A kihals kszbbl tudott visszatrni ez a kis ausztrl ersznyes

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Egyre tbb kameracsapda rgztette az utbbi napokban az ausztrliai Kenguru-szigeten a veszlyeztetett fajnak szmt apr ersznyesek, a dunnartok mozgst. A bozttzek puszttsa miatt az egrnagysg llat a kihals szlre sodrdott, m a termszetvdk szerint az jonnan felfedezett populcik okot adnak az optimizmusra.

Kzel flmillird llat lelhette hallt a tzekben

Tbb mint 10 milli hektron puszttott az elmlt idszak ausztrl tzkatasztrfja, ami a Kenguru-szigeten is risi krokat okozott. A terleten radsul a csapadkhiny is kedvezett a bozttzek terjedsnek, s pusztts nyomn a sziget koszisztmja romokban hever.

Pedig Kenguru-sziget rgta egy „megtesteslt denkertnek” szmtott, amely szmos, ritka llatfajnak ad otthont.

A kenguruk s koalk mellett szmos veszlyeztetett faj l itt, gy pldul a dunnart nev, apr ersznyes, a hosszlb potor vagy a fekete kakadu. vatos becslsek szerint az erdtzekben mr kzel flmillird (krlbell 480 milli llat) lelte hallt, s egyes fajok gy a kihals szlre sodrdtak.

Az ausztrl bozttzek igazi nagy veszlye az, hogy egsz fajok is eltnhetnekForrs: AFP/Peter Parks

Most azonban felcsillant a remny az egyedlll egrszer ersznyes megmeneklsi eslyeit illeten, amely lhelyeinek mintegy 90 szzalka eltnt a januri bozttzek miatt. A termszetvdk mindent megtesznek azrt, hogy megmentsk a fajt a kihalstl, ezrt risi eredmnynek tartjk, hogy az utbbi idben egyre tbb felvtelen ltjk felbukkanni ket a nagy szmban kihelyezett, jjel-nappal lt kameracsapdk segtsgvel.
Ez egy olyan faj, amely segtsg nlkl nem tudja tvszelni ezt a kritikus idszakot – mondta Heidi Groffen, a Kenguru-sziget kolgusa a The Guardian online portljnak, aki szerint a termszetvdelmi erfesztsek „hihetetlenl fontosak” a dunnart jvje szempontjbl, amelyekbl mr csak krlbell 50 egyed l ezen a bolygn.

Segtik a dunnartok szaporodst

Darren Grover, a kameracsapdkat finanszroz ausztrliai Termszetvdelmi Vilgalap, a WWF munkatrsa szerint most kiemelten fontos, hogy figyelemmel ksrjk s a lehetsgeik szerint kezeljk, orvosoljk a szigetvilg llatait rt fenyegetseket.

A szakemberek ezrt tbbek kztt mestersgesen kialaktott, a ragadozktl is vdett menedkeket biztostanak a tll dunnartok szmra, segtve a szaporodsukat, a populciik emelkedst.

Az ausztrl bozttzek a dunnartok lhelynek 90 szzalka eltntForrs: Peter Hammond/Kangaroo Island Land for Wildlife

A tllk hrom f kihvssal nznek szembe: egyrszt, hogy vdelmet talljanak az idjrs ell faodkban, fldi regekben; msrszt, hogy lelmet talljanak; harmadrszt, hogy elkerljk a ragadozkat – nyilatkozta korbban Michael Clarke, a melbourne-i La Trobe Egyetem kolgusa a Nature tudomnyos folyiratban az ausztrliai pusztts kapcsn. – A puszta tjon ugyanis szinte eltntek a menedkek.

Az apokaliptikus llapotokat mutat Kenguru-szigeten a tzvsz rombolsa utn az olyan, invazv ragadozk, mint a macska s a rka is veszlyeztetettek lettek, s a legett nvnyvilg vdelme nlkl maradt llatok klnsen knny prdt jelentenek.