A kínai jegybank rekordmélységbe vitte le a középtávú likviditási hitelek kamatát

by Kevin | Last Updated: April 15, 2020

A központi bank 20 bázisponttal, az eddigi 3,15 százalékról 2,95 százalékra vitte le a pénzintézeteket finanszírozó egyéves futamidejű, középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát, összhangban az elemzői várakozásokkal. Ez a legalacsonyabb kamatszint azóta, hogy a jegybank 2014 szeptemberében bevezette ezt a likviditási eszközt.

Az MLF-kamat csökkentése valószínűleg kikövezte az utat a referenciakamatok (Loan Prime Rate/LPR) mérséklése előtt. A jegybank április 20-án dönt az egyéves, illetve ötéves hitelek referenciakamatáról. A cél az, hogy a vállalati költségek olcsóbb finanszírozásával támogassa a gazdaságot, amelyre nagy csapást mért a járvány.

Egyes piaci szereplők úgy hiszik, hogy a jegybank a dupla lazítási lépéssel – a középtávú hitelköltségeket éppen aznap vitte lejjebb, amikor hatályba lép a bankok kötelező tartalékrátájának csökkentésére vonatkozó döntés első szakasza – azt jelzi, fokozza a gazdaság monetáris politikai eszközökkel való támogatását a várhatóan gyenge makrogazdasági adatok nyilvánosságra hozatalának közeledtével. A két lépés együttesen 43 milliárd dollár értékű tőkét szabadít fel a pénzügyi rendszerben.

A kínai statisztikai hivatal pénteken teszi közzé az első negyedéves gazdasági növekedési adatokat. Elemzők arra számítanak, hogy éves összevetésben 6,5 százalékkal csökkenhetett a bruttó hazai termék (GDP) január-márciusban. Több mint harminc éve nem fordult elő, hogy a kínai gazdaság teljesítménye csökkent volna.

Címlapkép: Getty Images