A kijárási tiltás ellenére koszorúzták meg Lenin sírhelyét Moszkvában

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

Segíts a szerkesztőségnek! Nélküled nincs 444.

Megkoszorúzták az orosz kommunista párt vezetői, képviselői és tagjai szerdán Lenin mauzóleumát a bolsevik forradalom vezére és a szovjet állam megalapítója születésének 150. évfordulója alkalmából.

A szertartást a világjárvány miatt bevezetett biztonsági előírások betartásával tartották meg. A részvevők többsége arcmaszkot viselt, a megemlékezők néhány lépés távolságra álltak egymástól, és mint a Moscow Times írja, a résztvevők nem vették figyelembe a Moszkvában jelenleg hatályos kijárási korlátozásokat sem. 

Gennagyij Zjuganov, a párt vezetője ünnepi beszédében méltatta, hogy a jubileum alkalmából országszerte számos Lenin-emlékművet állítottak helyre, nem ritkán a hatalom hozzájárulásával. Elmondta, hogy a kommunisták kedden országos ünnepi online értekezletet tartottak.

A Covid-19 miatt az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja a megemlékezéseket őszre halasztotta. Ezeket valószínűleg november 7., a bolsevik forradalom évfordulójára fogják időzíteni. Az egyik kiemelt rendezvény egy nemzetközi konferencia lesz, de a fiatalok számára egy Lenin műveit ismertető online kurzust is terveznek indítani.

Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

Az orosz állami Történelmi Múzeum 2020. november 7-én honlapot indít majd el Vlagyimir Iljics Uljanov (Lenin) emlékére, amelyen az 1993-ban megszüntetett, de fizikailag fel nem számolt gyűjteményű Lenin Múzeum anyagának több mint 200 darabját mutatja be, kibővített magyarázatok kíséretében. A kísérőszöveg tartalmazni fogja vezető orosz történészek kommentárját is.

Az intézmény korábban úgy tervezte, hogy nem virtuális, hanem valódi kiállítást rendez majd a kerek évforduló alkalmából, amelyet szerdán nyitottak volna meg.
A Lenin Múzeum anyaga egyébként több mint 99 ezer, nyolc évtized alatt összegyűjtött darabból áll. Találhatók közöttük a Leninnek, az Uljanov családnak, Sztálinnak és más szovjet vezetőknek ajándékozott tárgyak, műalkotások, személyes használati eszközök és a megsemmisítési utasítást túlélt fotódokumentumok. (MTI, Moscow Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.