hzba

1582 egyik jjeln egy titokzatos riember kopogtatott Dee otthonnak ajtajn. A ltogat Edward Talbotnak nevezte magt, aki lltsa szerint kpes felvenni a kapcsolatot a lthatatlan vilggal.

Dr Dee, a tuds, ltszlag vonakods nlkl ment bele az egyezsgbe, hogy egytt kezdjenek dolgozni.

Az jkori okkult hagyomnyban elfogadott elkpzels volt, hogy maga a mgus valjban nem vgez praktikkat, hanem a gyakorlatot egy mdiumra hagyja.

Edward Kelley, John Dee zrzavaros ellet munkatrsaForrs: Wikimedia Commons/Thomas Pennant/National Library of Wales

Ez a ltogats j remnnyel tlttte el az idsd Dee-t, hiszen politikai htszele megsznni ltszott, lmai, melyeket a nagy Brit Birodalom megalkotsba vagy a forradalmi jdonsgnak szmt nemzeti knyvtrba vetett, egyre tvolabbiv vltak.

Ezutn a kutatsai is jval merszebb fordulatot vettek.

jdonslt bartjval, Edward Talbot-tal, avagy eredeti nevn Edward Kelley-vel, ahogy az ksbb kiderlt, mgikus eljrsokat hasznlva ksreltk meg felvenni a kapcsolatot az angyalokkal.

Edward Kelley, a gyans ellet imposztor-mdium

Trsa, Kelley sajt szemlyazonossgnak – s valsznleg testi psgnek – vdelme rdekben vette fel a Talbot nevet, ugyanis korbbi zelmei miatt,

melyek kztt ugyangy tallni hamis talizmnokkal val zrkedst, mint ahogy pnzhamistst is,

igencsak keresett szemly volt. Bneirt egy zben megcsonktottk fleit a hatsgok, ahogy az a Tudorok idejben szoks volt. Ezrt gyakran sapkval fedte el a nyilvnval szgyent – bizonyos beszmolk szerint.

Dee s Kelley szellemidzs kzben (19. szzadi sznezett nyomat)Forrs: Pinterest/David Whitman

Nem csoda, hogy minden, rtktlete birtokban lv felntt ember egyszeren csalnak gondolta Edward Kelley-t, hiszen korbbi bnei miatt legalbbis nehezen hihet, hogy mdiumi kpessgei termszetfeletti forrsbl fakadtak volna,

azokat sokkal inkbb karizmatikus, manipulatv szemlyisgnek lehetett betudni.

Mindezek tetejben a ksbbi mdium azzal bszklkedett, hogy az oxfordi egyetem hallgatja volt.

A kirlyn s udvari mgusa, John DeeForrs: The Shakespearean

Egy majd’ szz vvel a halla utn megjelent ktetben, amelynek az 1500- tl 1600-ig az Oxfordra jrt hallgatk trtnete volt a tmja, a szerz megprblt utnajrni az llts valsgtartalmnak, de Edward Kelley-knt egyetlen hallgatt sem tallt a feljegyzsekben, azonban gyakran hasznlt lneve alatt Edward Talbot-knt rgtn hrmat is.

Hogy ezek kzl brmelyik valjban Kelley lett volna, az ersen ktsges,

hiszen mg maga Dee is megemlkezik szemlyes napliban arrl, hogy azrt rja ket latinul, mert munkatrsa egy kisiskols (schoolboy) nyelvtudsval rendelkezik.

Tlvilgi ltomsok, s beszlgets az angyalokkal

Furcsa egyttmkdsk a kvetkezkppen zajlott. Mg Kelley az asztalnl lt s egy gynevezett shewstone-ra (szszerint, „ltk”, valjban hagyomnyos, a popkultrbl is ismert kristlygmbrl volt sz) szegezte tekintett, addig kollgja, Dee mellette llt, hogy jegyzetelhessen.

A gmbben egy kis id utn, Kelley lltsa szerint, alakok tntek el.

Ezek az alakok emberre hasonltottak, de sokszor az jkori zsid-keresztny hagyomny angyal-jellemzit viseltk magukon.

Dee famulusa, Kelley kzvettsvel lltsa szerint az angyalokkal trsalgottForrs: Manuel Cohen/Manuel Cohen

Amikor a kapcsolatot ilyen mdon felvettk,

a mdium ltal ltott alakok lltsa szerint beszlni kezdtek hozz, gy, hogy csak hallhassa,

majd a szavaikat kzvettette a tuds fel, aki megksrelte rtelmezni azokat. Minden komolyabb tlvilgi zenet eltt s utn, az angyalok imdkozsra szltottk fel a kt okkultistt, de ahogy arra ksbb kitrnk, jval hajmeresztbb „krsekkel” is ellltak egyttmkdsk vge fel.

John Dee igyekezett sszefggseket tallni az anyagi s a szellemvilg kzttForrs: Worth Point

Munkjuk kezdete utn a gmbben lthat lnyek tantani kezdtk Dee-t. Szimbolikus zeneteken keresztl, melyek mindegyike vizulisan jelent meg a gmbben, adtk t a tudsukat – legalbbis, ezt mondta. Egyszer egy galamb jelent meg, mg mskor fehr ruhs gyerekek.

A furcsbbnl furcsbb zenetek dekdolst az okkultista tuds vgezte.

A szimblumokbl tovbbi angyalok lettek (eleinte csak egy-kett volt, akikkel felvettk a kapcsolatot), azokbl pedig ismeretlen jelek, betk, melyekkel Dee szerint a mennyek nyelvt lehetett lerni.

A mennyei nyelv rksge

Ez a nyelv, ksbb, a 19. szzadban az enochi nevet kapta az akkori okkultistktl a bibliai Enoch utn, akirl azt mondtk, hogy lve lpett be a Mennyorszgba. Elegns elnevezs lenne ez egy olyan rsnak s nyelvnek, melyet ott beszlnek, s amit az Isten angyalai adtak t Dee-nek, de az igazsg az, hogy a kt okkultista egyszer sem hivatkozott r ezen a nven.

k dmi (Adamaic) nyelvnek neveztk abbl a felttelezsbl kiindulva, hogy azt mg az denkertben beszlhettk.

John Dee rszletesen feljegyezte a “mennyi nyelvet” amit Kelley-vel egytt dmi nyelvknt emlegetettForrs: Science Photo Library/Sheila Terry/Science Photo Library

1583-ban Dee felvette a kapcsolatot egy bizonyos, mg a sajt munkatrsnl is gyansabb figurval. Ez az riember, Albert aski, egy lengyel nemes volt,

aki korbban mr rteslt az okkultista csods kpessgeirl,

illetve addigi munkssgrl az angyalokkal, s tbb mint segtksznek tnt, hogy Dee-t tmogassa mind anyagiakban, mind pedig abban, hogy erodld kapcsolatait a kirlyi udvarral megjtsa.

John Dee eladst tart Erzsbet kirlynnek s ksretnekForrs: Wikimedia Commons/Henry Gillard Glindoni

Ami viszont els tallkozsukkor mg nem volt nyilvnval a tuds szmra, hogy aski maga is Dee tudsra alapozta volna jvendbeli pnzgyi sikereit,

hiszen ezen a tren nemhogy tmogatst nem tudott nyjtani, hanem slyos adssgai voltak.

Mindennek tetejbe, mint ksbb kiderlt, aski titokban utazott Angliba, mert korbban felmerlt ellene a gyan, hogy a lengyel korona ellen rmnykodik.

Elcserltk a felesgeiket, s megosztottk a vagyonukat

Dee s j bartja, aski megegyeztek hogy a mester a nemessel tart a kontinensre, s misztikus praxisval segti t, mg a msik ezt j politikai kapcsolatokkal hllja meg, akiktl a jvben Dee tmogatsra szmthat. Az eredetileg egy vre tervezett utazs hat cltalan vndorlssal s sikertelen kapcsolatszerzssel teli esztendv nylt.

John Dee autogrf, sajt kez alrsaForrs: Chetham’s Library

Erre az tra a tuds magval vitte Kelley-t is, akinek ez volt az els tja az orszg hatrain kvl, tovbb mindkettejk csaldjt. Mortlake-i hzt sgorra hagyta, hogy gondoskodjon rla,

ami visszatrtekor igen drga szvessgnek bizonyult Dee szmra.

1587-ben, Csehorszgban Kelley megdbbent krsrl adott hrt az egyik angyali kommunikci alkalmval.

Furcsa kvnsgokat kzvettettek az angyalok Dee szmraForrs: Fine Art America

lltsa szerint Uriel arkangyal azt krte a kt frfitl, hogy minden vagyonukat osszk meg egymssal, s ami mg ennl is hajmeresztbb, hogy annak minden jrulkval egytt cserljenek felesget. Dee vonakodva, de eleget tett a krsnek, azonban nem sokkal ezutn rkre felhagyott az angyalokkal val trsalgssal.

Ezt kveten Kelley-vel sztvltak tjaik, aki addigra mr Dee-nl jval keresettebb szakember hrben llt, mint alkimista.

Mg a tuds elhatrozta, hogy visszatr a szigetorszgi otthonba, Kelley tovbbra is a kzp-eurpai nemessgnl prblta meglelni a szerencsjt.

Elszegnyedve lte le utols veit

Dee-nek hazarkezsekor avval kellett szembeslnie, hogy otthont feldltk s hresen nagy knyvtrt kifosztottk. A tuds ismt s egyben utoljra segtsget krt I. Erzsbettl, hogy megmentse roskadoz karrierjt.

Erzsbet segtett Dee-nek, hogy visszacsalogassa Angliba Kelley-tForrs: Wikimedia Commons/Nicholas Hilliard

Ezttal nem maradt el a tmogats, hiszen a kirlyn arra szmtott, hogy ezzel az alkimista Kelley-t is visszacsalogathatja az orszgba. Dee-t a manchesteri Christ’s College igazgatjv tette meg,

amely segtsg hasznos volt ugyan, de tl ksn jtt.

Erzsbet 1603-ban bekvetkezett halla utn I. Jakab lett Anglia kirlya, aki vonakodott brmilyen segtsget nyltani az okkultistnak, habr iskolaigazgati cmtl hallig nem fosztotta meg.

I. (Stuart) Jakab angol kirly, aki Erzsbetet kvette a trnonForrs: Wikimedia Commons/Danil Mijtens/The National Portrait Gallery History of the Kings and Queens of England by David Williamson

Az egykor hres, elismert tuds, Dr. Dee elszegnyedve lte le utols pr vt Mortlake-ben,

ahol lnya, Katherine gondoskodott rla. A lny egyedl abbl tudta finanszrozni a tllsket, hogy aprnknt megvlt apja rtkes knyveitl, megszntetve ezzel az orszg akkori legnagyobb knyvtrt.

Egy javthatatlan idealista, aki minden titkot ki akart derteni

Dr. John Dee fordulatos lett megannyi ambicizus vllalkozs ksrte vgig, akr vilgi, akr spiritulis tevkenysgeit nzzk, melyek kzl sok egyenknt is hatssal volt a kvetkez vszzadok szellemtrtnetre.

Felrhatnnk neki, hogy amilyen mly ismeretekkel rendelkezett a kozmoszt irnyt lthatatlan erkrl vagy a matematikrl, emberismeretvel legalbb annyi problma akadt.

Elszegnyedve, s magnyosan lte le lete utols veitForrs: Ancient Pages

Remnytelenl hitt abban, hogy az angol koronnak tett szolglatai ellenbe egyszer mltan megjutalmazzk,

s a vgskig kitartott mind aski, mind pedig rgi bartja, Kelley mellett,

pedig nehz lenne brmelyikkrl is azt lltani, hogy becsletes riemberek lettek volna.

Dee munkssga beplt az egyetemes kultrtrtnetbeForrs: John Chase

Dee eme rtktleti hinyossgait, vagy az emberekbe vetett mrtktelen hitt azonban ellenslyozza a tudomnyos attitdje;

az a hajthatatlan trekvse, hogy a vilgon minden titkot kidertsen, minden rejtlyt megoldjon , mg ha magukhoz az g angyalaihoz is kell fordulnia ennek rdekben, hogy mindezt aztn nemzete s az emberisg hasznra fordthassa.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *